Având în vedere faptul că fiecare ADR are un calendar propriu privind lansarea apelurilor de finanțare, antreprenorii trebuie să verifice informațiile pe site-urile ADR-urilor regionale. În total, vor fi lansate șase apeluri de proiecte care vizează digitalizarea IMM-urilor, cu un buget total de aproximativ 106 milioane de euro.
IMM-urile din București și Ilfov vor putea primi 45 de milioane de euro
Primele apeluri de proiecte care vor fi lansate pentru digitalizarea IMM-urilor vor fi în regiunea București-Ilfov. Totodată, aceste întreprinderi vor avea la dispoziție și cel mai mare buget, respectiv 45 de milioane de euro, împărțit astfel:
- apelul Sprijin pentru atingerea unei intensități digitale ridicate în IMM-uri va avea un buget de 10 milioane de euro;
- apelul Sprijin pentru transformarea digitală avansată a IMM-urilor va beneficia de un buget total de 35 de milioane de euro.
Conform grilei de punctaj aprobate de Comitetul de monitorizare, firmele vor fi punctate suplimentar dacă asigură o cofinanțare a proiectului cuprinsă între 10% (valoarea minimă necesară) și 20% din valoarea eligibilă a proiectului. O altă condiție care asigură punctaj suplimentar vizează firmele care au cifra de afaceri mai mare sau egală cu finanțarea cerută.
Firmele din regiunea Sud-Est vor împărți aproape 16 milioane de euro
Firmele din județele Constanța, Tulcea, Vrancea, Brăila, Galați și Buzău vor avea la dispoziție un buget total de 15.721.000 de euro, dintre care 1.720.000 de euro sunt destinați IMM-urilor din Delta Dunării.
Conform planificării efectuate de ADR Sud-Est, vor fi lansate două apeluri de proiecte pentru digitalizarea microîntreprinderilor și IMM-urilor din regiune:
- digitalizarea IMM-urilor din Regiunea Sud-Est. Perioada estimată pentru lansarea apelului de proiecte este 25 iulie 2025 - 26 ianuarie 2026;
- digitalizarea IMM-urilor din ITI Delta Dunării, în perioada 29 septembrie 2025 - 30 martie 2026.
15 milioane de euro pentru IMM-urile din regiunea de Vest a țării
În cele patru județe ale regiunii de Vest, respectiv Caraș-Severin, Timiș, Arad și Hunedoara, micrîntreprinderile și IMM-urile vor avea la dispoziție un buget total de aproximativ 15.380.000 de euro prin intermediul unei sesiuni ce va fi lansată, conform planificării actuale, în luna iulie 2025.
Apelul de proiecte urmărește finanțarea unor investiții precum:
- achiziționarea echipamentelor TIC, programelor și aplicațiilor software, migrarea datelor și aplicațiilor;
- servicii de consultanță și analiză pentru identificarea soluțiilor tehnice de digitalizare;
- servicii de auditare tehnică IT;
- servicii specifice de instruire și adaptare a personalului în contextul digitalizării.
Fonduri pentru digitalizare și în regiunea Nord-Est
IMM-urile din nord-estul țării vor putea accesa fonduri europene pentru digitalizare prin intermediul celui de-al doilea apel destinat transformării digitale a IMM-urilor. Apelul de proiecte este programat în perioada martie - aprilie 2026 și are un buget total de aproximativ 30 de milioane de euro.
Această finanțare va putea fi accesată de către:
- microîntreprinderile care propun investiții în Regiunea Nord-Est, în mediul urban;
- IMM-urile care propun investiții în Regiunea Nord-Est, în mediul urban sau rural.
- achiziționarea de hardware TIC și a altor dispozitive și echipamente aferente, inclusiv pentru E-Commerce, IoT (Internet of Things) etc., precum și cheltuieli de instalare, configurare și punere în funcțiune;
- realizarea de rețele LAN/WiFi;
- achiziționarea licențelor software;
- achiziționarea unui website de prezentare a companiei;
- servicii social media pe perioada implementării proiectului;
- servicii de trecere a arhivelor din analog/dosare/hârtie în digital indexabil;
- achiziția de servicii de tip Cloud Computing pe perioada de implementare a proiectului;
- instruirea personalului care va utiliza produsele implementate.
Comentarii articol (0)