Articol scris de Marian Rujoiu - trainer Extreme Training (www.traininguri.ro, www.marian-rujoiu.ro)
Cum să utilizezi această fișă?
- Citește-o fie că ești managerul, fie că lucrezi în departamentul de resurse umane;
- Scoate acele rubrici pe care le consideri irelevante pentru persoana pe care dorești să o evaluezi;
- Mai poți adăuga la sfârșitul acestei fișe acele lucruri pe care le consideri importante;
- Evaluează după formula 360 grade. Mai exact, fă tu evaluarea persoanei, iar apoi dă aceeași fișă necompletată și celui pe care dorești să-l evaluezi. Este magică această formulă pentru că împuști rapid mai mulți iepuri deodată. Apoi, pune față în față cele două evaluări și discută-le cu persoana pe care ai evaluat-o.
De ce îți recomand această fișă și care sunt avantajele
Se întâlnește părerea evaluatorului cu a celui evaluat. Este o ocazie în care angajatul dă un feedback angajatorului. Este totodată o ocazie în care te asiguri că se întâlnesc două puncte de vedere: cum evaluează angajatorul anumite competențe și cum consideră angajatul că le folosește.
Acolo unde apar neconcordanțe de evaluare este necesar să se poarte o discuție și să se lămurească exact de ce evaluatorul a dat spre exemplu nota 1 iar angajatul și-a dat nota 5. Se poate și invers. Se va discuta despre măsuri de îmbunătățire totodată, iar angajatorul va putea preciza mai exact ce-și dorește de la angajat.
Este o evaluare ce poate fi repetată la un interval de 3-6 luni și se vor putea măsura progresele.
În evaluare sunt prinse majoritatea aspectelor importante care măsoară performanța, iar rezultatele nu sunt doar tehnice, ele constituind un puternic instrument și de evaluare a unor abilități precum comunicare, negociere, relaționare, comportament, etc.
_______________
Fișa de autoevaluare/evaluare se găsește mai jos.
Comentarii articol (8)