In baza Legii nr. 288/2004 privind organizarea studiilor universitare, cu modificarile si completarile ulterioare, si a Hotararii Guvernului nr. 404/2006 privind organizarea si desfasurarea studiilor universitare de masterat,
in conformitate cu prevederile Legii nr. 258/2007 privind practica elevilor si studentilor si ale Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul strainilor in Romania, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare,
tinand cont de Recomandarea 2006/961/CE a Parlamentului European si a Consiliului referitoare la mobilitatea transnationala in cadrul Comunitatii Europene in scopul invatamantului si al formarii profesionale: Carta europeana a calitatii pentru mobilitate si de Decizia 1.720/2006 a Parlamentului European si a Consiliului referitoare la programul de actiune "Invatare pe tot parcursul vietii" 2007-2013,
in temeiul Hotararii Guvernului nr. 366/2007 privind organizarea si functionarea Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului, cu modificarile si completarile ulterioare,
ministrul educatiei, cercetarii si tineretului emite prezentul ordin.
Art. 1. - Se aproba Cadrul general de organizare a stagiilor de practica in cadrul programelor de studii universitare de licenta si de masterat, prevazut in anexa nr. 1, care face parte integranta din prezentul ordin.
Art. 2. - Se aproba Conventia-cadru privind efectuarea stagiului de practica in cadrul programelor de studii universitare de licenta sau masterat, prevazuta in anexa nr. 2, care face parte integranta din prezentul ordin.
Art. 3. - Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Art. 4. - Directia generala strategii si programe universitare si institutiile de invatamant superior duc la indeplinire prevederile prezentului ordin.
p. Ministrul educatiei, cercetarii si tineretului,
Remus Pricopie,
secretar de stat
Bucuresti, 9 mai 2008.
Nr. 3.955.
ANEXA Nr. 1
CADRUL GENERAL DE ORGANIZARE a stagiilor de practica in cadrul programelor de studii universitare de licenta si de masterat
Art. 1. - In sensul prezentului ordin, termenii si notiunile folosite au urmatoarele semnificatii:
a) Stagiu de practica - activitatea desfasurata de studenti si masteranzi, in conformitate cu planul de invatamant, care are drept scop verificarea aplicabilitatii cunostintelor teoretice insusite de acestia in cadrul programului de instruire.
b) Organizator de practica - institutia de invatamant superior care desfasoara activitati instructiv-educative si formative, potrivit legislatiei romane in vigoare.
c) Partener de practica - institutia centrala ori locala sau orice alta persoana juridica din Romania, dintr-o tara participanta la programul "Invatare pe tot parcursul vietii", intr-un proiect finantat din Fondul Social European sau dintr-o tara terta, ce desfasoara o activitate in corelatie cu specializarile cuprinse in nomenclatorul Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului si care poate participa la procesul de instruire practica a studentilor si masteranzilor.
d) Practicant - studentul sau masterandul care desfasoara activitati practice pentru consolidarea cunostintelor teoretice si pentru formarea abilitatilor, spre a le aplica in concordanta cu specializarea pentru care se instruieste.
e) Cadru didactic supervizor - persoana desemnata de organizatorul de practica, care va asigura planificarea, organizarea si supravegherea desfasurarii stagiului de practica.
f) Tutore - persoana desemnata de partenerul de practica, care va asigura respectarea conditiilor de pregatire si dobandire de catre practicant a competentelor profesionale planificate pentru perioada stagiului de practica.
g) Credit transferabil este inteles potrivit Legii nr. 288/2004 privind organizarea studiilor universitare, cu modificarile si completarile ulterioare.
h) Conventie-cadru privind efectuarea stagiului de practica inseamna acordul incheiat intre organizatorul de practica, partenerul de practica si practicant, pe baza anexei nr. 2 la ordin.
i) Portofoliu de practica - documentul atasat Conventiei-cadru privind efectuarea stagiului de practica ce cuprinde obiectivele educationale ce urmeaza a fi atinse, competentele ce urmeaza a fi obtinute prin stagiul de practica, precum si modalitatile de derulare a stagiului de practica.
