Acestă declarație se completează înscriindu-se toate datele şi informaţiile prevăzute în capitolul supus rectificării, inclusiv cele care nu diferă faţă de declaraţia iniţială/anterioară.
Important de reținut este faptul că necesitatea depunerii unei declarații rectificative poate apărea din mai multe cauze, cum ar fi: apariția unei noi surse de venit ce intră sub incidența declarației, dispariția unei surse de venit, pe care am luat-o în calcul la venitul estimat, apariția unor modificări ale datelor personale ale contribuabilului etc. Prin urmare, scopul întocmirii declarației rectificative constă în:
- corectarea impozitului pe venit, precum şi a contribuţiilor sociale datorate de persoanele fizice;
- modificarea datelor de identificare a persoanei fizice;
- modificarea unor date referitoare la categoria/sursa veniturilor sau a nivelului acestora, potrivit legii;
- modificarea unor date referitoare la contribuţia de asigurări sociale şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate;
- corectarea altor informaţii prevăzute de formular.
- declaraţia iniţială este declaraţia care nu are nicio bifă de rectificativă selectată;
- este permisă depunerea unei singure declaraţii iniţiale;
- declaraţia rectificativă este declaraţia cu cel puţin o bifă de rectificativă selectată (la capitolul I sau capitolul II sau la ambele capitole);
- o declaraţie rectificativă care rectifică ambele capitole (capitolul I şi capitolul II) trebuie să aibă ambele bife de rectificare selectate.
Totodată, un alt aspect important de reținut constă în faptul că în cazul declarației rectificative nu există un termen legal concret privind obligația de a depune acest document la organul fiscal central competent.
Declaraţia rectificativă se poate depune, după caz, prin intermediul următoarelor modalități:
- prin mijloace electronice de transmitere la distanță, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, respectiv prin intermediul serviciului Spaţiul privat virtual, disponibil pe portalul www.anaf.ro;
- în format hârtie, direct la registratura organului fiscal sau prin poştă, cu confirmare de primire.
Citește și: Ce riscă persoanele fizice dacă n-au depus la timp declarația unică pe 2022 și n-au achitat taxele aferente.
Comentarii articol (0)