La solicitarea avocatnet.ro, Traian Traicu, Brand Communication Manager, Head of Media Relations BRD - Groupe Societe Generale, a precizat că ”majoritatea păgubiților în cauză și-au primit deja compensațiile stabilite legal, în condițiile în care normele care reglementează acest lucru sunt în vigoare de zece ani.
Ordinul 476/2025 al Ministerului de Finanțe vizează emiterea unui titlu de stat în vederea despăgubirii unei singure persoane, evident conform legii. Trebuie să înțelegeți că, dacă descoperiți documente care vă îndreptățesc, fie în calitate de titular, fie, cel mai probabil, în calitate de moștenitor al unui titular, la astfel de despăgubiri, vă veți supune unei proceduri similare”.
Persoanele care descoperă că sunt îndreptățite să solicite astfel de despăgubiri nu trebuie să se adreseze direct BRD (sau CEC), ci trebuie să se îndrepte către Ministerul Finanțelor, care va emite un ordin similar.
Astfel, pentru despăgubirea persoanelor fizice care au constituit depozite la CEC în scopul achiziționării de autoturisme, se va aproba un prospect de emisiune aferent unui titlu de stat, emis pe numele BRD - Groupe Société Générale, cu o valoare nominală de 21.719,29 lei.
Plata se va realiza prin emiterea de titluri de stat nenegociabile, nepurtătoare de dobândă, de către Ministerul Finanțelor pe numele băncilor plătitoare (CEC și BRD). La scadență, ministerul răscumpără titlurile, iar băncile distribuie fondurile către beneficiari.
Procesul legislativ pentru reglementarea acestor despăgubiri a fost complex și de lungă durată. O primă încercare legislativă, Legea 146/2007, care viza exclusiv autoturismele Dacia, s-a dovedit inaplicabilă și a fost abrogată prin OUG 156/2007. Adoptată în decembrie 2007, OUG 156/2007 a devenit actul normativ fundamental, stabilind eligibilitatea pentru persoanele fizice care au depus sume la CEC până la 15 februarie 1992 în vederea achiziționării unui autoturism, indiferent de marcă, cu condiția ca soldul inițial să nu fi fost afectat prin retrageri.
Ordonanța a exclus explicit libretele CEC de economii cu câștiguri în autoturisme prin tragere la sorți, o distincție confirmată ulterior de Înalta Curte de Casație și Justiție.
Mecanismul de compensare prevedea despăgubiri bănești finanțate de Ministerul Finanțelor prin titluri de stat nenegociabile, emise pe numele CEC, cu scadența la un an. Calculul inițial realizat de CEC. a indexat sumele depuse până la 31 iulie 2007 cu indicii prețurilor de consum (IPC), deducând dobânda legală bonificată, rezultând o valoare totală estimată la aproximativ 760 milioane lei pentru circa 37.500 deponenți.
Încă de la început au apărut probleme legate de acuratețea datelor, CEC Bank solicitând ajustări în 2009, din cauza discrepanțelor dintre evidențele vechi și documentele clienților.
Ulterior, Legea 232/2008 a aprobat OUG 156/2007 cu modificări, incluzând explicit în categoria beneficiarilor și persoanele care și-au transferat depozitele la BRD după 1989, sporind astfel complexitatea bazei de date existente.
Această includere a necesitat reglementări suplimentare. Legea 9/2014 a mandatat Guvernul să stabilească, printr-o hotărâre, metodologia și modalitatea de plată pentru deponenții cu fonduri transferate la BRD. HG 392/2014 a operaționalizat acest proces, stabilind formula specifică de indexare pentru sumele transferate la BRD: indexarea cu IPC (între 1 ianuarie 1990 și 31 decembrie 2013 pentru depozitele ante-1990; între data depunerii și 31 decembrie 2013 pentru cele din 1990-1992), urmată de deducerea dobânzii bonificate de CEC și a celei bonificate de BRD.
HG 392/2014 a prevăzut și noi emisiuni de titluri de stat pe numele BRD pentru finanțarea acestor plăți și a inclus sume pentru recalculări la CEC și executarea unor hotărâri judecătorești, fiind ulterior completată pentru a adăuga noi beneficiari validați în instanță.
Metodologia de calcul a despăgubirilor s-a bazat pe principiul actualizării valorii nominale a depozitelor prin indexare cu Indicele Prețurilor de Consum (IPC), din care s-au dedus dobânzile legale bonificate de bănci.
Comentarii articol (1)