ACCES GRATUIT
UPDATE: Din 1 octombrie, definiția incitării la violență, ură sau discriminare din Codul penal se modifică
Pentru a pune legislația națională în acord cu o decizie a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) al Uniunii Europene privind combaterea rasismului și xenofobiei, o lege ce vizează modificarea Codului penal, respectiv a definiției incitării la violență, ură sau discriminare, a fost publicată azi în Monitorul Oficial.
Articolul continuă mai jos
Legea 258/2023, apărută azi în Monitorul Oficial și care se va aplica din 1 octombrie,
„are în vedere modificarea art. 369 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal în vederea soluţionării aspectelor ridicate de Comisia Europeană prin scrisoarea suplimentară de punere în întârziere în cauza 2016/2075 în cadrul procedurii de infringement și a deficienţelor semnalate de aceasta. Luarea măsurilor necesare pentru punerea legislaţiei naţionale în acord cu prevederile art. 1 alin. (1) lit. a) din Decizia-cadru 2008/913/JAI (privind combaterea anumitor forme și expresii ale rasismului și xenofobiei prin intermediul dreptului penal - n. red.) se impune în vederea asigurării transpunerii corecte și complete a prevederilor acesteia”, după cum apare în motivarea inițiatorilor.
Articolul 369 din Codul penal vizează infracțiunea de
incitarea la violență, ură sau discriminare. Mai exact, din acest articol se elimină sintagma criticată de autoritățile europene, astfel încât infracțiunea de incitare la violență, ură sau discriminare să poată fi reținută dacă făptuitorul a săvârșit elementul material, indiferent dacă acesta a considerat ori nu drept cauze ale inferiorității unei persoane în raport cu celelalte pe baza criteriilor de rasă, naționalitate, etnie, limbă, religie, gen, orientare sexuală, opinie ori apartenență politică, avere, origine socială, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecție HIV/ SIDA.
Practic, din definiția actuală a incitării la violență, ură sau discriminare se elimină sintagma
“considerate de făptuitor drept cauze ale inferiorității unei persoane în raport cu celelalte”.
Acum, Codul penal stabilește că
“incitarea publicului, prin orice mijloace, la violență, ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane sau împotriva unei persoane pe motiv că face parte dintr-o anumită categorie de persoane definită pe criterii de rasă, naționalitate, etnie, limbă, religie, gen, orientare sexuală, opinie ori apartenență politică, avere, origine socială, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecție HIV/SIDA, considerate de făptuitor drept cauze ale inferiorității unei persoane în raport cu celelalte, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”.
Actualul conținut al articolului 369 din Codul penal a fost stabilit în 2022, când
a fost extinsă sfera de acoperire a infracțiunii de instigare, pentru a acoperi și violența, nu doar ura și discriminarea, așa cum era până la acel moment.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (1)