Noile reglementari adoptate de Guvern in privinta Programului "Prima Casa" au fost publicate in Monitorul Oficial. Printre acestea se numara si cele care permit dezvoltatorilor imobiliari care au construit locuinte pe credite ipotecare sa poata intra in Programul "Prima Casa".
In Monitorul Oficial, Partea I, nr. 519, de marti, a fost publicata
Hotararea Guvernului nr. 840/2009 pentru modificarea
Hotararii Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului "Prima casa".
Potrivit actului normativ, asupra locuintei achizitionate prin program va fi instituita o ipoteca legala de rang I, in favoarea statului roman, reprezentat de Ministerul Finantelor Publice, valabila pe toata durata finantarii, cu notarea in cartea funciara a interdictiei de vanzare a acesteia pe o perioada de 5 ani si a interdictiei de grevare cu alte sarcini pe toata durata finantarii.
"In cazul primirii de catre finantator (n. red. banca) a comunicarii respingerii cererii de plata a garantiei de la Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM, in temeiul conventiei de garantare,
finantatorul are dreptul sa inscrie in cartea funciara privilegiul reglementat de art. 1.737 pct. 2 din Codul civil, concomitent cu radierea din cartea funciara a ipotecii legale instituite in favoarea statului roman", se mai arata in HG nr. 840/2009.
Potrivit Codului Civil, "creditorii privilegiati asupra imobilelor sunt acei ce au dat banii care au servit la achizitia unui imobil".
HG nr. 840/2009 mai dispune ca beneficiarii vor putea achizitiona in cadrul programului
o singura locuinta finalizata, aflata pe teritoriul Romaniei, inscrisa in cartea funciara in conditiile legii. Astfel,
Guvernul a eliminat prevederea conform careia locuinta trebuia sa fie libera de orice sarcini, pentru a permite dezvoltatorilor imobiliari care au construit locuinte pe credite ipotecare sa poata intra in Programul "Prima Casa".
De asemenea, beneficiarii sunt
obligati sa asigure locuinta achizitionata din finantarea garantata de stat impotriva tuturor riscurilor si vor desemna Ministerul Finantelor Publice ca beneficiar al politei de asigurare a locuintei, pe toata durata finantarii.
HG nr. 840/2009
elimina si o serie de criterii pe care trebuie sa le mentina bancile pe toata perioada de derulare a contractelor de finantare. Printre criteriile eliminate se numara acoperirea teritoriala la nivel national si/sau judetean si indeplinirea conditiilor de prudentialitate prevazute de legislatia bancara, certificate pentru FNGCIMM de catre Banca Nationala a Romaniei.
Cu toate acestea, bancile vor fi obligate in continuare sa mentina, pe toata durata de derulare a contractelor, urmatoarele criterii:
a. costul total al finantarilor acordate in cadrul programului se compune din:
- rata dobanzii EURIBOR la 3 luni plus o marja de maximum 4,00% pe an pentru creditele in euro si ROBOR la 3 luni plus o marja de maximum 2,50% pe an pentru creditele in lei; marja include si nivelul total al comisioanelor percepute de catre finantator;
- comisionul de gestiune datorat FNGCIMM de 0,37% pe an, calculat la soldul finantarii;
b. finantatorii au obligatia prevederii exprese in contractele de credit a costurilor cu dobanda exprimata in raport cu EURIBOR/ROBOR la 3 luni si separat a costurilor cu comisioanele;
c. nu percep comision de rambursare anticipata;
d. durata maxima a creditului este de 30 ani;
e. contractul de credit nu contine clauze care sa permita modificarea unilaterala de catre finantator a acestuia.
Comentarii articol (5)