Ordinul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 729/2009 pentru aprobarea Normelor metodologice privind rambursarea si recuperarea cheltuielilor reprezentand asistenta medicala acordata in baza documentelor internationale cu prevederi in domeniul sanatatii la care Romania este parte a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 545 din 5 august 2009.
Avand in vedere Referatul de aprobare al Directiei juridic, contencios si acorduri internationale nr. JA/1.769/2009 si Avizul Ministerului Finantelor Publice nr. 324.746/2009,
in temeiul dispozitiilor art. 236 alin. (3), ale art. 281 alin. (2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale art. 17 alin. (5) din Statutul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 972/2006, cu modificarile si completarile ulterioare
presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate emite urmatorul ordin:
Art. 1. — Se aproba Normele metodologice privind rambursarea si recuperarea cheltuielilor reprezentand asistenta medicala acordata in baza documentelor internationale cu prevederi in domeniul sanatatii la care Romania este parte, prevazute in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
Art. 2. — Directiile de specialitate ale Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si casele de asigurari de sanatate vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 3. — La data intrarii in vigoare a prezentului ordin isi inceteaza aplicabilitatea dispozitiile Ordinului presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 122/2007 pentru aprobarea Normelor metodologice privind rambursarea si recuperarea cheltuielilor reprezentand asistenta medicala acordata in baza documentelor internationale cu prevederi in domeniul sanatatii la care Romania este parte, cu modificarile si completarile ulterioare, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 251 din 16 aprilie 2007, precum si orice alte
dispozitii contrare.
Art. 4. — Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
p. Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate,
Cristian Celea
Bucuresti, 17 iulie 2009.
Nr. 729.
Anexa
Norme Metodologice
privind rambursarea si recuperarea cheltuielilor reprezentand asistenta medicala acordata in baza documentelor internationale cu prevederi in domeniul sanatatii la care Romania este parte
CAPITOLUL I
Dispozitii generale
Art. 1. — (1) Casa Nationala de Asigurari de Sanatate indeplineste functia de organism de legatura care asigura
comunicarea cu organismele similare din statele care au incheiat cu Romania documente internationale cu prevederi in domeniul sanatatii.
(2) Casele de asigurari de sanatate indeplinesc functia de institutie competenta, care suporta cheltuielile pentru prestatiile de boala si maternitate si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate acordate asiguratilor proprii de catre furnizori de servicii medicale din alte state, in baza documentelor internationale cu prevederi in domeniul sanatatii.
Art. 2. — Rambursarea cheltuielilor ocazionate de acordarea serviciilor medicale persoanelor asigurate in sistemul de asigurari sociale de sanatate din Romania, aflate pe teritoriul altor state, in baza documentelor internationale cu prevederi in domeniul sanatatii, precum si recuperarea sumelor platite furnizorilor de servicii medicale cu care Casa Nationala de Asigurari de Sanatate sau casele de asigurari de sanatate se
afla in relatii contractuale pentru serviciile oferite cetatenilor statelor cu care Romania are incheiate documente internationale cu prevederi in domeniul sanatatii sunt realizate de casele de asigurari de sanatate prin intermediul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si, respectiv, de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate in situatia in care furnizorul se afla in relatii contractuale cu aceasta.
Art. 3. — (1) Casa Nationala de Asigurari de Sanatate deschide la o institutie de credit un cont in lei in care casele de asigurari de sanatate vor vira sumele reprezentand cheltuielile ocazionate de acordarea prestatiilor de boala si maternitate si a indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate asiguratilor proprii de catre furnizori de servicii medicale din alte state, in baza documentelor internationale cu prevederi in domeniul sanatatii.
(2) Institutia de credit prevazuta la alin. (1) va fi selectata de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, cu respectarea prevederilor art. 9 alin. (5) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 146/2002 privind formarea si utilizarea resurselor derulate prin trezoreria statului, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Prin aceasta institutie de credit se deruleaza operatiunile de decontare ocazionate de acordarea serviciilor medicale furnizate in baza documentelor internationale cu prevederi in domeniul sanatatii.
