avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 517 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concurenta neloiala din partea angajatorului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concurenta neloiala din partea angajatorului

Buna ziua,
Sunt angajat ca reprezentant tehnic-comercial la o firma cu distributie nationala si imi desfasor activitatea in judetul unde locuiesc. Firma angajatoare vinde, in judetul in care imi desfasor activitatea, in paralel fata de mine la diversi distribuitori-revanzatori din judet , facandu-mi astfel concurenta. Aceste vanzari efectuate in paralel, nu sunt luate in calcul la cifrele mele de afaceri lunare. Am semnalat conducerii firmei ca o buna parte din clientii mei au migrat treptat catre acesti revanzatori si cifra mea de afaceri scade in loc sa creasca avand in vedere ca am creat un numar considerabil de noi clienti in perioada de cand sunt angajat.
Conform contractului de munca incheiat cu angajatorul am in sarcina un target lunar de vanzari care este pus in pericol de acesti revanzatori. Mentionez ca la angajare nu mi s-a precizat acest aspect si nu am stiut ca voi avea concurenti din partea angajatorului.
Din discutiile cu alti colegi angajati pe un post similar cu al meu ca reprezentanti in judetele in care ei locuiesc, nu au loc astfel de activitati din partea angajatorului, adica nu sufera de vanzari paralele despre care ei nu au stiinta.
Am transmis conducerii firmei sa-mi raspunda urmatoarelor solicitari:
1. daca acesti revanzatori beneficiaza de preturi de achizitii mai mici decat preturile cu care eu sunt obligat sa vand;
2. la calculul cifrei mele de afaceri sa se ia in considerare si vanzarile catre acesti revanzatori la care firma vinde in paralel fata de mine, avand in vedere ca acestia beneficiaza in mod direct de activitatea mea de promovare a produselor din oferta, in zona mea de activitate.
La prima intrebare administratorul firmei nu mi-a raspuns, iar la a doua directorul de vanzari mi-a raspuns: “nu-ti dau acesti clienti”. In prezent directorul de vanzari beneficiaza de comision din vanzari in urma cifrei de afaceri realizate de acesti revanzatori . Baza de date cu lista clientilor la care eu vand este la indemana directorului de vanzari . Acesta baza de date cuprinde urmatorele informatii: persoanele de contact, date de contact, adrese de livrare, rulaje, ritmicitate vanzarilor, preturile de vanzare, produsele vandute, etc..
Intrebarile mele catre avocatnet.ro, sunt urmatoarele:
- Firma angajatoare imi incala drepturile mele de munca ? Care sunt articolele din codul muncii care se refera la aspectele prezentate?
- In acest caz , vanzarile paralele efectuate de angajator pot fi considerate concurenta neloiala sau conflict de interese ? pot cere daune in instanta, avand in vedere refuzul acestora de a inceta aceasta concurenta?
- Faptul ca in alte judete colegii mei nu au parte de aceasta concurenta din partea angajatorului, poate fi considerat „tratament neegal”?

Va rog sa-mi acordati consultanta despre modul cum ar trebui sa expun d.p.d.v. juridic angajatorului meu situatia prezentata.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:33, 26 Martie 2015
Din p.d.v.juridic d-voatra ati semnat un contract care este legea partilor, angajatorul nu s-a angajat in fata d-voastra sa-ti inceteze vanzarile ca sa va plateasca pe d-voastra mai mult si cam atat. Totul se afla in contractul incheiat.
Speta d-voastra nu intra sub incidenta legii concurentei din foarte multe motive. Si nici daca ati fi persoana juridica, tot nu vad unde s-ar produce o concurenta neloiala.

Angajatorul este obligat sa respecte contractul si are dreptul sa diminueze salariul daca doreste. In ceea ce priveste "targhetul", nu cunosc o practica a ITM impotriva angajatorilor care stabilesc limite imposibil de atins, atata timp cat la sfarsit de luna este respectata regula salariului minim pe economie.
Art.40 C.mun.
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
a) sa informeze salariatii asupra conditiilor de munca si asupra elementelor care privesc desfasurarea relatiilor de munca;
b) sa asigure permanent conditiile tehnice si organizatorice avute in vedere la elaborarea normelor de munca si conditiile corespunzatoare de munca;
....

Aveti exclusivitate pe vanzare in acel judet?

Da. Pe site-ul firmei sunt prezentat ca singurul distribuitor autorizat, iar in fisa postului este este prezenata aria de activitate ca fiind judetul unde locuiesc.
In acest caz, acea societate , in opinia mea, este in culpa.
Daca nu intra sub incidenta concurentei neloaiale, atunci este un conflict de interese?
Daca eu incep sa vand la clientii angajatorului de pe firma sau pfa-ul meu atunci va asigur ca se numeste concurenta neloiala.
Dar invers din pacate nu !
Contractul de munca incheiat nu interzice angajatorului sa practice astfel de vanzari .

Alte discuții în legătură

Concurenta neloiala ContSters95382 ContSters95382 Buna ziua, lucrez in domeniul vanzarilor de produse industriale,piese de schimb,etc. de vreo 10 ani, am avut un grup destul de numeros de clienti pana acum ... (vezi toată discuția)
Concurenta neloiala, gestiune frauduloasa vioricapop vioricapop Am urmatoarea situatie: administratorulul firmei la care sunt asociat si-a infiintat o societate comerciala. Din totalul cifrei de afaceri, clientul X are o ... (vezi toată discuția)
Concurenta neloiala omumaro omumaro Buna ziua, doresc sa aflu mai multe detalii despre concurenta neloiala si anume: Am infiintat un PFA cu activitate principala \"9511 repararea calculatoarelor ... (vezi toată discuția)