Ioan Muraru, Avocatul Poporului, a sesizat Parlamentul cu privire la introducerea impozitului pe profit minim, de la 1 mai 2009, aratand ca orice modificare a Codului fiscal intra in vigoare cu incepere din prima zi a anului urmator celui in care a fost adoptata prin lege.
"Prin petitii inregistrate la institutia Avocatul Poporului, mai multi petitionari au solicitat informarea Parlamentului in legatura cu posibilele efecte negative asupra economiei tarii, rezultate ca urmare a introducerii impozitului forfetar, prin
Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 34/2009 cu privire la rectificarea bugetara pe anul 2009 si reglementarea unor masuri financiar-fiscale, aprobata prin Legea nr. 227/2009. Asemenea solicitari au fost examinate in contextul
dispozitiilor art. 45 din Constitutie privind libertatea economica", se arata intr-un comunicat al Avocatului Poporului, remis redactiei Avocatnet.ro.
Din examinarea dispozitiilor
OUG nr. 34/2009, Avocatul Poporului a constatat ca, prin art. 32 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 34/2009 au fost aduse mai multe modificari si completari Codului fiscal.
"Astfel, prin art. 32 pct. 1 din ordonanta se modifica art. 18 din Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, referitor la "Impozitul minim" si se instituie impozitul forfetar pentru unele categorii de contribuabili. De asemenea, potrivit art. 40 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 34/2009, prevederile legale mentionate au intrat in vigoare in data de 1 mai 2009", se mai arata in acelasi comunicat.
Potrivit Avocatului Poporului, dispozitiile mentionate din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 34/2009 fac abstractie de prevederile art. 4 alin. (2) din Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, potrivit carora "
Orice modificare sau completare la prezentul cod intra in vigoare cu incepere din prima zi a anului urmator celui in care a fost adoptata prin lege".
"Prin
adresele nr. 6064 si 6065 din 24 iunie 2009, aspectele prezentate au fost supuse atentiei presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului. Aceasta autoritate, ca unica autoritate legiuitoare a tarii, are competenta de a elimina eventualele necorelari existente in sistemul legislativ", se subliniaza in comunicatul Avocatului Poporului.
Impozitul pe profit minim, introdus prin OUG nr. 34/2009, se situeaza
intre 2.200 de lei si 43.000 de lei si este determinat in functie de veniturile societatilor comerciale. Noua grila de impozitare minima se aplica si in cazul microintreprinderilor care opteaza pentru plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor.
Comentarii articol (20)