Art. 4. — Acoperirea diferentelor de curs valutar ce rezulta din operatiunile de decontare a cheltuielilor ocazionate de acordarea prestatiilor de boala si maternitate in baza documentelor internationale cu prevederi in domeniul sanatatii se realizeaza din bugetul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.
CAPITOLUL II
Recuperarea cheltuielilor aferente serviciilor medicale
acordate asiguratilor straini pe teritoriul Romaniei
Art. 5. — (1) Casa de asigurari de sanatate administreaza baza de date cu cetatenii straini beneficiari ai serviciilor medicale in Romania si solicita institutiilor competente din statele din care provin cetatenii straini rambursarea cheltuielilor prin intermediul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, in conformitate cu
prevederile documentelor internationale la care Romania este parte.
(2) in cazul in care cetateanul strain a beneficiat pe teritoriul Romaniei de servicii medicale oferite de un furnizor de astfel de servicii, aflat in relatii contractuale cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, decontarea acestor servicii se va face din bugetul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, iar administrarea bazei de date in acest caz se va face de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, care solicita ulterior institutiilor competente din statele din care provin cetatenii straini rambursarea cheltuielilor in conformitate cu prevederile documentelor internationale cu prevederi in domeniul sanatatii la care Romania este parte.
(3) Casa Nationala de Asigurari de Sanatate prezinta organismului de legatura din statul din care provine asiguratul strain, beneficiar al serviciilor medicale, cererea de rambursare a cheltuielilor, in termenele si conditiile prevazute in documentele internationale la care Romania este parte.
(4) Casa Nationala de Asigurari de Sanatate deschide un cont in valuta pentru situatia in care organismele de legatura prevazute la alin. (3) vireaza sumele reprezentand cheltuielile aferente serviciilor medicale acordate asiguratilor straini pe teritoriul Romaniei, in valuta.
(5) in contul prevazut la art. 3 alin. (1) se vireaza si sumele, in lei, reprezentand cheltuielile aferente serviciilor medicale acordate asiguratilor straini pe teritoriul Romaniei, de catre organismele de legatura.
(6) Cheltuielile de administrare ale conturilor prevazute la alin. (4) si (5) se vor inscrie in bugetul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate la titlul II „Bunuri si servicii” alineatul 20.30.30 „Alte cheltuieli cu bunuri si servicii”.
(7) in cazul documentelor internationale care prevad rambursarea in valuta, echivalentul in lei al sumelor incasate de la organismul de legatura este transferat catre casa de asigurari de sanatate pentru acoperirea cheltuielilor ocazionate de acordarea prestatiilor de boala si maternitate si a indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate cetatenilor straini pe teritoriul Romaniei.
(8) in situatia in care organismul de legatura vireaza contravaloarea in valuta a cererii de rambursare, Casa
Nationala de Asigurari de Sanatate transfera catre casele de asigurari suma in lei inscrisa de catre acestea in cererea de rambursare.
(9) Eventualele diferente de curs valutar vor fi suportate din bugetul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.
CAPITOLUL III
Rambursarea cheltuielilor aferente prestatiilor de boala si
maternitate acordate asiguratilor in sistemul asigurarilor
sociale de sanatate din Romania pe teritoriul altui stat
Art. 6. — (1) Casa de asigurari de sanatate vireaza in contul deschis de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate la o institutie de credit echivalentul in lei al sumelor in valuta, reprezentand cheltuielile ocazionate de acordarea prestatiilor de boala si maternitate asiguratilor aflati in evidenta acestora de catre furnizori de servicii medicale din alte state, in baza documentelor internationale cu prevederi in domeniul sanatatii.
in acest caz se utilizeaza cursul valutar de vanzare al institutiei de credit respective din ziua completarii solicitarii pentru acordare de prevedere bugetara. in situatia in care valuta utilizata nu are stabilit un curs de schimb de catre institutia de credit, se utilizeaza cursul comunicat de Banca Nationala a Romaniei din ziua completarii solicitarii pentru acordare de prevedere bugetara.
