„Deschiderea procedurii de faliment își produce efectele atat în cadrul procedurii de faliment a societății de asigurare cât și cu privire la desfășurarea activitătii Fondului de Garantare a Asiguraților.
Astfel, în termen de 90 de zile de la data pronunţării hotărârii de deschidere a procedurii de faliment, poliţele de asigurare încheiate de societatea de asigurare/reasigurare încetează de drept, potrivit dispozițiilor Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă.
De asemenea, de la data deschiderea procedurii falimentului, în cazul Societății de Asigurare-Reasigurare City Insurance SA., începe sa se calculeze termenul limită/maxim, de 90 de zile, pentru depunerea cererilor de deschidere a dosarelor de daună-anexa 7, prevedere menționată în Art 12 alin(1) din Legea 213/2015 actualizată.
Hotărârea din data de 09.02.2022 nu modifică activitatea de primire și procesare a Cererilor de plată (Anexele 9/10).
Potențialii creditori de asigurări ai Societății de Asigurare-Reasigurare City Insurance SA. pot depune, atât electronic cât și prin poștă, cereri de plată (Anexa 9/10) sau cereri de deschidere dosare de daună (Anexa 7). Formularele sunt disponibile online la adresa: http://www.fgaromania.ro/formulare
Creditorul de asigurări poate urma separat, pe lângă procedura administrativă necontencioasă prevazută de Legea nr. 213/2015 pentru încasarea despăgubirii de la FGA şi procedura de faliment a asigurătorului prevăzută de Legea nr. 85/2014, în vederea recuperării creanţei sale din activele asigurătorului aflat în faliment, inclusiv pentru suma cuvenită care depăşeşte plafonul de garantare prevăzut la art. 15 alin. (2) din Legea 213/2015”, a transmis azi FGA. Decizia pronunțată azi nu e însă definitivă.
Toamna trecută, ASF a decis retragerea autorizației de funcționare a City Insurance și a cerut deschiderea procedurii falimentului societății de asigurare în instanță. Pentru că a constatat, de-a lungul timpului, mai multe probleme de legalitate în activitatea City Insurance, ASF a stabilit, împreună cu asigurătorul, diverse măsuri sau planuri de redresare a acestuia, dar, după cum a rezultat din analizele ulterioare, situația nu s-a îmbunătățit.
De atunci și până acum, asigurații City Insurance au putut, în continuare, în caz de accident rutier, de pildă, să se folosească de polițele existente și să încheie constatările de soluționare amiabilă. Asta, pentru că simpla retragere a autorizației nu i-a lăsat pe cei asigurați la City fără asigurările respective. Cu toate acestea, odată încuviințată deschiderea falimentului, asigurații City Insurance trebuie să se ducă în următoarele luni să încheie alte polițe.
Comentarii articol (14)