Ipoteca se inscrie numai asupra unui imobil in intregul sau sau asupra unei cote parti apartinand unui coproprietar. Daca ipoteca s-a constituit asupra unui etaj sau a unui apartament, ea va fi inscrisa atat asupra acestora, cat si asupra cotei din indiviziunea fortata aferente imobilului ipotecat.
Cand ipoteca are in vedere o proprietate comuna in devalmasie inscrierea nu se poate face decat cu acordul celorlalti coproprietari.
Dreptul de ipoteca asupra unui bun viitor se poate inscrie in conditiile legii, cu conditia ca in prealabil sa fi fost notata existenta autorizatiei de construire.
Rangul ipotecii asupra bunului imobil viitor se primeste in momentul inregistrarii cererii in registrul general de intrare.
Inscrierea ipotecii in cartea funciara va mentiona:
a) identificarea persoanei in favoarea careia se inscrie ipoteca;
b) titlul juridic care justifica garantia ipotecii;
c) cuantumul creantei.
Urmarirea creantei ipotecare se noteaza in cartea funciara.
Dobanzile, rentele sau celelalte prestatiuni scadente vor avea rangul ipotecii.
Cand inscrisul doveditor al vanzarii invedereaza ca pretul nu a fost platit integral, privilegiul pentru garantarea pretului datorat se inscrie din oficiu, in beneficiul vanzatorului, cu exceptia situatiei in care s-a renuntat in mod expres la inscrierea acestuia.
Daca vanzarea a fost desfiintata, privilegiul se va radia din oficiu.
Dispozitiile alineatelor de mai sus se vor aplica, prin asemanare, si in caz de schimb sau imparteala pentru diferenta de valoare datorata in bani.
Privilegiul pentru garantarea pretului datorat de copartasul adjudecatar al imobilului partajat ca urmare a partajului voluntar sau judiciar, se va inscrie, din oficiu si gratuit, asupra imobilului, in temeiul incheierii registratorului.
Cesionarul unei creante garantate prin ipoteca va putea cere in favoarea sa inscrierea ipotecii, pe baza inscrisului constatator al cesiunii de creanta.
cedat va putea cere notarea exceptiilor pe care le-ar fi putut opune cedentului pentru cauze anterioare comunicarii incheierii si pe care intelege sa le opuna cesionarului.
Daca inscrisul constitutiv al ipotecii cuprinde clauza "la ordin" sau "la purtator", se va mentiona acest lucru in inscriere. In acest caz, dreptul de ipoteca asupra creantei ipotecare se va dobandi si va fi opozabil fara inscrierea in cartea funciara prin insasi stramutarea titlului la ordin sau la purtator.
Cererea de inscriere in cartea funciara
Cererea de inscriere adresata biroului teritorial va cuprinde: numele, prenumele/denumirea si domiciliul/sediul solicitantului, actul de identitate, codul numeric personal, obiectul inscrierii, indicarea actului sau a actelor in masura sa justifice cererea, localitatea in care este situat imobilul, numarul cadastral al imobilului si numarul de carte funciara, dupa caz. Modelul de cerere de inscriere este prezentat in anexa nr. 6.
La cerere se va atasa inscrisul original sau copia legalizata in temeiul careia se cere inscrierea, precum si dovada platii tarifului.
Cererea de inscriere, o data inregistrata, nu mai poate fi modificata sau completata.
Dosarul cererii va putea fi completat, atunci cand nu i-au fost atasate toate actele necesare solutionarii, prin anexarea documentelor justificative la cererea initiala. Termenul de solutionare a cererii va curge in acest caz de la data completarii dosarului.
Cererile respinse pot fi redepuse, in limita cererii initiale, fara plata unui tarif suplimentar. Documentatia anexata trebuie sa contina si copia incheierii de respingere. Noua cerere va primi un numar de inregistrare si va forma un nou dosar.
Cererea si actele privind efectuarea operatiunilor de inscriere in cartea funciara se depun la registratura biroului teritorial, intr-un singur exemplar, si se inregistreaza, de indata, cu data si ora primirii de catre referentul de la registratura care tine registrul general de intrare.
Daca cererea se depune in doua exemplare, cel de-al doilea se restituie partii, cu mentiunea numarului de inregistrare, data primirii si termenul de rezolvare, in caz contrar eliberandu-se bonul de confirmare a inregistrarii cererii, care va contine aceleasi informatii.
Cererea poate fi depusa de titularul dreptului inscris in cartea funciara sau de persoana interesata, prin mandatar cu procura autentica, prin notarul public care a efectuat actul notarial susceptibil de inscriere, sau prin persoana fizica sau juridica care a intocmit documentatia cadastrala.
Pentru rezolvarea oricarei cereri de inscriere care are ca obiect efectuarea unei operatiuni de carte funciara, solicitantul va prezenta actul sau dovada de identificare, ca parte interesata sau in nume propriu, ori, dupa caz, procura, imputernicirea avocatiala, delegatia de consilier juridic sau de delegat notarial, care se va atasa la dosar. Persoana autorizata va putea depune cererea de receptie si inscriere in numele titularului pe baza comenzii pentru executarea lucrarii.
Creditorul chirografar titular al unei creante certe, stabilite pe baza unui inscris autentic, a altui titlu executoriu sau a unui inscris sub semnatura privata cu data certa, lichide si exigibile poate, in temeiul dreptului de gaj general, in numele si in folosul debitorului sau, sa solicite efectuarea operatiunilor de carte funciara cu referire la imobilele proprietatea acestuia.
Dupa inregistrarea cererii care are ca obiect inscrierea intr-o carte funciara deja existenta se va atasa coala de carte funciara corespunzatoare, in aceeasi zi in care s-a facut inregistrarea acesteia in registrul general de intrare.
Reglementare juridica
Regulamentul din 13/10/2006 de organizare si functionare a birourilor de cadastru si publicitate imobiliara. Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 1049 din 29/12/2006
_______________________________________________________
AvocatNet va recomanda sa cititi si :
Procedura de dezlipire si alipire a imobilelor de catre proprietari.
Prima inregistrare in cadastru a unui apartament
Comentarii articol (1)