O primă modificare apărută la procedura de atestare a verificatorilor de proiecte şi a experților tehnici în construcții vizează locul unde se desfășoară examenele. Dacă, potrivit reglementărilor actuale, examenele se pot susține doar în Capitală, după ce ordinul va intra în vigoare, examenele se vor organiza la nivel regional, respectiv și în Iași, Cluj, Timișoara, Brașov și Constanța.
Totodată, pentru a exista predictibilitate și a da posibilitatea candidaților să se pregătească pentru examene, se propune stabilirea unor perioade clare pentru cele două sesiuni anuale, respectiv lunile mai și noiembrie. Examenul va fi anunțat cu cel puțin 45 de zile înainte.
În acest an, pentru că deocamdată nu se aplică noile reguli, prima sesiune de examen va avea loc în luna iulie. O altă noutate va fi și faptul că, după verificarea îndeplinirii condițiilor inițiale de atestare, se va face o confirmare periodică, din cinci în cinci ani, a îndeplinirii acestor condiții.
Altă modificare adusă prin acest ordin este definirea și delimitarea domeniilor de atestare tehnico-profesională. Mai exact, unele dintre categoriile stabilite sunt:
- construcţii civile, industriale, agricole, energetice, miniere, pentru telecomunicaţii și construcții aferente rețelelor edilitare și de gospodărie comunală;
- construcții aferente infrastructurii de transport: drumuri și piste aeroportuare, poduri, tuneluri, căi ferate, porturi, platforme portuare și marine fixe;
- construcţii şi amenajări hidrotehnice;
- construcții și amenajări de îmbunătățiri funciare;
- structuri geotehnice;
- sisteme publice de alimentare cu apă și de canalizare;
- instalații aferente construcțiilor: sanitare, termice, de gaze și electrice.
Pe de altă parte, experții tehnici fac expertize (la cererea unui beneficiar public sau privat), activitatea lor presupunând analiza complexă a stării unei construcții și sintetizarea analizei prin prezentarea concluziilor și a soluțiilor tehnice de intervenție într-un raport de expertiză tehnică, care se poate referi la structura de rezistență, securitatea la incendiu, starea instalațiilor, siguranța în exploatare etc.
Expertiza tehnică este obligatorie prin lege la orice intervenție asupra unei construcții existente, dar și la construirea de la zero a unui imobil, dacă acțiunile ar putea afecta siguranța și stabilitatea construcțiilor existente învecinate.
Atenție! Ordinul MDLPA nr. 817/2021 va intra în vigoare în data de 16 iulie 2021.
Comentarii articol (0)