Recent, CJUE a decis că România trebuie să plătească o sumă forfetară de 1,5 milioane de euro și o penalitate zilnică de 600 de euro pentru fiecare depozit de deșeuri neautorizat care rămâne deschis. Suma zilnică se acumulează pentru fiecare zi de întârziere în închiderea celor 31 de situri rămase neconforme.
Curtea a constatat încă din 2018 că România nu a respectat legislația europeană în materie, prin menținerea în funcțiune a 68 de depozite de deșeuri care funcționau fără autorizația necesară. O astfel de situație contravine normelor Uniunii referitoare la prevenirea și reducerea impactul negativ al depozitării deșeurilor asupra mediului. România a trenat punerea în aplicare a deciziei CJUE, fapt pentru care Comisia Europeană a inițiat o acțiune similară în anul 2022.
În comunicatul de presă care a succedat pronunțarea deciziei se arată că nerespectarea obligațiilor de către România nu reprezintă doar o încălcare a dreptului Uniunii, ci și un risc semnificativ pentru mediu și sănătatea publică, pentru că prezența depozitelor neautorizate de deșeuri duce la poluarea solului, apei și aerului cu substanțe chimice periculoase. În plus, a arătat Curtea neconformarea continuă, timp de peste patru ani, reprezintă o perioadă extinsă de expunere la aceste riscuri pentru cetățenii români.
Impunerea sancțiunilor financiare menționate are rolul de a asigura conformarea României la standardele de mediu ale UE și de a preveni repetarea unor astfel de încălcări. Suma forfetară și penalitățile zilnice sunt mijloace prin care Curtea de Justiție intenționează să stimuleze acțiuni concrete ale autorităților române pentru soluționarea problemei gropilor de gunoi neautorizate și pentru protejarea mediului și a sănătății publice.
Comentarii articol (0)