La inceputul lunii decembrie 2014, ICCJ s-a pronuntat intr-o cauza referitoare la un medic chirurg angajat cu contract de munca intr-un spital de stat care a fost trimis in judecata sub acuzatia de luare de mita si apoi condamnat la inchisoare.
Concret, ICCJ a hotarat, prin Decizia nr. 26/2014 -- care a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 24 din 13 ianuarie 2015 -- ca medicii angajati in spitalele de stat au calitatea de functionari publici, in sensul legii penale. Astfel, acestia pot fi cercetati penal si pedepsiti pentru infractiunea de luare de mita.
"Caracterul liberal al profesiei de medic nu poate justifica lipsa raspunderii penale pentru infractiunea de luare de mita in cazurile in care acesta conditionează actul medical la care este obligat profesional, moral si legal, de banii sau foloasele care nu i se cuvin si pe care, direct sau indirect, le pretinde, primeste ori le accepta. Totodata, in raport cu importanta serviciului public de sanatate, pacientii nu pot fi lasati neprotejati de legea penala, din considerentul ca eventualele acte de pretindere sau primire de sume de bani ori alte foloase de catre medicul care functioneaza in cadrul sistemului sanitar pot fi integrate sferei de incidenta a unor dispozitii normative nepenale", se arata in decizia ICCJ.
Initial, Tribunalul Mures l-a gasit pe medicul respectiv vinovat de comiterea infractiunii de luare de mita in forma continuata si de infractiunea de primire de foloase necuvenite in forma continuata si l-a condamnat la inchisoare.
Apoi, inculpatul a facut apel si Curtea de Apel Targu Mures s-a adresat ICCJ pentru a se lamuri daca un medic angajat intr-un spital de stat -- trimis in judecata pentru luare de mita -- poate avea calitatea de functionar public, in sensul legii penale.
Decizia ICCJ este obligatorie de la momentul publicarii in Monitorul Oficial.
Comentarii articol (13)