Angajatorul i-a solicitat unui salariat concediat restituirea diferenței dintre salariul plătit și cel la care ar fi avut dreptul de fapt, după încetarea contractului. Fostul salariat se întreba dacă abordarea e legală sau morală, dacă asta reprezintă o practică răspândită sau, pur și simplu, a avut ghinionul să i se întâmple tocmai lui. Motivul solicitării unei sume de bani înapoi? Un calcul salarial greșit.
În privința posibilității de a i se solicita restituirea unor sume încasate în mod eronat, răspunsul îl găsim chiar în Codul muncii. La final de zi, nici nu contează dacă este, de fapt, eroarea angajatorului sau nu, pentru tot despre o sumă nedatorată este vorba, iar, potrivit art. 256 din cod, „salariatul care a încasat de la angajator o sumă nedatorată este obligat să o restituie.”
Cu alte cuvinte, tot despre bună-credință discutăm, salariul (în ansamblu) fiind contraprestația muncii salariatului, în beneficiul și sub autoritatea angajatorului său, iar în cazul în care a fost plătită o sumă mai mare decât cea datorată, atunci diferența ar trebui restituită.
Sigur, același tratament îl avem în vedere și în cazul în care salariatul nu și-a primit integral drepturile salariale, așa cum sunt ele prevăzute în contract, chiar dacă raportul juridic de muncă a încetat între timp.
În ambele situații, aceste sume pot fi solicitate, inclusiv în instanță, în cel mult trei ani de la data nașterii dreptului respectiv, fiind importantă data introducerii cererii de chemare în judecată, nu finalizarea procesului.
Astfel de situații pot fi prevenite dacă relația de muncă are o bază solidă, adică sunt luate în serios o serie de aspecte importante, cum ar fi consultarea, informarea și transparența, inclusiv în privința drepturilor salariale care includ toate elementele constitutive ale salariului, respectiv salariul de bază, indemnizațiile, sporurile și orice alte adaosuri negociate și stabilite în cadrul contractelor individuale sau colective de muncă.
Modificările fiscale din ultima perioadă pot conduce la interpretări eronate cu privire la venitul net al salariaților (banii din buzunar sau din cont, după caz), iar aici angajatorul este cel care poate investi puțin timp pentru a le explica modul în care sunt calculate și reținute contribuțiile și impozitul, pentru a evita orice situație care poate genera un conflict.
Oricare ar fi motivul sau cauza unei plăți nedatorate, angajatorul nu poate reține din salariu nicio sumă în afara cazurilor și condițiilor prevăzute de lege. Altfel spus, salariatul trebuie să încaseze salariul net cuvenit și ulterior să-i restituie angajatorului său eventualele sume încasate în plus, oricare ar fi motivul.
Comentarii articol (0)