Educația cu blândețe pare a fi un concept destul de vag, ce nu dă indicații care să te ajute ”să începi”. Totuși, două idei ar putea sta la baza acestui mod de educație și ar putea ajuta orice părinte care dorește să construiască o relație sănătoasă cu copilul lui. Despre respect și empatie, ca principii pentru parenting cu blândețe, vorbește și site-ul The Mommy View.
Newsletter avocatnet.ro: 10 lucruri de știut astăzi! Primești gratuit, zilnic, în căsuța ta de email, sinteza zilei avocatnet.ro cu cele mai importante noutăți, știri și analize de context.
Articol scris de Veronica Guzun, redactor totuldespremame.ro.
La început, practicarea acestor principii pare artificială și dificilă, dar, în timp, acestea se transformă în a doua natură a părintelui, iar rezultatele nu întârzie să apară și la copil.
De fapt, parentingul cu blândețe este definit mai curând ca un mod de a fi, o stare mentală, decât ca o listă de lucruri de bifat sau reguli de respectat. Singurele două principii care îi stau la bază sunt: Empatia și Respectul
Mai întâi să stabilim un teren comun: copiii nu sunt răi. Ei fac greșeli și sunt într-o continuă învățare. Însă modul în care trebuie să se comporte în societate sau cum să îi trateze pe ceilalți este responsabilitatea părinților să-i învețe. Copiii pot fi învățați prin compasiune și înțelegere și atunci nu avem nevoie de pedepse și disciplină severă caracteristice adepților educației autoritare.
Cum folosim dragostea, empatia și respectul în educația copiilor?
Empatia este abilitatea de a înțelege și a împărtăși sentimentele celuilalt. Aplicată în comunicarea cu copilul, aceasta înseamnă că folosind compasiunea și ajutându-l să înțeleagă ce ne place la el îl ajutăm de fapt să afle cum să se comporte cu semenii.
Să luăm un exemplu: la locul de joacă copilul tău îl lovește pe altul. Ce faci? Poți să-l retragi de la locul faptei și să-l reții lângă tine, ca pedeapsă. Ce învață copilul? Să se teamă să mai lovească altă dată? Să știe că ceilalți nu se vor mai juca cu el? Cu această metodă s-ar putea să reușești să elimini comportamentul, dar învață el oare să fie empatic cu ceilalți și să-și manifeste compasiunea? În locul pedepsei și certurilor, încearcă să-i explici de ce era rău să își împingă prietenii și ce ar putea face altfel data viitoare. Astfel copilul învață nu doar alt comportament, ci și consecințele faptelor lui asupra celorlalți.
Respect înseamnă să ai un sentiment de stimă, de considerație sau de prețuire deosebită față de cineva. În relația cu copilul, respectul este o stradă cu două sensuri. Dacă îi tratăm astfel ne vor răspunde cu aceeași monedă, din dorința de a ne mulțumi. În plus vor învăța să se respecte și pe ei înșiși și să se comporte în așa mod încât această atitudine să fie vizibilă din exterior.
În loc de concluzie
În relația cu copilul, încearcă să-ți pui cât mai des întrebarea ”cum pot să-i arăt respect și empatie?”, în loc de ”cum să-mi controlez copilul și să-l fac să se comporte cum vreau eu?”. În acest mod ne eliberăm de stresul și vina care urmăresc orice părinte în relația cu copilul lui. Folosind aceste două principii ale parenting-ului cu blândețe, modelăm copiii în persoanele care chiar ne dorim să ajungă.
Articol preluat de pe www.totuldespremame.ro. Puteţi citi aici articolul original.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)