ACCES PREMIUM
De ce premium?
Vom avea o lege specială pentru gestionarea deșeurilor din construcții și demolări. Guvernul pregătește un proiect în acest sens
Ministerul Mediului (MM) are în plan un proiect de lege care vizează reglementarea gestionării deșeurilor din construcții și demolări printr-o lege specială. Proiectul ar putea fi aprobat de către Guvern în luna mai, conform programului său legislativ din 2021.
Articolul continuă mai jos
Practic, documentul amintit
va presupune implementarea unui sistem funcţional de gestionare a deşeurilor din lucrări de construcții.
Astfel, se va avea în vedere clarificarea exactă a responsabilităţilor tuturor factorilor implicaţi în sistemul de gestionare a deşeurilor rezultate din lucrări de construcții, dar și îndeplinirea obiectivelor strategice, la nivel național, privind colectarea separată a deşeurilor rezultate din aceste lucrări.
De asemenea, MM
va propune ca deşeurile rezultate din lucrările de construcții să fie colectate separat la locul de generare, să se facă demersuri pentru reducerea cantității acestora și, în măsura în care nu sunt contaminate, să fie reutilizate.
Însă, dacă sunt contaminate, prin intermediul acestui proiect se va lua în calcul tratarea acestora, în vederea recuperării lor sau a eliminării corespunzătoare.
În plus,
acest document va viza și înființarea, de către autorităţile administraţiei publice locale ale unităţilor administrativ-teritoriale sau, după caz, de subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiilor,
de puncte de colectare și tratare a deșeurilor colectate provenite din activități de construire.
În cadrul acestui proiect, se va ține cont de principiul “
poluatorul plăteşte”, astfel încât cei care poluează să fie responsabilizați și să se diminueze astfel cantitatea de deșeuri rezultată din astfel de activități precum construcțiile și demolările.
Atenție! Prevederile proiectului de lege NU se aplică încă. Acesta trebuie redactat și pus în dezbatere publică. Apoi, trebuie aprobat de Guvern și trimis Parlamentului. Cele două Camere ale Parlamentului, Senatul și Camera Deputaților, trebuie, ulterior, să-l adopte. Apoi, șeful statului trebuie să promulge legea, care, într-un final, va fi publicată în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)