Mai nou, în cazul anumitor persoane care obțin venituri din străinătate și care nu-și îndeplinesc obligațiile, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) le poate stabili din oficiu contribuțiile pentru pensii (CAS) și sănătate (CASS).
Noua procedură de stabilire din oficiu a taxelor pentru veniturile din străinătate este în
Ordinul ANAF 2.420/2022, care a apărut luni în Monitorul Oficial și care se aplică începând cu veniturile aferente anului
2021.
În primul rând, anumite persoane care obțin din străinătate
venituri asimilate salariilor sunt obligate să depună declarația unică în România și să achite
CAS (cotă: 25%)
și
CASS (cotă: 10%).
Mai precis, conform articolelor 139^1 și 157^2 din
Codul fiscal, este vorba de remunerații, indemnizații, alte venituri similare, precum și orice alte avantaje, în bani și/sau în natură, obținute din străinătate în calitate de membri ai consiliului de administrație, membri ai directoratului, membri ai consiliului de supraveghere, administratori, directori, cenzori, membri fondatori, reprezentanți în adunarea generală a acționarilor sau orice alte activități desfășurate în funcții similare pentru activitatea desfășurată în străinătate la angajatori străini. Sunt vizați angajatorii care n-au nici sediul permanent, nici rezidența fiscală în România.
În al doilea rând,
cei care obțin din străinătate pensii mai mari de 4.000 de lei trebuie să depună declarația unică și să achite
CASS pentru partea ce depășește suma respectivă. În acest caz, însă, obligațiile de declarare și plată intervin începând cu veniturile din
2022, astfel că ele trebuie îndeplinite prima oară până la 25 mai 2023.
Dacă persoanele amintite mai sus nu depun declarația unică și nu-și achită contribuțiile sociale la termenul anual din 25 mai,
ANAF poate să emită decizii de impunere din oficiu în baza informațiilor pe care le deține și să le oblige la plata CAS și/sau CASS. ANAF face, practic, un schimb de informații cu alte autorități fiscale din străinătate pentru a identifica persoanele care își ignoră obligațiile, însă mai sunt folosite și informațiile din declarațiile unice depuse anterior sau informațiile din alte surse.
În primă fază, ANAF trimite o notificare prin care contribuabilii sunt atenționați că trebuie să depună declarația unică în termen de 15 zile, altfel se începe procedura de impunere din oficiu. Totodată, în zece zile de la primirea notificării, contribuabilii se pot prezenta la unitățile ANAF pentru audiere, în caz că e vorba de o neînțelegere.
După emiterea deciziei de impunere (formularul 672), aceasta este comunicată persoanelor vizate, care apoi au încă 60 de zile la dispoziție pentru a depune declarația unică și a evita impunerea din oficiu.
Comentarii articol (13)