Codul de procedura administrativa are ca scopuri fundamentale: reglementarea modului in care deciziile sunt luate in administratia publica, in conditiile respectarii drepturilor persoanelor fizice si juridice, precum si a interesului public; asigurarea informarii si participarii tuturor partilor interesate la luarea deciziilor administrative; stabilirea unor reguli minimale pentru controlul organizarii si functionarii administratiei publice; reducerea birocratiei, simplificarea mijloacelor de actiune a administratiei publice si apropierea administratiei de cetatean.
Potrivit normelor de tehnica legislativa reglementate de Legea nr. 24/2000, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, elaborarea codurilor si a legilor complexe trebuie precedata de adoptarea tezelor prealabile care sa reflecte conceptia generala, principiile, noile orientari si principalele solutii ale reglementarilor preconizate.
Demersul elaborarii Codului de procedura administrativa a fost initiat inca de anul trecut, cand, o prima varianta a proiectului a fost lansata in dezbatere publica.
Totodata, prin Memorandumul care stabileste Planul de actiuni al Programului National de Reforme pentru 2008, adoptat in luna mai, Guvernul si-a stabilit ca obiectiv elaborarea unui Cod administrativ si a unui Cod de procedura administrativa, pana la sfarsitului anului acesta.
"Doctrina si practica juridica au fost preocupate in mod constant de sistematizarea si simplificarea legislatiei administrative in contextul unei inflatii normative caracterizate de abundenta textelor normative si instabilitatea regulilor. Demersurile de codificare urmaresc asigurarea unei mai mari securitati juridice si a unei mai bune accesibilitati a dreptului, in acord cu exigentele constitutionale legate de garantarea drepturilor substantiale", se arata in comunicatul Guvernului, emis pe tema aprobarii tezelor prealabile ale Codului de procedura adminsitrativa.
Proiectul are in vedere indeplinirea urmatoarelor obiective:
- uniformizarea solutiilor legale disparate existente in legislatia actuala, precum si reglementarea pentru prima data a unor situatii juridice semnalate de practica administrativa;
- simplificarea mijloacelor de actiune a administratiei publice prin coerenta si predictibilitatea procedurilor;
- asigurarea stabilitatii procedurilor administrative si indirect predictibilitatea actului de administratie publica.
Actul are in vedere sistematizarea prevederilor de procedura administrativa cat si reglementarea unor elemente cu caracter de noutate in acest domeniu precum:
- descrierea si explicarea principiilor, principalelor concepte si institutii incidente domeniului procedurii administrative, in vederea asigurarii unui limbaj si unei aplicabilitati unitare in materie;
- reglementarea etapelor procedurii administrative de la initierea acesteia si pana la finalizarea ei, inclusiv partile, probele si tipurile de raspundere;
- clarificarea regimului juridic aplicabil actelor, operatiunilor si contractelor administrative.
Structura Codului de procedura administrativa
Structura Codului va fi conceputa astfel incat sa raspunda nevoii de reglementare unitara a unor aspecte esentiale in functionarea administratiei publice corelativ cu elementele de noutate si cu solutiile legislative identificate anterior.
Partea I va cuprinde dispozitii generale, cum ar fi obiectul de reglementare, intelesul unor termeni.
Partea a II-a va detalia procedura administrativa, prin reglementarea mijloacelor alternative de solutionare a disputelor administrative, aceste proceduri prealabile sesizarii instantei de judecata avand un important rol atat in ceea ce priveste responsabilizarea autoritatilor publice pentru apararea drepturilor si intereselor persoanelor si interesului public, cat si evitarea litigiilor de contencios administrativ. Primul titlu al acestei parti va trata principiile generale, partile procedurii, regimul juridic al competentei, termenele, iar titlul II va fi dedicat etapelor necesar a fi parcurse in cadrul procedurii administrative. Urmatoarele titluri vor fi dedicate actului administrativ (institutie juridica centrala a dreptului administrativ), operatiunilor administrative (categorie discutata pana in prezent doar in doctrina, dar cu importante implicatii practice mai ales in sfera contenciosului administrativ), formele si principiile dupa care se exercita, cailor de atac pe cale administrativa a actelor administrative (recursul administrativ si jurisdictiile administrative speciale).
_________
Pe aceeasi tema, Avocatnet.ro:
- Guvernul va elabora un cod administrativ si un cod de procedura administrativa, pana la sfarsitul anului - 23.05.2008
- Asociatia Nationala Administratia - propuneri privind Codul de Procedura Administrativa - 28.11.2007
- Codul de Procedura Administrativa, in dezbatere publica pana in decembrie - 23.11.2007
Comentarii articol (0)