Consiliul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania (UNBR)va dezbate, in cadrul sedintei din 18-19 iunie, un proiect de modificare a Legii nr. 51/1995 privind organizarea si desfasurarea profesiei de avocat. Propunerile se refera, printre altele, la instituirea timbrului de pledoarie, la noi prevederi referitoare la avocatii stagiari, mandatul Decanilor si la adunarile generale elective ale Barourilor.
Instituirea timbrului de pledoarie
Conform proiectului de modificare, UNBR va emite timbre de pledoarii de 10, 20, 30, 40 si 50 lei care se vor distribui prin barouri avocatilor si se vor anula in mod obligatoriu de instantele judecatoresti cu ocazia introducerii cererilor sau la primul termen de judecata cu ocazia pledarii actiunilor, apelurilor, recursurilor si a altor cereri.
Timbrele de pledoarii se vor aplica astfel:
a) la procesele penale: un timbru de 10 lei la Judecatorie, un timbru de 20 lei la Tribunal, 30 lei la Curtile de Apel si 50 lei la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Se excepteaza cazurile in care asistenta juridica se acorda din oficiu sau gratuit.
b
) la actiunile civile si comerciale al caror obiect au o valoare de pana la 100.000 RON un timbru de 30 lei, iar peste aceasta valoare un timbru de 50 lei, in prima instanta.
In caile de atac un timbru de 20 lei cand valoarea obiectului litigiului este de pana la 100.000 lei RON si un timbru de 40 lei cand valoarea este superioara.
c) la orice alte cereri un timbru de 20 lei.
d) actele juridice redactate de avocati se vor timbra cu un timbru de 30 lei
Totodata, proiectul prevede faptul ca magistratii nu vor da cuvantul avocatilor in instanta daca nu este indeplinita obligatia de depunere spre anulare a timbrelor de pledoarii.
Nerespectarea obligatiei de aplicare a timbrelor de pledoarii va atrage si sanctiunea interdictiei de a profesa pe timp de doua luni la prima abatere si de 6 luni in caz de recidiva.Actiunea disciplinara va fi deschisa de decan din oficiu sau in urma unei reclamatii.
Sumele incasate din vanzarea timbrului aplicat cererilor si actelor juridice indeplinite de avocati vor fi orientate catre bugetul Casei de Asigurari a Avocatilor, cu exceptia unei cote de 10% ce revine fiecarui barou din vanzarea timbrului.
Master in timpul stagiului
O alta propunere de modificare se refera la avocatii stagiari, care vor avea posibilitatea sa urmeze cursuri de masterat in perioada stagiului. Aceste cursuri ar urma sa fie luate in considerare la aprecierea formarii profesionale initiate in conditiile prevazute de Statutul profesiei.
Legea 51/1995 prevede ca, la inceputul exercitarii profesiei, avocatul sa efectueze in mod obligatoriu un stagiu de pregatire profesionala cu durata de 2 ani. In acest timp va detine calitatea de avocat stagiar. Dupa efectuarea stagiului, avocatul va putea sustine examenul de definitivare.
Decan al Baroului , cu mandat de 2 ani
Consiliul UNBR va dezbate si posibilitatea modificarii Legii 51/1995 in vederea reducerii mandatului de decan la jumatate, si anume, de la 4 ani la 2 ani. De asemenea, acesta ar putea avea dreptul la un al doilea mandat, dar sa nu fie consecutiv primului mandat de Decan.
In prezent, se prevede ca Decanul Baroului sa fie ales pentru un mandat de 4 ani, iar acesta poate fi reales o singura data.
Totusi, in schimbarile prevazute la articolul 50 din Legea 51/2005, cu modificarile ulterioare, se mentine necesitatea intrunirii a 8 ani de vechime in profesie pentru cei care isi manifesta dorinta de a candida pentru aceasta functie.
Totodata, decanul va avea dreptul la o indemnizatie egala cu cel putin media lunara a veniturilor din profesie realizate in anul precedent alegerii si va fi trecut pe lista avocatilor incompatibili cu dreptui de exercitare a profesiei, mai prevede proiectul de modificare a legii.
Modificari privind cvorumul Adunarilor generala elective
Pe de alta parte, se ia in considerarea si modul de organizare a Adunarilor generale pentru alegerea organelor de conducere ale Barourilor. Articolul 52 din Legea nr. 51/1995 prevede ca Adunarea generala electiva este legal constituita cu participarea majoritatii membrilor sai.
Proiectul de modificare a Legii ar face ca adunarile generale care au ca obiect organizarea alegerilor in cadrul Barourilor cu mai mult de 500 de membri, sa necesite prezenta majoritatii membrilor, la o prima convocare. In cazul unei a a doua convocari, ar fi necesara prezenta a cel putin o treime din numarul total al membrilor.
Totodata, conform proiectului de modificare, participarea la adunarea generala de alegere a organelor de conducere a baroului se va putea face personal sau prin reprezentant - elector.
Acest reprezentant trebuie sa indeplineasca conditiile prevazute in Statutul profesiei de avocat. In acest proiect este specificat si numarul de avocati care isi pot delega votui unui reprezentant–elector: maximum 5 avocati, iar in cazul Baroului Bucuresti, reprezentantul poate exprima in afara propriului vot, si votul a cel mult 10 avocati reprezentati.
Conform proiectului, la
stabilirea cvorumului adunarilor generale se vor avea in vedere si
mandatele de reprezentare, in conditiile prevazute de Statutul profesiei.
______
Nota AvocatNet
-Va prezentam ca fisier atasat Proiect de modificare a Legii nr 51/1995.
Comentarii articol (76)