(2) Pentru alocarea de prevederi bugetare se utilizeaza modelul de solicitare pentru acordare de prevedere bugetara prevazut in anexa nr. 1. in situatia in care exista prevederi bugetare neutilizate din solicitarile anterioare, la completarea cererii de plata externa se va utiliza cursul valutar de vanzare al institutiei de credit din ziua completarii ordinului de plata.
(3) Pentru rambursarea cheltuielilor prevazute la alin. (1), angajamentul legal il constituie cererea de rambursare a cheltuielilor. Formularele „Propunere de angajare a unei cheltuieli” si „Angajamentul bugetar individual/global” se intocmesc in baza cererii de rambursare a cheltuielilor. Viza „Bun de plata” se acorda in baza formularelor de rambursare a cheltuielilor.
(4) Casa Nationala de Asigurari de Sanatate transfera catre organismul de legatura din statul unde s-au acordat prestatiile de boala si maternitate sumele in valuta pentru cheltuielile mentionate la alin. (1) si (5), pe baza documentelor prevazute in anexa nr. 2.
(5) Eventualele diferente de curs valutar vor fi suportate din bugetul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.
(6) Sumele prevazute la alin. (1) se suporta din bugetul casei de asigurari de sanatate de la capitolul „materiale si prestari servicii cu caracter functional”.
Art. 7. — (1) in conditiile in care unui asigurat roman aflat pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene i se acorda asistenta medicala fara ca acesta sa prezinte cardul european de asigurari sociale de sanatate sau acesta nu este recunoscut de unitatea sanitara de la locul de sedere, asiguratul roman suporta contravaloarea serviciilor medicale acordate.
(2) in baza unei cereri formulate ulterior catre casa de asigurari de sanatate la care persoana este asigurata, insotita de documentele justificative, asiguratului i se pot rambursa costurile acestor servicii in conformitate cu procedura instituita pentru utilizarea formularului E 126, prevazuta in Regulamentul
(CEE) nr. 1.408/71 al Consiliului din 14 iunie 1971 privind aplicarea regimurilor de securitate sociala in raport cu lucratorii salariati si cu familiile acestora care se deplaseaza in cadrul Comunitatii, precum si in Regulamentul (CEE) nr. 574/72 al Consiliului din 21 martie 1972 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CEE) nr. 1.408/71 privind aplicarea regimurilor de securitate sociala in raport cu salariatii si cu membrii familiilor acestora care se deplaseaza in interiorul Comunitatii.
(3) Dupa finalizarea procedurii instituite pentru utilizarea formularului E126, in vederea rambursarii, casa de asigurari de sanatate va solicita alocarea de prevederi bugetare utilizand modelul de solicitare pentru acordare de prevedere bugetara prevazut in anexa nr. 3.
(4) Rambursarea cheltuielilor aferente serviciilor medicale suportate de asiguratul din sistemul de asigurari sociale de sanatate din Romania in conditiile alin. (1) si (2) se efectueaza de catre casa de asigurari de sanatate unde este luata in evidenta persoana asigurata. Rambursarea se realizeaza catre asigurat, la solicitarea acestuia, a unui membru al familiei (parinte, sot/sotie, fiu/fiica) sau a unei persoane imputernicite de acesta, in lei, la cursul Bancii Nationale a Romaniei de la data efectuarii platii serviciului medical de catre asigurat. Cursul
Bancii Nationale a Romaniei este stabilit de catre Banca Nationala a Romaniei in fiecare zi bancara. Acest curs este valabil pentru ziua urmatoare, implicit pentru toate tranzactiile ce urmeaza a fi facute in ziua urmatoare.
