Remuneratia la care au dreptul zilierii se stabileste, potrivit prevederilor Legii nr. 52/2011, in urma negocierii directe intre acestia si beneficiarii pentru care vor desfasura activitati necalificate cu caracter ocazional.
Insa, cand vine vorba de cuantumul platii pe ora, legea stabileste ca acesta trebuie sa fie cel putin la nivelul valorii pe ora a salariului minim brut.
"Cuantumul remuneratiei brute orare stabilite de parti nu poate fi mai mic decat valoarea/ora a salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata", este prevazut in Legea nr. 52/2011.
De la 1 ianuarie 2015, salariul minim brut va creste de la 900 la 975 de lei, dupa ce Guvernul a adoptat recent o hotarare in acest sens.
Potrivit Codului muncii, durata normala a timpului de lucru pentru salariatii cu norma intreaga este de opt ore pe zi si 40 de ore pe saptamana, ceea ce inseamna ca intr-o luna se cumuleaza in jur de 170 de ore (numarul total de ore lucrate pe luna variaza in functie cate zile lucratoare sunt efectiv si de zilele libere legale).
Astfel, de la 1 ianuarie, la un numar de 170 de ore lucrate intr-o luna, valoarea va fi de 5,7 lei pe ora, mai mare decat valoarea actuala de 5,3 lei pe ora.
Pana in vara acestui an, cand legislatia privind zilierii a fost modificata, remuneratia zilierilor nu putea fi mai mica de 2 lei pe ora si nici mai mare de 10 lei pe ora. Actualele prevederi nu mai contin astfel de precizari, asa incat tariful pe ora al zilierilor poate fi, de exemplu, si de 20, 30 sau 50 de lei ora, in functie de ce negociaza partile.
Atentie! Dovada platii remuneratiei este facuta prin semnatura zilierului in Registrul de evidenta a zilierilor (pe care beneficiarii sunt obligati sa-l intocmeasca).
Zilierii pot exercita activitati ocazionale timp de cel putin o zi, adica opt ore de munca. Totodata, legea mai stabileste ca durata zilnica poate sa fie de cel mult 12 ore, iar zilierii pot sa presteze activitati pentru acelasi beneficiar timp de cel mult 90 de zile pe an.
Remunerarea zilierilor se face la sfarsitul fiecarei zile, prin orice mijloc de plata admis de lege (adica inclusiv electronic). Totusi, in situatia in care zilierul si beneficiarul incheie un acord scris in acest sens, plata se poate face la sfarsitul saptamanii sau la sfarsitul perioadei de desfasurare a activitatii.
Beneficiarii care platesc zilierii cu un cuantum brut orar mai mic decat valoarea pe ora a salariului minim pot primi o amenda de 10.000 de lei. In acelasi timp, beneficiarii care nu respecta momentul platii remuneratiei zilierilor risca sa primeasca o amenda de 6.000 de lei.
Important! In cazul veniturilor obtinute de zilieri, nici acestia si nici beneficiarii nu datoreaza contributii sociale obligatorii.
Comentarii articol (2)