avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 505 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Decadere din drepturi si pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Decadere din drepturi si pensie alimentara

Buna ziua,
Am un fiu de 8 anisori. Nu sunt si nici nu am fost casatorita legitim cu tatal acestuia, insa este trecut pe numele lui.
As dori daca se poate sa stiu procedura prin care as putea sa trec copilul pe numele meu, intrucat tatal acestuia nu s-a ocupat niciodata de el, copilul locuieste cu mine la mine acasa si a fost intotdeauna intretinut din toate punctele de vedere de mine, fara nicio implicatie a tatalui sau.
Tinand cont de faptul ca am amanat aceasta procedura, vreau sa stiu deasemenea daca este posibil din punct de vedere legal ca tatalui copilului, dupa decaderea acestuia din drepturi, sa i se impuna o pensie alimentara pentru intretinerea fiului sau.
Si inca o intrebare destul de importanta, in cazul in care i se impune o pensie alimentara, aceasta poate fi si retroactiva, pt toti anii in care si-a neglijat fiul?
Nu stiu unde sa ma indrept prima oara, iar situatia financiara nu imi permite angajarea unui avocat. Presupun ca printr-o plangere la organele de politie se poate rezolva decaderea din drepturi, cu ajutorul celor de la Protectia Copilului.

Astept din partea dvs un raspuns si cateva clarificari daca este posibil.
Va multumesc anticipat , si o zi buna sa aveti !
Va stau la dispozitie pentru orice fel de precizari.


Gabriela Brancoveanu
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pai, doamna draga, dumneata esti cam nehotarata!

Daca vrei sa il decazi pe tata din drepturile parintesti, inseamna ca nu mai poti sa-i mai ceri nimic.

Daca vrei sa ii ceri pensie de intretinere pentru copil, atunci nu il mai decazi din drepturile parintesti.

... trebuie sa alegeti... era o vorba romaneasca... cam urata, de altfel, dar care chiar se potriveste manusa celor ce vor doua lucruri contradictorii... nu-mi permite regulamentul forumului sa o spun aici... dar, cu siguranta o cunoasteti :))


Va trebui sa va hotarati:
- ori faceti demersurile pentru decaderea tatalui din drepturile parintesti, aceasta presupune sa sesizati autoritatea tutelara si apoi aceasta va sesiza instanta de judecata;

- ori vreti pensie de intretinere, iar acesta presupune o actiune in instanta direct din partea dvs. prin care solicitati stabilirea acesteia de catre instanta si obligarea tatalui minorului la plata acesteia in cuantumul prevazut de lege si raportat la veniturile pe care le are si de celelalte persoane ce le are in intretinere.
Cele mentionate de dvs nu pot constitui motive de decadere a tatalui din drepturile parintesti.

Eu consider ca singurul demers pe care il puteti face este acela de a solicita obligarea tatalui la plata unei pensii de intretinere, insa numai de la data introducerii actiunii in instanta (nu si retroactiv pe anii din urma). Va trebui sa parcurgeti procedura informarii privind medierea si abia apoi sa depuneti actiunea in instanta.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca vrei sa ii ceri pensie de intretinere pentru copil, atunci nu il mai decazi din drepturile parintesti.


Nu are legatura una cu alta, chiar si decazut din drepturi, datoreaza pensie (de la data introducerii cererii insa, nu retroactiv).
Art. 510
Decaderea din exercitiul drepturilor parintesti nu scuteste parintele de obligatia sa de a da intretinere copilului.

Dvs nu doriti in realitate decaderea din drepturi ( dupa cum vedeti , nici nu uzeaza de vreun drept, apoi e o masura provizorie, nu va ajuta cu nimic), ci sa fie radiat ca tata, sa nu ii mai fie tata deloc si asta nu puteti face daca nu puttei dovedi ca nu el e tatal. Daca nu ar fi el tatal, ar fi simplu, ati contesta in instanta recunoasterea paternitii, dar cum el e tatal, nu puteti face nimic si nu va ajuta nici sa fie decazut din drepturi.

Cu decaderea din drepturi e asa :
Art. 508
(1) Instanta de tutela, la cererea autoritatilor administratiei publice cu atributii in domeniul protectiei copilului, poate pronunta decaderea din exercitiul drepturilor parintesti daca parintele pune in pericol viata, sanatatea sau dezvoltarea copilului prin relele tratamente aplicate acestuia, prin consumul de alcool sau stupefiante, prin purtarea abuziva, prin neglijenta grava in indeplinirea obligatiilor parintesti ori prin atingerea grava a interesului superior al copilului.
(2) Cererea se judeca de urgenta, cu citarea parintilor si pe baza raportului de ancheta psihosociala. Participarea procurorului este obligatorie.
Art. 512
(1) Instanta reda parintelui exercitiul drepturilor parintesti, daca au incetat imprejurarile care au dus la decaderea din exercitiul acestora si daca parintele nu mai pune in pericol viata, sanatatea si dezvoltarea copilului.
(2) Pana la solutionarea cererii, instanta poate ingadui parintelui sa aiba legaturi personale cu copilul, daca aceasta este in interesul superior al copilului.


