In cadrul acestei reglementari, se stabilesc principiile generale privind regimul filiatiei in situatia reproducerii umane asistate medical cu tert donator, raspunderea tatalui copilului, conditiile actiunii in tagada paternitatii, confidentialitatea informatiilor, precum si interdictia conventiilor avand drept scop procrearea sau purtarea sarcinii pentru alta persoana.
Astfel, parintii care vor dori sa recurga la reproducerea asistata medical cu tert donator vor trebui sa isi dea consimtamantul in prealabil, in conditii care sa asigure deplina confidentialitate, in fata unui notar public care sa le explice, in mod expres, consecintele actului lor cu privire la filiatie.
Consimtamantul va ramane fara efect in cazul decesului, al formularii unei cereri de divort sau al despartirii in fapt, survenite anterior reproducerii umane asistate medical. Consimtamentul va putea fi revocat oricand, in scris, inclusiv in fata medicului care asigura asistenta pentru reproducerea cu tert donator.
Reproducerea umana asistata medical, cu tert donator, nu va determina nici o legatura de filiatie intre copil si donator.Nimeni nu va putea contesta filiatia copilului pentru motive ce tin de reproducerea asistata medical. Nici copilul nascut in urma acestei proceduri medicale nu va putea contesta filiatia sa.
Cu toate acestea, sotul mamei poate tagadui paternitatea copilului, in conditiile legii, daca nu a consimtit la reproducerea asistata medical realizata cu ajutorul unui tert donator.
Proiectul noului Cod civil mai stabileste ca orice conventie avand drept scop procrearea sau purtarea sarcinii pentru alta persoana este lovita de nulitate absoluta.
Proiectul noului Cod civil a fost aprobat in sedinta Guvernului din 11 martie si a fost trimis la Parlament, pentru dezbatere si adoptare.
Comentarii articol (0)