Un IF trebuie să depună, în primul rând, în cazul în care a optat pentru impozitarea în sistem real, formularul 204, denumit "Declarație anuală de venit pentru asocierile fără personalitate juridică şi entități supuse regimului transparenței fiscale". Acesta se depune anual, până la data de 15 martie a anului următor celui de raportare, urmând a se depune o declarație rectificativă ori de câte ori sunt constatate erori în declarația depusă anterior.
Pe de altă parte, declarația amintită nu se depune în cazul în care respectivul IF determină venitul net anual pe baza normelor de venit.
Apoi, până la data de 25 mai a fiecărui an, fiecare dintre membrii unui IF completează și estimează, prin declarația unică, veniturile ce vor fi obținute în anul respectiv și taxele aferente, proporțional cu cota pe care o deține în IF, urmând ca plata taxelor respective să poată fi făcută până la 25 mai a următorului an, când membrii IF pot clarifica exact cât a câștigat fiecare și, prin urmare, cât au de plătit.
Așadar, se completează anual câte o declarație unică (formularul 212) de către fiecare membru al unui IF.
Reamintim că, potrivit OG nr. 44/2008, un IF este constituit din 2 sau mai mulți membri ai unei familii, care pot fi simultan PFA sau titulari ai unor întreprinderi individuale, ceea ce înseamnă că fiecare își va declara veniturile coroborat cu ceea ce câștigă din fiecare entitate din care face parte.
De asemenea, conform aceleiași OG, membrii unui IF sunt asigurați în sistemul public de pensii și alte drepturi de asigurări sociale și au dreptul de a fi asigurați în sistemul asigurărilor sociale de sănătate și al asigurărilor pentru șomaj, în condițiile prevăzute de lege.
În plus, aceștia „răspund solidar și indivizibil pentru datoriile contractate de reprezentant în exploatarea întreprinderii cu patrimoniul de afectațiune și, în completare, cu întreg patrimoniul acestora, corespunzător cotelor de participare”.
Prin urmare, fiecare membru al unui IF datorează la stat CAS și CASS dacă reiese, din declarația unica, că obține venituri ce ating plafoanele speciale:
a) Contribuția la pensii: Începând cu veniturile lui 2023, este datorată dacă venitul estimat este de cel puțin 12 salarii minime brute pe țară și se calculează pentru un venit ales stabilit astfel:
- venitul ales de persoana fizică nu poate fi mai mic decât 12 salarii minime brute pe țară, dacă veniturile realizate sunt între 12 și 24 salarii minime brute pe țară,
- sau venitul ales de persoana fizică nu poate fi mai mic decât 24 de salarii minime brute pe țară, dacă veniturile realizate sunt de peste 24 de salarii minime brute pe țară.
b) Contribuția la sănătate: Începând cu veniturile lui 2023, aceasta este datorată dacă veniturile estimate sunt de cel puțin șase salarii minime brute pe țară, baza de calcul fiind stabilită astfel:
- șase salarii minime brute pe țară, dacă veniturile sunt între șase și 12 salarii minime brute pe țară;
- 12 salarii minime brute pe țară, dacă dacă veniturile sunt între 12 și 24 de salarii minime brute pe țară;
- 24 de salarii minime brute pe țară, dacă veniturile sunt de peste 24 de salarii minime brute pe țară.
Comentarii articol (0)