Crești un copil plin de încredere în sine?
Dacă asta încerci zi de zi să faci, este bine să știi că principala sursă de formare a stimei de sine a copiilor o constituie comportamentul părinților față de el și al altor persoane apropiate din jurul lui.
Ce putem face, concret, pentru a pune bazele unei temelii solide în aceste sens și a-i ajuta pe cei mici să fie încrezători în forțele lor? Cercetătorii spun că stima de sine scăzută este, deseori, asociată cu critica excesivă din partea părinților. Este vorba de părinți perfecționiști, prea direcți în comunicare, părinți cu atitudine critică. Aceștia cresc, de cele mai multe ori, copii anxioși. Îngrijorător este faptul că Organizația Mondiale a Sănătății a comunicat că depresia este cea mai frecventă afecțiune în rândul copiilor și adolescenților.
Expresii care afectează încrederea în sine a copilului
Există expresii foarte des întâlnite în vocabularul părinților care afectează mult stima de sine și încrederea în sine a copilului. Sunt fraze care demotivează și rănesc copiii mai mult decât ne-am imagina. Copilul nu are nevoie să fie comparat cu ceilalți. Asta îl face să își piardă încrederea în sine, îl face să se simtă inferior. Copilul nu trebuie etichetat, trebuie să facem diferența dintre copil și comportament. Iată 5 exemple de expresii des folosite de părinți și care nu are trebui să se afle în vocabularul nostru.
„Învață de la fratele tău!”
Când spunem acest lucru, copiii noștri își percep frații ca pe niște modele pe care nu le vor ajunge niciodată, ceea ce afectează stima de sine. Se simt mai prejos și neputincioși.
„Ești rău!“
Ce bine ar fi să putem face diferența, instinctiv, între ”ești rău” și ”ai făcut un lucru rău sau greșit”. Etichetându-l, îi dai posibilitatea copilului de a-și însuși o caracteristică fără a fi adevărată. Mai mult, tinde să creadă că „bine, eu sunt rău, așa că nu pot face nimic pentru a schimba asta“ și persistă în comportamentele negative.
„Pentru că așa spun eu și punct!“
Este doar o expresie care denotă superioritate, fără a oferi vreo explicație sau un argument de ce ar trebui să facă ceea ce i-a fost cerut. Nu învață nimic bun dintr-o activitate pe care o face impusă, mai ales dacă e pe ton agresiv și superior.
„Dacă faci asta, te pedepsesc!“
Nu abuzați de amenințări care au la bază frica. Pot eroda încrederea pe care copiii o au în voi. În plus, acestea sunt expresii goale de multe ori, fără succes.
„Grăbește-te!“
Stresul în care trăim și ritmul alert ne fac să fim tot timpul pe fugă și să le transmitem și celor mici această grabă. Specialiștii ne sfătuiesc să utilizăm expresiile la plural pentru a simți că suntem o echipă și chiar să inițiem jocuri, „să vedem cine se îmbracă mai repede!“.
Articol preluat de pe www.totuldespremame.ro. Puteţi citi aici articolul original.
Comentarii articol (0)