In MOf nr 535 din 18 iulie 2014 a fost publicat OPANAF nr. 1.847/2014 pentru aprobarea procedurilor de aplicare a art. 781 din Codul de procedura fiscala, precum si pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare, care a intrat in vigoare de la aceeasi data.
In ce situatii un contribuabil este declarat inactiv?
Registrul contribuabililor inactivi/reactivati este public si se afiseaza pe site-ul ANAF. Conform Codului de procedura fiscala, contribuabilii sunt declarati inactivi daca se afla in una dintre urmatoarele situatii:
a) nu isi indeplinesc, pe parcursul unui semestru calendaristic, nicio obligatie declarativa prevazuta de lege (Formularele 100, 112, 101, 300, 390, 394, 301);
b) se sustrag de la efectuarea inspectiei fiscale prin declararea unor date de identificare a domiciliului fiscal care nu permit organului fiscal identificarea acestuia;
c) organele fiscale au constatat ca nu functioneaza la domiciliul fiscal declarat.
Contribuabilii care, ca urmare a notificarilor transmise de organul fiscal, isi depun declaratiile fiscale aferente perioadei de referinta pana la expirarea termenului de 15 zile prevazut in continutul notificarii, nu vor fi inscrisi in evidenta contribuabililor inactivi.
Contribuabilii declarati inactivi nu vor fi supusi procedurilor curente de notificare si de impunere din oficiu pentru nedepunerea declaratiilor.
Pe perioada in care contribuabilii sunt inactivi si sediile secundare inregistrate fiscal sunt considerate inactive.
Care este procedura pentru declararea contribuabililor inactivi ca urmare a nedepunerii declaratiilor?
Procedura pentru intocmirea listei contribuabililor declarati inactivi se aplica semestrial, astfel:
a) incepand cu 25 iunie, pentru termenele de declarare 25 ianuarie - 25 iunie (declaratii aferente lunilor decembrie an precedent - mai an curent);
b) incepand cu 25 decembrie, pentru termenele de declarare 25 iulie-25 decembrie (declaratii aferente lunilor iunie - noiembrie).
Lunar, organul fiscal intocmeste lista contribuabililor care nu si-au indeplinit obligatiile declarative, iar apoi emite si transmite notificari acestei categorii de contribuabili. Semestrial, in 15 zile de la termenul de transmitere a notificarilor pentru termenele de declarare 25 iunie, respectiv 25 decembrie, se intocmeste lista contribuabililor care indeplinesc conditiile pentru a fi declarati inactivi, eliminandu-se din lista acei contribuabili care au depus declaratiile ca urmare a notificarilor primite.
In maximum 5 zile de la expirarea termenului de 15 zile de mai sus, organul fiscal transmite fiecarui contribuabil din lista o notificare privind indeplinirea conditiilor pentru declararea ca inactiv. Contribuabilii care, in 15 zile de la data comunicarii notificarii, si-au indeplinit obligatiile declarative sunt eliminati din lista contribuabililor care indeplinesc conditiile pentru a fi declarati inactivi.
Dupa expirarea celor 15 zile, pentru fiecare contribuabil inscris in lista se intocmeste cate o decizie de declarare in inactivitate, in 2 exemplare, dintre care un exemplar se comunica contribuabilului, iar un exemplar se arhiveaza la dosarul fiscal al acestuia. Declararea contribuabililor inactivi se face cu data comunicarii deciziei de declarare in inactivitate.
Dupa comunicarea deciziei de declarare in inactivitate/reactivare, organul fiscal competent va inscrie contribuabilul in Registrul contribuabililor inactivi in termen de cel mult 5 zile de la data comunicarii.
Atentie! Decizia de declarare in inactivitate/reactivare produce efecte fata de terti incepand cu ziua urmatoare datei inscrierii in Registrul contribuabililor inactivi/reactivati. De exemplu, daca o entitate achizitioneaza bunuri sau servicii in luna aprilie, iar furnizorul este declarat inactiv ulterior, atunci beneficiarul are dreptul sa isi deduca cheltuielile si TVA aferente achizitiilor, deoarece la data tranzactiei furnizorul nu figura in Registrul contribuabililor inactivi.
Care este procedura pentru declararea contribuabililor inactivi in alte situatii?
Asa cum am precizat si mai sus, un contribuabil este declarat inactiv daca organul fiscal constata ca acesta nu functioneaza la domiciliul fiscal declarat sau daca acesta se sustrage de la efectuarea inspectiei fiscale prin declararea unor date de identificare a domiciliului fiscal care nu permit organului fiscal identificarea acestuia.
Competenta pentru constatarea situatiilor de mai sus revine organelor de inspectie fiscala din cadrul ANAF, precum si Directiei generale antifrauda fiscala, dupa caz.
Atunci cand organul de inspectie fiscala, ca urmare a deplasarii la fata locului, constata ca adresa la care a fost declarat domiciliul fiscal al contribuabilului nu exista, intocmeste un proces-verbal prin care se consemneaza situatia respectiva.
De asemenea, organul de inspectie fiscala trimite la adresa de domiciliu a reprezentantului legal al contribuabilului invitatia prin care acesta este solicitat sa se prezinte la sediul organului fiscal pentru clarificarea situatiei sale fiscale.
In situatia in care se constata ca un contribuabil nu desfasoara activitate la domiciliul fiscal declarat, organul de control (organul de inspectie fiscala sau inspectorii antifrauda) va solicita, in scris, prezenta unui reprezentant legal al acestuia la sediul organului de inspectie fiscala/Directiei generale antifrauda fiscala, stabilind data si ora de prezentare. Solicitarea se trimite si la adresa de domiciliu a reprezentantilor legali ai contribuabilului.
Daca acel contribuabil are sedii secundare, organul de control trimite solicitarea si la adresele unde acestea functioneaza.
In cazul neprezentarii reprezentantului legal al contribuabilului la sediul organului de control, se incheie un proces-verbal in care se vor preciza actiunile si toate demersurile intreprinse pentru identificarea acestuia. Ulterior, se intocmeste avizul privind propunerea de declarare in inactivitate, pe baza caruia compartimentul de specialitate intocmeste decizia de declarare in inactivitate.
Descarcati Ghidul atasat acestui articol pentru a afla care este tratamentul fiscal aferent cheltuielilor si TVA pe perioada de inactivitate (cu exemple concrete), ce conditii trebuie indeplinite pentru reactivare, precum si care este procedura prin care un contribuabil inactiv se poate intoarce in circuitul fiscal.
Urmariti tag-ul Biblioteca virtuala AvocatNet.ro, unde vom continua sa publicam, pentru descarcare, documente utile ce nu ar trebui sa lipseasca niciunui contribuabil care vrea sa fie la curent cu noutatile legislative. Descarcati de AICI si celelalte documente pe care le-am publicat pana acum in Biblioteca virtuala AvocatNet.ro.
Comentarii articol (3)