Art. 2. - (1) Institutiile de invatamant superior vor elabora, in baza prevederilor ordinului, si vor face publice propriile reglementari detaliate privind stagiile de practica, cuprinse in ghiduri de practica.
(2) Institutiile de invatamant superior vor desemna structurile interne responsabile cu desfasurarea activitatii de practica.
Art. 3. - Inainte de inceperea stagiului de practica va fi incheiata o conventie-cadru privind efectuarea stagiului de practica intre organizatorul de practica, partenerul de practica si practicant, in conformitate cu anexa nr. 2 la ordin.
Art. 4. - (1) Durata stagiului este de minimum o saptamana si de maximum 12 luni, calculate pe parcursul intregului ciclu de studii de licenta sau de masterat.
(2) Perioada de desfasurare a stagiului poate fi cuprinsa atat in cursul anului universitar, cat si in perioada vacantelor universitare.
(3) Durata stagiilor de practica pentru care se solicita finantare prin Fondul Social European trebuie sa fie inclusa in planul de invatamant obligatoriu.
Art. 5. - Obiectivele educationale ce urmeaza a fi atinse, competentele ce urmeaza a fi obtinute prin stagiul de practica, precum si modalitatile de derulare a stagiului de practica sunt descrise in portofoliul de practica.
Art. 6. - (1) Partenerul de practica va desemna un tutore pentru stagiul de practica, care va asigura respectarea conditiilor de pregatire si dobandirea de catre practicant a competentelor profesionale planificate pentru perioada stagiului de practica.
(2) Organizatorul de practica desemneaza un cadru didactic supervizor, responsabil cu planificarea, organizarea si supravegherea desfasurarii stagiului de practica.
(3) Cadrul didactic supervizor impreuna cu tutorele desemnat de partenerul de practica stabilesc tematica de practica si competentele profesionale care fac obiectul stagiului de pregatire practica.
(4) La finalul stagiului de practica, tutorele elaboreaza un raport, pe baza evaluarii nivelului de dobandire a competentelor de catre practicant. Rezultatul acestei evaluari va sta la baza notarii practicantului de catre cadrul didactic responsabil cu derularea stagiului de practica.
Art. 7. - (1) Pentru indeplinirea stagiului de practica se vor acorda credite transferabile, stabilite prin Conventia-cadru privind efectuarea stagiului de practica, ce se vor incadra intre 1,5 credite pentru un stagiu cu o durata de o saptamana si nu vor depasi 30 de credite pentru un stagiu de un semestru sau 60 de credite pentru un stagiu pe durata intregului an academic.
(2) In urma desfasurarii stagiului de practica, organizatorul de practica va acorda practicantului numarul de credite transferabile specificate in Conventia-cadru privind efectuarea stagiului de practica. Acestea vor fi inscrise si in Suplimentul la diploma, potrivit Deciziei 2.241/2004/CE a Parlamentului European si a Consiliului (Europass).
Art. 8. - (1) Stagiile de practica derulate in strainatate in cadrul programului comunitar "Invatare pe tot parcursul vietii", in conformitate cu Decizia 1.720/2006/CE a Parlamentului European si a Consiliului, vor fi recunoscute ca programe de stagiu de practica in sensul prezentului ordin.
(2) Organizatorul de practica va initia, impreuna cu tutorele, emiterea certificatului Mobilipass, potrivit Deciziei 2.241/2004/CE a Parlamentului European si a Consiliului (Europass), cu conditia indeplinirii de catre practicant a obligatiilor asumate prin Conventia-cadru privind efectuarea stagiului de practica.
Art. 9. - Prezentul ordin nu se aplica situatiilor reglementate de Ordinul ministrului sanatatii publice si al ministrului educatiei, cercetarii si tineretului nr. 140/1.515/2007 pentru aprobarea Metodologiei in baza careia se realizeaza colaborarea dintre spitale si institutiile de invatamant superior medical, respectiv unitatile de invatamant medical.
____
Nota AvocatNet:
-Va prezentam ca fisier atasat Anexa nr. 2 - Conventie cadru privind efectuarea stagiului de practica in cadrul programelor de studii universitare de licenta sau masterat.
Comentarii articol (0)