Potrivit prevederilor Codului fiscal, pro-rata se utilizeaza de catre platitorii de taxa pe valoarea adaugata cu regim mixt, respectiv persoanele impozabile care realizeaza sau urmeaza sa realizeze atat operatiuni care dau drept de deducere, cat si operatiuni care nu dau drept de deducere.
Operatiunile care dau drept de deducere sunt cele pentru care se colecteaza sau nu taxa pe valoarea adaugata dar pentru care este permisa deducerea taxei datorate sau achitate pentru achizitiile efectuate, aferente desfasurarii acestor operatiuni.
Operatiunile scutite de taxa fara drept de deducere sunt cele pentru care nici nu se colecteaza taxa si nici nu este permisa
deducerea taxei datorate sau achitate pentru achizitiile efectuate, aferente desfasurarii acestor operatiuni.
Potrivit reglementarilor legale, in categoria acestor operatiuni se incadreaza si livrarea de catre orice persoana a unei constructii, a unei parti a acesteia si a terenului pe care este construita, precum si a oricarui alt teren. Prin exceptie, aceasta scutire nu se aplica pentru livrarea unei constructii noi, a unei parti a acesteia sau a unui teren construibil.
Pro-rata serveste calculului partii taxei care se poate deduce din total taxa deductibila aferenta achizitiilor. Este vorba despre achizitiile pentru care nu se cunoaste destinatia, respectiv daca vor fi utilizate pentru realizarea de operatiuni care dau drept de deducere sau pentru operatiuni care nu dau drept de deducere, ori pentru care nu se poate determina proportia in care sunt sau vor fi utilizate pentru operatiuni care dau drept de deducere si operatiuni care nu dau drept de deducere. Aceste achizitii se evidentiaza intr-o coloana distincta din jurnalul pentru cumparari.
Pentru achizitiile destinate exclusiv realizarii de operatiuni care permit exercitarea dreptului de deducere, inclusiv de investitii destinate realizarii de astfel de operatiuni, taxa deductibila aferenta acestora se deduce integral, iar pentru achizitiile destinate exclusiv realizarii de operatiuni care nu dau drept de deducere, precum si de investitii care sunt destinate realizarii de astfel de operatiuni taxa aferenta nu se deduce.
Fiecare din aceste tipuri de achizitii se vor evidentia in trei coloane distincte din jurnalul pentru cumparari.
Daca se poate stabili proportia in care bunurile sau serviciile achizitionate pot fi alocate partial activitatii care nu da drept de deducere si partial activitatii care da drept de deducere nu este cazul ca deducerea taxei aferente sa se faca pe baza de pro-rata. De exemplu, daca o societate care cumpara o cladire, cunoaste din momentul achizitionarii acesteia partea din cladire care va fi alocata pentru inchiriere in regim de scutire si partea de cladire care va fi alocata pentru inchiriere in regim de taxare, va deduce taxa corespunzatoare partii din cladire care urmeaza a fi utilizata pentru inchiriere in regim de taxare si nu va deduce taxa aferenta partii din cladire, care va fi utilizata pentru inchiriere in regim de scutire.
Conform reglementarilor,
pro-rata se determina ca raport intre:
a) suma totala, fara taxa, dar cuprinzand subventiile legate direct de pret, a operatiunilor constand in livrari de bunuri si prestari de servicii care permit exercitarea dreptului de deducere, la numarator; si
b) suma totala, fara taxa, a operatiunilor prevazute la lit. a) si a operatiunilor constand in livrari de bunuri si prestari de servicii care nu permit exercitarea dreptului de deducere, la numitor. Se includ sumele primite de la bugetul statului sau bugetele locale, acordate in scopul finantarii operatiunilor scutite fara drept de deducere sau operatiunilor care nu se afla in sfera de aplicare a taxei.
Se vor exclude insa din calculul pro-ratei urmatoarele:
a) valoarea oricarei livrari de bunuri de capital care au fost utilizate de persoana impozabila in activitatea sa economica;
b) valoarea oricaror livrari de bunuri sau prestari de servicii catre sine efectuate de persoana impozabila;
c) valoarea prestarilor de servicii de natura financiar-bancare si a operatiunilor de asigurare si/sau de reasigurare – acele operatiuni scutite de taxa - ;
d) valoarea operatiunilor imobiliare, altele decat cele prevazute la lit. a), in masura in care acestea sunt accesorii activitatii principale.
In acest sens, operatiunile imobiliare reprezinta operatiuni de livrare, inchiriere, leasing, arendare, concesionare si alte operatiuni similare efectuate in legatura cu bunurile imobile. De asemenea, o operatiune este accesorie activitatii principale daca se indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
- realizarea acestei operatiuni necesita resurse tehnice limitate privind echipamentele si utilizarea de personal;
- operatiunea nu este direct legata de activitatea principala a persoanei impozabile; si
- suma achizitiilor efectuate in scopul operatiunii si suma taxei deductibile aferente operatiunii, sunt nesemnificative.
Comentarii articol (1)