Intre justitie si drept nu poate fi asezat semnul egal. Daca cea dintai este inclusa in aria ideilor platonice, dreptul in sine reprezinta un lucru cat se poate de material, fiind accesibil tuturor celor care isi doresc sa studieze sau sa aprofundeze stiintele juridice, si nu doar filosofilor.
Dreptatea si actul de justitie vor fi intotdeauna teme de gandire, dezbatute in sute de mii de pagini, un lucru cat se poate interesant de altfel. Insa, pe bancile Facultatilor de Drept nu notiunile de bine si rau absolut prevaleaza, ci felul in care poti jongla cu ele. Un student la drept nu va invata niciodata unde sunt situati acesti doi poli si cum sa gaseasca drumul spre ei. Chiar daca ar exista o harta ca ei sa poata fi localizati, ar fi complet inutila, caci, in definitiv, nu in asta consta definitia unui om de drept.
Ce este recomandat sa faci pentru fi un student eminent? Profesorul Gary Slapper , autorul cartii "How the law works", ofera un raspuns cat se poate de simplu. Asadar, este usor sa te obisnuiesti cu mediul academic al Facultatilor de Drept si sa devii un student exemplar, daca urmezi cativa pasi.
1. Familiarizeaza-te cu termenii juridici. Sa iti insusesti vocabularul de specialitate este primul lucru pe care il ai de facut inainte de a fi intocmita bibliografia obligatorie. In plus, putine cunostine de latina nu strica. Limbajul de specialitate al juristilor lor nu este nicidecum atat de neinteles pe cat era in trecut.
2. Nu fi idealist si nu considera ca dreptul este ori arta, in forma ei pura, ori stiinta exacta. Adevarul se afla undeva la mijloc. Stiinta dreptului ramane doar la stadiul unei etichete. Dar daca tot se incearca o definitie, dreptul poate fi vazut ca o combinatie intre capacitatea de interpretare si de a rationa. Sau, dupa unele pareri, este un apel la tertipuri.
3. Nu te limita doar la ceea ce presupune textul unei legi. Fii receptiv la ce se intampla in jurul tau si citeste stirile astfel incat sa poti dezbate problemele cotidianului oricand, oriunde si cu oricine. Nu trebuie sa faci asta neaparat din punctul de vedere al unui specialist, ci al unui om care este pus la curent cu noutatile. O cultura generala este obligatorie, de asemenea.
4. Trebuie sa diferentiezi Curtea Europeana de Justitie de Curtea Europeana a Drepturilor Omului sau Curtea Constitutionala de Inalta Curte de Casatie si Justitie. Mai mult de atat, nu trebuie sa faci niciodata confuzii intre instantele de judecata, de orice fel. O greseala de genul acesta ar putea fi ireparabila in ochii unora.
5. Parlamentul trebuie sa fie mai mult decat institutia care emite legile. Un bun jurist stie cum decurge procesul legislativ si face deosebire intre ordine, ordonante, legi si stie exact care sunt pasii in a depune o motiune de cenzura.
6. Incearca sa cunosti atmosfera dintr-o sala de judecata. Este bine sa intelegi cum se petrec lucrurile la modul concret. Mai mult de atat, este indicat sa citesti carti ca „Procesul” de Franz Kafka, „Negustorul din Venetia” de William Shakespeare sau sa vizionezi filme clasice precum „12 Oameni furiosi” (Twelve angry men - 1958), „Oameni de onoare” (A few good men - 1992) sau „Avocatul diavolului” (Devil's advocate - 1997).
7. Fii un bun analist astfel incat, anticipand miscarile celorlalti, sa fii cu un pas inainte intotdeauna. A fi un bun psiholog te va ajuta intotdeauna in relatiile interumane. In plus, vei ajunge sa te cunosti pe tine insuti suficinet de bine si vei sti cum sa lupti pentru ceea ce vrei.
Comentarii articol (6)