Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) a elaborat un proiect de ordonanta de urgenta, pentru modificarea Codului fiscal, care vizeaza domeniul taxei pe valoare adaugata, impozitul pe venit, impozitul pe profit si accizele la carburanti.
Modificari privind impozitul pe profit
Potrivit proiectului de ordonanta de urgenta, elaborat de MEF, incepand cu anul 2009,
limita deducerii cheltuielilor efectuate de catre angajator, in numele unui salariat, la
schemele de pensii facultative, precum si pentru asigurarile voluntare de sanatate, va fi
majorata de la 200 de euro la 250 de euro.
Tot din 2009, profitul realizat de persoanele juridice romane din tranzactionarea titlurilor de participare pe piata autorizata si supravegheata de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) nu va fi impozitat. In prezent, veniturile realizate de persoanele juridice romane din tranzactionarea titlurilor de participare pe piete reglementate si cheltuielile aferente sunt luate in calcul pentru determinarea profitului impozabil, fara a exista un regim special de impunere.
Deductibilitate la pensiile facultative majorata, pentru angajati
Proiectul MEF prevede totodata cresterea, din 2009, a plafonului de contributii la sistemul de pensii facultative (Pilonul III) deductibile din baza impozabila, de la 200 euro la 250 euro pe an, pentru o persoana. In prezent, Codul fiscal asigura deductibilitatea contributiilor efectuate potrivit Legii nr. 204/2006 privind pensiile facultative, astfel :
a) la stabilirea bazei de calcul pentru veniturile din salarii realizate la functia de baza, in limita echivalentului in lei a 200 euro;
b) la stabilirea venitului net anual impozabil, pentru persoane fizice independente, contributiile efectuate in numele angajatilor la fonduri de pensii facultative, in limita echivalentului in lei a 200 euro anual pentru o persoana.
Tot pentru anul viitor, impozitul calculat cu cotele de impozit de 1%, respectiv 16%, asupra castigurilor obtinute de persoanele fizice de pe piata de capital va fi suspendat. Suplimentar fata de aceasta masura va fi asigurata si reportarea pierderilor inregistrate de catre persoana fizica in urmatorul an fiscal din castigurile nete realizate de aceeasi natura stabilite diferentiat pe cele doua tipuri de titluri detinute in functie de perioada de detinere, respectiv sub 365 de zile si peste 365 de zile.
Potrivit prevederilor actuale ale Codului fiscal, castigul net realizat de persoanele fizice din transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare, in cazul societatilor inchise, se impoziteaza diferentiat cu cote de 1% si, respectiv, 16, in functie de perioada de detinere a acestora, peste 365 de zile si sub 365 de zile. In situatia inregistrarii pierderilor din tranzactii, acestea se compenseaza la sfarsitul anului fiscal cu castigurile realizate de aceeasi natura. Daca in urma acestei compensari rezulta o pierdere anuala, aceasta nu se reporteaza.
Decontul si plata TVA inainte de inmatriculare,
in cazul achizitiilor intracomunitare de masini noi
In domeniul taxei pe valoare adaugata, MEF propune modificarea prevederilor art. 156
3 din Codul fiscal, de la 1 noiembrie 2008, astfel incat
depunerea decontului si plata TVA sa fie efectuate inainte de inmatricularea mijlocului de transport nou in Romania, care face obiectul unei
achizitii intracomunitare, de catre persoanele care nu sunt inregistrate in scopuri de TVA, inclusiv de persoanele fizice.
In nota de fundamentare a proiectului de OUG se arata ca "aceasta masura legislativa, coroborata cu masuri luate de Ministerul Internelor si Reformei Administrative, care ar trebui sa solicite la inmatricularea unui autovehicul nou dovada platii TVA, ar conduce practic la combaterea fenomenului actual de neplata a TVA de catre persoanele mentionate. Masurile legislative propuse sunt de natura sa conduca la eliminarea posibilitatii persoanelor care nu sunt inregistrate in scopuri de TVA, si in special a persoanelor fizice, sa evite plata TVA pentru achizitiile intracomunitare de mijloace de transport noi."
In prezent, daca autovehiculele pentru care se efectueaza inmatricularea fac obiectul unei achizitii intracomunitare si acestea indeplinesc conditiile prevazute de art.125
1 alin.(3) din Codul fiscal, cu privire la mijloacele de transport noi, persoanele care nu sunt inregistrate in scopuri de TVA si care nu trebuie sa se inregistreze conform art.153 din Codul fiscal, trebuie sa depuna la organul fiscal competent Decontul special de TVA, potrivit prevederilor art.156
3 din Codul fiscal, si sa faca plata taxei, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care ia nasterea exigibilitatea operatiunii.
In plus, proiectul de OUG modifica si articolul 142 alin. (1) lit. d) din Codul fiscal, pentru a transpune Directiva Consiliului 2007/74/CE, referitor la scutirile de TVA si accize pentru importuri efectuate de persoane care calatoresc din tari terte. Aceasta directiva modifica limitele valorice ale bunurilor care persoanele care calatoresc din tari terte si se va aplica de la 1 decembrie 2008.
Benzinariile, inregistrate la ANAF
Prin proiectul MEF, se propune, totodata, introducerea obligatiei agentilor economici care comercializeaza sau intentioneaza sa comercializeze prin statii de distributie, produse energetice de natura carburantilor si a combustibililor pentru incalzire, pentru care se datoreaza accize, de a se inregistra la autoritatea fiscala teritoriala, care sa permita urmarirea activitatii desfasurate de acestia.
Conform notei de fundamentare a proriectului de act normativ, "in cazul produselor energetice, dupa data de 1 ianuarie 2008, s-a inregistrat o crestere a livrarilor de carburanti comparativ cu aceeasi perioada a anului 2007, cu o diminuare accentuata a incasarilor din accize fata de cele aferente anului trecut. Aceasta situatie impune introducerea unor masuri de urmarire a comercializarii produselor respective si la nivelul statiilor de distributie."
Nerezidentii nu vor plati impozit
pe castigurile din transferul titlurilor de valoare
In anul 2009 castigurile realizate de persoanele fizice nerezidente din transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare, in cazul societatilor inchise nu vor fi impozitate.
Mai mult, in anul 2009, profitul realizat de persoanele juridice straine din tranzactionarea titlurilor de participare pe piata autorizata si supravegheata de CNVM nu va fi impozitat.
De asemenea, ca masura de atragere a capitalurilor din alte state, s-a prevazut ca veniturile obtinute de organismele nerezidente de plasament colectiv fara personalitate juridica sa nu reprezinte venituri impozabile din Romania.
Totodata, potrivit proiectului de OUG, veniturile obtinute de nerezidenti din tranzactionarea instrumentelor financiare derivate nu se vor impune in Romania.
Proiectul de OUG pentru modificarea si completarea Codului fiscal poate fi vizualizat integral aici.
Comentarii articol (2)