(5) Rambursarea prevazuta la alin. (4) se realizeaza in termen de maximum 90 de zile de la finalizarea procedurii instituite pentru utilizarea formularului E 126.
Art. 8. — (1) in conditiile in care un asigurat in sistemul de asigurari sociale de sanatate din Romania se deplaseaza intr-un stat membru al Uniunii Europene cu scopul de a primi tratament medical, fara aprobarea prealabila a casei de asigurari de sanatate unde este luat in evidenta ca persoana asigurata, acesta suporta contravaloarea serviciilor medicale acordate.
(2) La solicitarea scrisa a asiguratului, a unui membru al familiei (parinte, sot/sotie, fiu/fiica) sau a unei persoane
imputernicite de acesta, insotita de documente justificative, casa de asigurari de sanatate ramburseaza contravaloarea serviciilor medicale acordate potrivit alin. (1) si platite de acesta, la nivelul
tarifelor prevazute la alin. (5).
(3) Dupa intocmirea notei de calcul al sumei care se ramburseaza conform prevederilor alin. (2), casa de asigurari de sanatate va solicita alocarea de prevederi bugetare utilizand modelul de solicitare pentru acordare de prevedere bugetara prevazut la anexa nr. 3.
(4) Rambursarea cheltuielilor in conditiile alin. (1), (2) si (3) se efectueaza de catre casa de asigurari de sanatate unde este luata in evidenta persoana asigurata catre asiguratul care solicita rambursarea, in lei.
(5) Nivelul la care se realizeaza operatiunea de rambursare prevazuta la alin. (4) se stabileste dupa cum urmeaza:
a) pentru serviciile medicale de specialitate din ambulatoriu, medicamentele in tratamentul ambulatoriu, precum si dispozitivele medicale destinate recuperarii unor deficiente organice sau functionale in ambulatoriu: tarife exprimate prin valoarea definitiva a punctului, stabilita in trimestrul anterior datei la care s-a platit serviciul, tarife maximale, tarife, procent din tarife, preturi de referinta, procent din preturile de referinta, preturi de decontare, prevazute de actele normative in vigoare care reglementeaza sistemul de asigurari sociale de sanatate
in vigoare la data efectuarii platii serviciului de catre asigurat;
b) pentru spitalizarea continua: ICM x TCP, unde ICM este cel mai mare indice de case-mix, aferent spitalelor din Romania si prevazut in actele normative care reglementeaza sistemul de asigurari sociale de sanatate in vigoare la data efectuarii platii serviciului de catre asigurat, iar TCP este tariful pe caz ponderat al aceluiasi spital, aferent aceluiasi an;
c) pentru spitalizarea de zi: o treime din suma rezultata in urma aplicarii procedurii prevazute la lit. b).
(6) Rambursarea prevazuta la alin. (4) poate avea loc numai in situatia in care serviciul medical acordat intr-un stat membru al Uniunii Europene si achitat de catre asigurat face parte din pachetul de servicii de baza din sistemul de asigurari sociale de sanatate din Romania.
(7) Rambursarea prevazuta la alin. (3) se realizeaza in termen de maximum 90 de zile de la data inregistrarii la casa de asigurari de sanatate a cererii asiguratului, insotita de actele
doveditoare.
(8) Rambursarea nu trebuie sa depaseasca contravaloarea in lei a serviciilor medicale achitate de asigurat, la cursul Bancii Nationale a Romaniei din data efectuarii platii de catre asigurat.
CAPITOLUL IV
Dispozitii finale
Art. 9. — (1) inregistrarea in contabilitate a operatiunilor prevazute la art. 2 si 3 se efectueaza potrivit monografiei contabile prevazute in anexa nr. 4.
(2) Anexele nr. 1—4 fac parte integranta din prezentele norme metodologice.
Comentarii articol (2)