Conform Ordinului Ministerului Finanțelor 2.634/2015, în statul de salarii se trec, mai precis, prenumele și numele, salariul brut, salariul net, alte drepturi salariale, alte drepturi impozabile, contribuția pentru pensii, contribuția pentru sănătate, cheltuielile deductibile, deducerea personală, impozitul pe venit, avansul și alte cheltuieli.
Pe deasupra, statul de salarii mai servește și ca document justificativ de înregistrare în contabilitate.
Statul de salarii trebuie întocmit lunar, conform regulilor din ordinul amintit, pe baza documentelor de evidență a timpului lucrat efectiv, a evidenței și a documentelor privind reținerile legale, a listelor de avans chenzinal, a concediilor de odihnă, a certificatelor medicale etc.
Foarte important este că statul de salarii trebuie semnat, pentru confirmarea exactității calculelor, de persoana care determină efectiv salariul cuvenit și care întocmește documentul.
În ceea ce privește plățile făcute în cursul lunii, și acestea se includ în statele de salarii. Vorbim despre avansul chenzinal, lichidări, indemnizații de concediu și alte plăți. Asta se face pentru a cuprinde întreaga sumă a salariilor calculate și toate reținerile legale din perioada de decontare respectivă.
Evidența muncii
Așadar, evidența orelor de muncă este unul dintre documentele în baza căruia se face statul de salarii. Conform Codului muncii, evidența aceasta este obligatorie pentru orice angajator.
Evidența orelor de muncă prestate zilnic de salariați se face cu evidențierea orelor de începere și de sfârșit ale programului de lucru. Iar aceasta poate fi verificată de inspectorii de muncă cu orice ocazie.
În plus, trebuie reținut că, pentru salariații mobili și salariații care lucrează de acasă, angajatorul trebuie să țină evidența orelor de muncă în condiții stabilite cu salariații prin acord scris, în funcție de activitatea specifică desfășurată de aceștia.
În acest context, redacția noastră a făcut și pontajul estimativ pentru anul 2020:
- ianuarie - se trec 20 de zile lucrătoare (1, 2 și 24 ianuarie sunt zile libere legale);
- februarie - se trec 20 de zile lucrătoare;
- martie - se trec 22 de zile lucrătoare;
- aprilie - se trec 20 de zile lucrătoare (17, 19 și 20 aprilie sunt zile libere legale);
- mai - se trec 20 de zile lucrătoare (1 mai este zi liberă legală);
- iunie - se trec 20 de zile lucrătoare (1, 7 și 8 iunie sunt zile libere legale);
- iulie - se trec 23 de zile lucrătoare;
- august - se trec 21 de zile lucrătoare (15 august este zi liberă legală);
- septembrie - se trec 22 de zile lucrătoare;
- octombrie - se trec 22 de zile lucrătoare;
- noiembrie - se trec 20 de zile lucrătoare (30 noiembrie este zi liberă legală);
- decembrie - se trec 21 de zile lucrătoare (1, 25 și 26 decembrie sunt zile libere legale).
Atenție! Angajatorii trebuie să țină cont, la pontaj, și de liberele legale suplimentare ale salariaților de alte religii, dar și de zilele libere suplimentare care ar putea fi acordate punctual de către fiecare firmă în parte.
De 18 ani, în fiecare ianuarie, avocatnet.ro structurează și prezintă principalele repere legislative și de reglementare între care ne vom desfășura viețile și afacerile în anul care tocmai începe.
În seria Bine de știut la început de an, cartografiem zilnic cele mai importante coordonate ale anului 2020 pentru toate domeniile relevante (de la taxare, muncă și afaceri până la pensii, legislație auto, moșteniri, divorțuri și multe altele). Găsiți aici, pe măsură ce le publicăm, toate informațiile care să vă ajute să vă orientați mai ușor atât pe plan profesional, cât și personal în privința regulilor aplicabile anul acesta în toate zonele de interes direct pentru voi.
Comentarii articol (0)