avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 824 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Camere de Supraveghere video, vecinul supravegheaza ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Camere de Supraveghere video, vecinul supravegheaza proprietatea mea.

Domnilor, am nevoie de ajutor. Stau la casa, iar vecinul de vis-a-vis de locuinta mea si-a montat o camera de supraveghere in curte, la inaltime, pentru a supraveghea poarta locuintei lui, strada si indirect locuintele din apropierea casei. Mentionez faptul ca sistemul de supraveghere este montat la o inaltime relativ mare, iar camera supravegheaza si interiorul curtii locuintei mele. Am sesizat politia in legatura cu acest aspect si mi-au precizat ca ei nu cunosc nicio lege care sa interzica lucrul asta. Adica, viata intima a familiei mele este supravegheata de vecin, iar politia este de acord cu acest lucru, chiar daca le-am precizat ca nu sunt de acord sa fiu monitorizat si "pazit" de vecin. Va rog sa ma ajutati, sa fie pedepsit vecinul meu si sa imi precizati cadrul legal prin care poate fi acesta tras la raspundere penala si civila... Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Dan Bătrâneanu , utilizator 14:21, 12 Mai 2024
Legea nr 333/ 2003 actualizata,art. 34, alin.(1) "
persoanele fizice sau juridice pot desfasura activitati de proiectare, instalare, modificare sau intretinere a componentelor sau sistemelor de alarmare impotriva efractiei, numai pe baza licentei eliberate de Inspectoratul General al Politiei Romane, prelungita la fiecare 3 ani, si cu avizul prealabil al Serviciului Roman de Informatii, eliberat in termen de 30 de zile."

ART. 58
Desfăşurarea de activităţi de paza sau protecţie, de proiectare, producere, instalare şi întreţinere a sistemelor de alarma impotriva efractiei sau a componentelor acestora fără atestat sau fără licenta de funcţionare prevăzută de lege constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
...
Art. 28
...
(5) In sensul prezentei legi, prin sistem de alarmare impotriva efractiei se intelege ansamblul de echipamente electronice care poate fi compus din centrala de comanda si semnalizare optica si acustica, detectoare, butoane si pedale de panica, control de acces si televiziune cu circuit inchis cu posibilitati de inregistrare si stocare a imaginilor si datelor, corespunzator gradului de siguranta impus de caracteristicile obiectivului pazit.




Montajul de sisteme de supraveghere video fara licenta se pedepseste penal.
H.G. 1010/2004 si Dispozitia IGPR 422/2006: proiectele ce trebuiesc avizate sunt: - obiective strategice
- unitati financiar-bancare
- institutii de interes public: gari, autogari, primarii, scoli, gradinite
- cazinouri
- case de schimb valutar si amanet
- magazine de bijuterii
- magazine de produse electronice si calculatoare
- casieriile
- magazine comerciale
- supermarket-urile
- magazine de arme si munitii
- spatii de comercializare a produselor petroliere
- detinatorii de produse ori substante toxice: depozite, farmacii

licenta se obtine dupa verificari amanuntite ale IGPR-ului si cu acordul SRI

Atentie la dispozitiile legii nr 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date.

Eventuala actiune o puteti formula numai in situatia in care detineti probe temeinice si indubitabile care sa dovedeasca ca sistemul de supraveghere va cauzat prejudicii de imagine,de reputetie
HG 1010/2004 este abrogat din 17.06.2012, data la care a intrat in vigoare HG 301/2012
Buna ziua ,
Acelasi lucru am patit si eu ,de cateva zile ,cu vecinul meu.
Deci daca vecinul meu, i-si monteaza o camera de supraveghere in curtea lui ,(si se vede clar ca este indreptata spre curtea si accesul in casa mea, fiind montata la o inaltime in care ii "permite " sa vada si in curtea mea),eu nu am cum sa il trag la raspundere si sa o mute mai jos?
Mentionez ca nu avem curte comuna,dar in spatele locuintei lui exista un gard zidit si peste acest gard eu sunt "supravegheat "
Sa inteleg caci chiar daca vecinul meu " violeaza " viata mea privata si a familiei mele, eu nu pot sa-l contrang cu nimic?
Atunci pot si eu sa montez o camera de supraveghere care sa-i "supravegheze "
curtea si pe el ?
In speranta unui raspuns ....va multumesc !
Ultima modificare: Marți, 26 Decembrie 2017
dorinache10, utilizator
La fel am patit si eu ,vecinul meu si-a instalat camere supraveghere in curtea sa si la intrare astfel avand acces video si la mine intrare curte, Pe scurt ce s-a intamplat:
Am facut plangere,a venit politia, a constatat ca este persoana privata(nu firma),s-a constatat ca firma care i-a instalat camerele avea licenta de la IGP,Nu s-a putut dovedii exact ca ma filmeaza si pe mine(nu ne-a dat voie sa vedem imaginile live din casa sa unde avea amplasat monitrul de vizionare) DREPT URMARE NU AM AVUT CE SA-I FAC.
Recunosc ca am renuntat la ideea sa ma contrazic cu vecinul meu pe modul cum a amplasat camerele in momentul cand am vazut datorita camerelor sale am reusit sa prindem un dement care ne-a zgariat noua si altor vecini masinilile cu cheia.(In caz de un incident/infractiune care ma vizeaza pe mine si depun plangere ,politia poate sa se duca la vecinul meu sa sustraga inregisrariile cum s-a intamplat si acum ptr solutionarea cazului)Drept urmare ,desii la inceput poate eram reticent si da este neplacut sa fii urmarit de ceilalti la intrare in spatiul tau privat,pot spune ca a fost si cazul cand au fost de ajutor chiar si ptr mine.
Ultima modificare: Luni, 2 Aprilie 2018
Constantinescu84, utilizator
Buna seara.Locuiesc la curte comuna si pe magazia mea de lemne am instalat o camera de supraveghere eu fiind mai mult timp plecata din tara.In timp ce eram la munca unul dintre vecini a lipit pe camera banda de hirtie cu lipici.am reusit de am copiat si filmarea vazindul pe vecin cum vine pregatit cuacea banda.Timp de8 oreeu nu am mai pututsa mi supraveghez intrarea locuintei si lucrurile ce le aveam in curte.Nu mi a lipsit nimica.Cind am revenit in tara am facut sesizare la politie am auzis ca nu exista vreo fapta contravectionala sau penala sau luarea vreunei masuri .Deci eu inteleg ca degeaba am instalat camera deci vecinu poate sa mi dea camera jos ca nu e infractiune.As dori daca se poate un raspuns concret ce trebuie sa fac carui institutii sa ma adresez.

Alte discuții în legătură

Problema camere video snpcezar snpcezar Buna ziua, ca sa incep povestioara am decis sa imi pun camere de supraveghere la casa am fost in magazin le-am cuparat, am mers cu cineva le-a montat, si am ... (vezi toată discuția)
Supraveghere magazin mixt Adrian1994 Adrian1994 Salutare, doresc sa instalez un sistem de supraveghere intr-un magazin mixt, de ce am nevoie si cum trebuie sa procedez? p.s. magazinul mixt este pe un ... (vezi toată discuția)
Camere de supraveghere orsaia2006 orsaia2006 Vrem sa montam camera de supraveghere in cadrul unei asociatii de proprietari (parterul blocului)ce prevede legislatia.????Comitetul executiv a aprobat ... (vezi toată discuția)