ACCES PREMIUM
De ce premium?
Strategia Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă 2021 – 2027
UPDATE: E oficial: Firmele vor beneficia de granturi pentru formarea profesională a salariaţilor, printr-un program menit să reducă şomajul
Angajatorii vor putea beneficia de ajutoare de stat pentru formarea profesională a salariaţilor, precum şi de sprijin pentru amenajarea unor tipuri de creşe pentru copiii acestora, potrivit unor măsuri prevăzute în Strategia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă pentru perioada 2021-2027, ce se regăseşte într-o hotărâre oficializată luni. Scopul programului este de a reduce şomajul la nivel naţional, atât prin programe de sprijinire a angajatorilor, cât şi prin măsuri împotriva muncii nedeclarate.
Articolul continuă mai jos
Hotărârea Guvernului nr. 558/2021, ce a fost publicată luni în Monitorul Oficial nr. 559, stabileşte planul de acţiuni pentru implementarea acestei strategii naţionale, obiectivul general fiind de a creşte rata de ocupare a populaţiei cu vârsta cuprinsă între 20-64 ani până la 75% la finalul lui 2027.
În cadrul planului pentru implementarea acestei strategii se menţionează faptul că firmele pot beneficia de
granturi pentru formarea profesională a salariaţilor, inclusiv prin programe de formare internaţională,
sprijin pentru desfăşurarea activităţii în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu, fiind prevăzută şi debirocratizarea şi digitalizarea Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă în vederea furnizării în mod integrat a serviciilor dedicate angajatorilor.
Altă măsură prevăzută de plan face referire la sprijinirea firmelor sau a consorţiilor de firme pentru
amenajarea unor spaţii destinate supravegherii şi îngrijirii copiilor de vârstă antepreşcolară, cu scopul de a asigura echilibrul dintre viaţa profesională şi cea de familie a femeilor angajate.
De asemenea, pentru firmele care au salariaţi cu vârsta de peste 60 de ani, hotărârea stabilește că se finanţează planurile angajatorilor ce prevăd
includerea angajaţilor seniori în programe de mentorat pentru formarea şi integrarea lucrătorilor tineri.
O altă menţiune importantă în cadrul acestei strategii este reprezentată de
intensificarea acţiunilor de combatere a muncii nedeclarate, urmând să fie implicaţi şi partenerii sociali în depistarea angajatorilor care nu respectă legislaţia muncii.
Implementarea strategiei se va realiza prin planuri anuale de acţiuni aprobate prin ordin al Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, iar fondurile vor fi alocate din bugetul instituţiilor implicate, dar şi din fonduri europene nerambursabile.
Planul de acțiuni pentru implementarea strategiei are ca obiective, așa cum reiese dintr-un
comunicat al Ministerului Muncii, apărut odată cu adoptarea lui,
"integrarea durabilă pe piața muncii a forței de muncă disponibile, creșterea gradului de valorificare a potențialului economic al tinerilor (inclusiv a celor cu vârsta cuprinsă între 16 şi 24 de ani, care beneficiază de măsuri de reîntoarcere în educație în programe de tip a doua șansă), modernizarea și consolidarea instituțiilor pieței muncii în vederea creării unui mediu care să conducă la susținerea unei piețe a muncii flexibile, funcționale și reziliente și consolidarea sistemului de formare profesională a adulților pentru o mai bună conectare la cerințele pieței muncii".
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (1)