Ordinul nr. 4.165/2018 pentru aprobarea Normelor metodologice privind încadrarea în regim de plata cu ora a personalului didactic de predare din învățământul preuniversitar a fost publicat vineri în Monitorul Oficial, se aplică deja și stabilește o serie de aspecte privind activitatea didactică și plata acesteia.
Mai exact, prin acest act normativ se introduce o formă unitară națională a planului de încadrare. Astfel, potrivit normelor metodologice, planul de încadrare a personalului didactic de predare este unic la nivel național, nu ca până acum, când exista un astfel de plan de încadrare la nivelul fiecărei unități de învățământ.
Astfel, după ce a fost introdus planul național de încadrare, se poate afla în orice moment care este situația posturilor sau a catedrelor didactice din țara noastră, fie ele ocupate, rezervate sau vacante. Totodată, acest lucru permite anumitor profesori care beneficiază de rezervarea postului să fie încadrați, la cerere și în regim cu plata cu ora, pe posturile pe care sunt titulari, dar până la maximum jumătate dintr-o normă didactică săptămânală.
Prin acest act normativ se stabilește și ordinea în care se ocupă posturile didactice vacante și rezervate în regim de plată cu ora, dar și intervalul pentru care se face încadrarea personalului didactic calificat. Concret, ordinea categoriilor care pot ocupa în regim de plată cu ora posturile didactice vacante și rezervate este următoarea:
- personalul didactic de predare titular;
- personalul didactic de predare angajat cu contract individual de muncă pe perioadă determinată;
- personal didactic de predare pensionat;
- personal angajat în alte domenii de activitate.
Documentul reglementează și atribuirea la nivel național a posturilor didactice cu acest regim, în baza unui contract individual de muncă și separat de cel aferent funcției de bază. Astfel, potrivit textului actului normativ, "(...) educatoarele/institutorii/profesorii pentru învăţământul preşcolar şi învăţătorii/ institutorii/ profesorii pentru învăţământul primar se pot încadra în regim de plata cu ora, pe bază de contract individual de muncă, separat de cel aferent funcţiei de bază, precizându-se numărul total de ore de predare-învăţare-evaluare pe săptămână efectiv desfăşurate cu clasa/grupa de elevi/preşcolari, cu asigurarea a minimum 12 ore de odihnă între două perioade de lucru".
Un alt aspect al activității didactice pe care îl reglementează documentul este cel al susținerii, prin suplinire colegială și fără plată, a unor ore de activitate didactică, ce nu pot fi prestate de către un profesor. Mai exact, suplinirea se poate face pentru cel mult trei zile de activitate și dacă această perioadă trebuie prelungită, directorul școlii va trebui să emită o decizie de încadrare în regim de plată cu ora pentru un alt dascăl și să-i încheie acestuia un contract de muncă, utilizându-se același regim, și anume cel de plată cu ora.
Comentarii articol (0)