Chiar daca e vb de neglijenta, nu ati solicitat niic dvs pensie, nici nu cred ca veti obtine sa fie decazut si cum am zis, nu va ajuta.

Va trebui sa apelati la instanta pt a cere sa se stabileasca ca numai dvs sa exercitati autoritatea parinteasca, ca locuinta copilului sa fie la dvs si tatal sa plateasca pensie de intretinere raportat la veniturile sale sau daca nu obtine venituri, raportat la salariul minim pe economie.
Regula e ca ambii parinti sa exercite autoritatea parinteasca sa fie exercitata in comun de ambii parinti si numai pt motive tmeinice exclusiv de catre un parinte. Va trebui sa va luptati si sa dovediti ca motivele dvs sunt temeinice ca ex ca nu s-a ingrijit de copil in toti acesti ani, nu a ajutat nici la intretinerea lui, ca nu-l gasiti niciodata cand aveti nevoie de el pt a discuta despre situatia copilului sau pt a-si exprima acordul in legatura cu vreo actiune a copilului. V-ati putea trezi ca zice instantei ca dvs nu l-ati lasat, asa ca nu e usor sa obtineti ca numai dvs sa exercitati autoritatea parinteasca.







Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Octombrie 2013
gi-jane2, moderator
Va multumesc tuturor pentru raspunsurile prompte.
Probabil ca nu m-am exprimat eu corect, sau poate ca da, nu sunt familiarizata cu termenii juridici.
Pe romaneste, eu vreau sa initiez o procedura ce are ca finalizare trecerea copilului pe numele meu de familie, sa nu mai poarte numele tatalui sau.
Cat despre dovedirea faptului ca si-a neglijat intotdeauna copilul, este f simplu in cazul de fata, deoarece respectivul are familia sa, si alti 2 copii. Plus de asta, pe teritoriul Romaniei se afla nu mai mult de o luna pe an, deci i-ar fi imposibil lui sa manareasca in vreun fel lucrurile si sa spuna ca l-a interesat vreodata baietelul.

Cat despre pensia alimentara, nu este pt mine, ci pt baiat. Daca tot nu a primit pana acum absolut nimic de la taica-su, de ce sa nu ii pun banutii intr-un cont si cand va face 18 ani sa aiba o suma frumusica? Poate pentru facultate, nu conteaza asta.

Important este ca , dupa cum am citit in raspunsurile dvs, va trebui sa ii plateasca lunar o suma de banuti pana cand baiatul va implini varsta de 18 ani.

Intrebarea mea pentru dumneavoastra este care dintre cele doua proceduri trebuie facuta prima? Mai exact... unde sa ma adresez prima oara? La ce institutie a statului?
Am nevoie de avocat pentru asta?


Va multumesc inca o data,
Gabriela Brancoveanu
Daca doar de nume va loviti, il puteti schimba pe cale administrativa pt motive intemeiate, cu acordul tatalui sau al Autoritatii Tutelare. Tatal va ramane acelasi.
Procedura si acte necesare, gasiti in link
[ link extern ]

In legatura cu pensia si stabilirea domiciliului copilului si felul in care va exercitati autoritatea parinteasca , va trebui sa va adresati judecatoriei, aveti nevoie de avocat, nu e insa obligatoriu sa aveti avocat.
Obligatoriu veti apela la un mediator pt a va informa despre avantajele medierii, dovada ca v-ati prezentat, o veti atasa la dosar.


Alte discuții în legătură

Cum imi pot trece copilul pe nume? nyco_sylvya nyco_sylvya Am un copil de 5 luni si as vrea sa il trec pe numele meu sa nu mai avem de-a face cu tatal copilului. L-am dat in judecata pentru pensie alimentara iar el ... (vezi toată discuția)
Custodie exclusiva bianca76 bianca76 buna ziua, Iata pe scurt povestea mea: am 37 ani,am fost casatorita 13 ani si in urma neintelegerilor am divortat in mai2013,la notar,de comun acord si...din ... (vezi toată discuția)
Schimbare nume de familie minor ioana_livia ioana_livia buna seara. amm trait in concubinaj 3 ani de zile. in 2011 , a venit pe lume baiatul meu. initial copilul a fost trecut pe numele meu, la insistentele tatalui ... (vezi toată discuția)