În acest context se pune întrebarea cum va putea o persoană ce obține exclusiv venituri din chirii și/sau dividende să beneficieze de serviciile medicale de bază disponibile potrivit Legii nr. 95/2006, ținând cont că declararea și plata CASS se va face anul următor celui de realizare a venitului?
De exemplu, dacă o persoană obține exclusiv venituri din dividende și/sau chirii în anul 2025 și va plăti în anul 2026 CASS (în eventualitatea în care venitul încasat depășește șase salarii minime pe economie, împreună cu celelalte venituri care fac parte din baza de calcul a CASS), este important de știut că în lipsa oricărei opțiuni exercitate pe parcursul anului 2025, deși va exista obligația de plată a CASS pentru veniturile realizate în anul 2025, nu se va putea dovedi calitatea de persoană asigurată în sistemul public de asigurări sociale de stat. Cu alte cuvinte, deși o astfel de persoană are obligația plății CASS, ea nu va putea beneficia de calitatea de persoană asigurată în sistemul public de asigurări sociale de stat.
Soluția, într-o astfel de situație, este ca exercitarea opțiunii de a fi asigurat în sistemul public de sănătate să fie notificată organului fiscal prin depunerea unei declarații unice oricând în cursul anului 2025, caz în care se completează capitolul 2 al declarației – “Declar că optez pentru plata CASS și mă încadrez în una din următoarele situații:” - „D. Realizez venituri din drepturi de proprietate intelectuală, asocierea cu o persoană juridică, contribuabil potrivit titlului II sau titlului III din Codul fiscal, venituri din cedarea folosinţei bunurilor, activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, venituri din investiţii și/sau din alte surse, prevăzute la art.155 alin.(1) lit.c) - h) din Codul fiscal”.
Suma care va fi datorată la nivelul anului în contul CASS este echivalentul a 10% aplicat la șase salarii minime pe economie - în prezent în sumă de 4.050 lei (cu alte cuvinte, se va plăti 2.430 lei reprezentând CASS). Odată opțiunea exercitată, se va putea beneficia în anul 2025 de serviciile medicale de bază disponibile potrivit Legii nr. 95/2005. Pe de altă parte, declarația unică ce cuprinde opțiunea exercitată constituie titlu de creanță fiscală (cu alte cuvinte, suma aceasta trebuie plătită, chiar dacă ulterior constatăm că în anul 2025 nu am obținut venituri si chirii, dobânzi și dividende de peste 24.300 lei).
Dacă, la finalul anului 2025, persoana fizică a obținut venituri mai mari de șase salarii minime pe economie (adică venituri de peste 24.300 lei) din chirii, dividende, dobânzi sau din alte surse (vezi în acest sens lit. c - h ale alin. 1 al art. 155 din Codul fiscal pentru lista completă a veniturilor care se cumulează pentru a analiza depășirea plafonului de șase salarii minime pe economie), atunci se va „regulariza” contribuția de sănătate astfel:
- dacă veniturile cumulate potrivit lit. c) - h) ale alin. (1) al art. 155 din Codul fiscal depășesc șase salarii minime, dar sunt mai mici de 12 salarii minime pe economie (48.600 lei), atunci nu se va mai datora vreo diferență în plus față de CASS, pentru a cărui plată s-a optat, în sumă de 2.430 lei;
- dacă veniturile cumulate potrivit lit. c) - h) ale alin. (1) al art. 155 din Codul fiscal depășesc 12 salarii minime (48.600 lei), dar sunt mai mici de 24 salarii minime pe economie (97.200 lei), atunci se va datora în plus, față de CASS pentru a cărui plată s-a optat, suma de 2.430 lei (rezultând un total de 4.860 de lei CASS datorat aferent unui venit declarat cuprins între 12 si 24 salarii);
- dacă veniturile cumulate potrivit lit. c) - h) ale alin. (1) al art. 155 din Codul fiscal depășesc 24 salarii minime pe economie (97.200 lei), atunci se va datora în plus, față de CASS pentru a cărui plată s-a optat, suma de 7.290 lei (rezultând un total de 9.720 de lei CASS datorat aferent unui venit declarat mai mare de 24 salarii).
Pentru mai multe detalii privind obligațiile declarative, impozitele și contribuțiile datorate dacă se obțin venituri din cedarea folosinței bunurilor, recomand și articolele publicate pe această temă: