Potrivit actului normativ care stabilește cadrul legal al muncii, respectiv Codul muncii, salariații aflați în perioada de probă au aceleași drepturi pe care le au și cei care au depășit această perioadă. Adică, în timpul perioadei de probă, angajații se bucură de toate drepturile prevăzute de legislația muncii, contractul individual și colectiv de muncă și regulamentul intern, dar au și toate obligațiile prevăzute în legislația muncii.
Totuși, între cele două tipuri de salariați, respectiv între cei aflați în perioada de probă și cei ce au trecut de această etapă sau care s-au angajat fără perioadă de probă, există și o diferență majoră. Este vorba, mai exact, de modul în care poate înceta contractul de muncă al unui angajat aflat în probe.
Astfel, spre deosebire de un angajat permanent al unei firme, un salariat aflat în perioada de probă poate fi concediat mult mai ușor. Concret, colaborarea acestuia din urmă cu firma angajatoare poate înceta în baza unei simple notificări, ce poate veni din partea angajatorului, dar și a salariatului, fără să fie nevoie de expunerea motivelor ce au determinat încheierea relației de muncă.
Așadar, după cum se precizează în Codul muncii, pe durata sau “la sfârșitul perioadei de probă, contractul individual de muncă poate înceta exclusiv printr-o notificare scrisă, fără preaviz, la inițiativa oricăreia dintre părți, fără a fi necesară motivarea acesteia”.
Conform legislației muncii, pentru “verificarea aptitudinilor salariatului, la încheierea contractului individual de muncă se poate stabili o perioadă de probă de cel mult 90 de zile calendaristice pentru funcțiile de execuție și de cel mult 120 de zile calendaristice pentru funcțiile de conducere”.
Același document prevede și faptul că se poate stabili doar o singură perioadă de probă pe parcursul unui contract individual de muncă, dar există și o excepție de la această regulă. Vorbim, de fapt, despre situația în care angajatul debutează la același angajator, dar într-o nouă funcție sau atunci când urmează să-și desfășoare activitatea într-un loc de muncă cu condiții grele, vătămătoare sau periculoase, situație în care salariatul poate trece printr-o altă perioadă de probă.
După încheierea perioadei de probă, contractul de muncă al unui salariat poate înceta la inițiativa salariatului, la inițiativa angajatorului sau cu acordul celor două părți.
Comentarii articol (5)