Eliminarea taxarii inverse, de la ianuarie 2008, pentru lucrari de constructii-montaj si pentru cladirile si terenurile de orice fel, pentru a caror livrare se aplica regimul de taxare, ridica o serie probleme referitoare la aplicarea regimului normal de TVA.
OUG nr. 106/2007 va elimina taxarea inversa pentru cladirile, partile de cladire si terenurile de orice fel, pentru a caror livrare se aplica regimul de taxare si, de asemenea, pentru, lucrarile de constructii-montaj.
Aceasta masura simplificata presupune, in prezent, ca atat furnizorul, cat si beneficiarul bunului sau seviciului nu efectueaza plata TVA intre acestia. Pentru a aplica masura simplificata, furnizorul si beneficiarul trebuie sa fie inregistrati in scopuri de TVA.
Pe facturile emise furnizorii au obligatia de a inscrie mentiunea „taxare inversa”, fara sa inscrie taxa aferenta. De asemenea, pe facturile primite de la furnizori, beneficiarii inscriu taxa aferenta, pe care o evidentiaza atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila in decontul de taxa.
Modificarea Codului Fiscal, prin OUG nr. 106/2007, nu va aduce un cost suplimentar pentru afacere, sustin specialistii in domeniul consultantei fiscale.
“Aceste modificari vor afecta firmele doar din punct de vedere al cashflow-ului (n.r. fluxul de trezorerie) deoarece orice TVA platit unui furnizor poate fi dedus. In consecinta nu reprezinta un cost pentru o afacere”, afirma Adrian Teampau, consultant - Tax Advisory Services, din cadrul companiei Mazars.
Cum se va aplica regimul normal de TVA
Noile reglementari ar putea ridica o serie de probleme in cazul bunurilor sau serviciilor pentru care se factureaza sau se incaseaza un avans sau chiar integral, in 2007, si care vor fi livrate sau finalizate in 2008.
Adrian Teampau, din cadrul Mazars, sustine ca, in cazul livrarii de imobile, taxarea inversa se aplica pentru facturile emise in 2007. „Logic ar fi ca pentru ce se factureaza incepand cu 1 ianuarie 2008 sa se aplice regimul normal de TVA instituit de aceasta ultima modificare a Codului Fiscal”, adauga Adrian Teampau.
„ Daca ar fi sa se aplice principiile existente in Codul fiscal, opinia mea este ca TVA se va aplica doar la ceea ce se incaseaza incepand cu 2008”, declara la randul sau Lia Secareanu, director al Departamentului de Consultanta, in cadrul companiei ContExpert, referindu-se la lucrarile de constructii-montaj.
Modificarea Normelor metodologice de aplicare a Codului Fiscal
Ministerul finantelor ar putea reglementa aceasta situatie prin modificarea Normelor metodologice de aplicare a Codului Fiscal, care se afla in faza de proiect si care este publicata pe website-ul ministerului.
De exemplu, in proiectul de modificare a Normelor metodologice se stabileste faptul ca " in cazul livrarilor de cladiri, parti de cladire si terenuri de orice fel pentru care au fost incasate avansuri si/sau au fost emise facturi pentru valoarea totala sau partiala in regim de taxare inversa pana la data de 31 decembrie 2007 inclusiv, dar formalitatile legale pentru transferul titlului de proprietate de vanzator la cumparator sunt indeplinite dupa data de 1 ianuarie 2008, inclusiv, se aplica regimul normal de taxa numai pentru diferenta dintre valoarea livrarii si valoarea avansurilor incasate/sumelor inscrise in facturi emise pana la data de 31 decembrie 2007 inclusiv."
Legea de aprobare a OUG nr. 106/2007 ar putea mentine taxarea inversa
Proiectul Legii de aprobare a OUG nr. 106/2007 se afla in procesul legislativ la Parlament. Senatul a adoptat deja proiectul actului normativ. Prin amendamentele admise de Comisia buget finante, senatorii au modificat ordonanta Guvernului si au reintrodus prevederea conform careia taxarea inversa se va aplica in continuare, din 2008, pentru livrarile de bunuri imobile si terenuri de orice fel.
Cu toate acestea, deputatii vor decide asupra modificarii Codului fiscal de anul viitor. Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonantei a fost incris saptamana trecuta la Camera Deputatilor, care este si camera decizionala.
Comentarii articol (3)