Unul dintre aspectele evidentiate in raportul CE se refera la modificarile adoptate, in octombrie 2007, de catre Parlament, in privinta Codului Penal si a Codului de procedura penala. In opinia Comisiei Europene, daca vor fi promulgate, aceste modificari ar afecta substantial negativ eficienta anchetelor penale.
Modificarile ar afecta, de asemenea, “anchetele comune impreuna cu statele membre, lupta impotriva terorismului si urmarirea in justitie a criminalitatii transfrontaliere”, se mai subliniaza in raport.
Legea privind modificarile Codului de procedura penala nu a fost inca promulgata de presedinte, care a trimis-o spre reexaminare Parlamentului. Legea modifica semnificativ cadrul legislativ pentru anchetarea si urmarirea in justitie a proceselor penale. Legea prevede, intre altele, limitarea urmaririi penale, in principiu, la 6 luni, precum si autorizarea perchezitionarii, interceptarii sau inregistrarii comunicatiilor doar cu informarea prealabila a suspectului, iar frauda inferioara pragului de 9 milioane de euro ar fi considerata infractiune minora, cu o sanctiune maxima de 5 ani de inchisoare.
Totodata, raportul Comisiei Europene subliniaza eforturile Romaniei in vederea remedierii deficientelor care impiedica aplicarea eficace a legislatiei, a politicilor si programelor europene.
Cu toate acestea, Executivul european sustine ca, in anumite domenii cheie, cum ar fi lupta impotriva coruptiei, Romania nu a inregistrat rezultate notabile.
________________
Nota AvocatNet:
- Raportul Comisiei Europene poate fi consultat integral, in limba romana, aici.
Comentarii articol (0)