Termenul inițial pentru declararea și plata impozitului special pentru clădirile de valoare mare era 30 aprilie, dar Guvernul a stabilit în aceeași lună, prin OUG 43/2024, amânarea acestuia până pe 30 septembrie.
"S-a aprobat amânarea acestui termen până la data de 30 septembrie, pentru ca sistemul informațional referitor la marile proprietăți să poată să permită accesul la informații privind valoarea impozabilă a clădirilor. După cum se cunoaște, pentru clădirile mai mari de 2,5 milioane lei și mijloacele de transport cu o valoare de peste 375.000 lei, impozitul de 0,5% era un impozit cu termenul scadent pentru 30 aprilie. În acest context, pentru a avea acces la aceste categorii de informații pe care le-am menționat, dar și pentru a putea continua ceea ce înseamnă sistemul informatic necesar pentru acest tip de impozit, termenul, așa cum am menționat, s-a amânat până pe data de 30 septembrie 2024", a explicat Marcel Boloș, ministrul finanțelor, după ce Guvernul a adoptat măsura.
Pe de altă parte, termenul pentru declararea și plata impozitului special aplicabil mașinilor scumpe rămâne același, adică data de 31 decembrie.
Pentru ca așa-numita taxă pe lux să se poată aplica, Fiscul a stabilit în vară modelul și conținutul declarației ce este utilizată în aceste situații.
Conform Legii 296/2023, impozitul special vizează, începând din acest an, casele și mașinile scumpe, astfel:
- persoanele fizice care, la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior, au în proprietate/ proprietate comună clădiri rezidențiale situate în România dacă valoarea impozabilă a clădirii depășește 2.500.000 de lei (~ 500.000 de euro);
- persoanele fizice și persoanele juridice care au în proprietate autoturisme înmatriculate/ înregistrate în România a căror valoare de achiziție individuală depășește 375.000 de lei (~ 75.000 de euro). Impozitul se datorează pe o perioadă de cinci ani începând cu anul fiscal în care are loc predarea-primirea autoturismului sau pentru fracțiunea de ani rămasă până la împlinirea perioadei de cinci ani de la această dată pentru cele la care predarea-primirea autoturismului a avut loc anterior.
- în cazul proprietăților reprezentând clădiri rezidențiale - prin aplicarea unei cote de 0,3% asupra diferenței dintre valoarea impozabilă a clădirii comunicată de către organul fiscal local prin decizia de impunere și plafonul de 2.500.000 lei;
- în cazul proprietăților reprezentând autoturisme - prin aplicarea unei cote de 0,3% asupra diferenței dintre valoarea de achiziție și plafonul de 375.000 lei.
Comentarii articol (2)