Potrivit proiectului de act normativ , raportul intre salariul minim brut si castigul salarial mediu brut va creste astfel incat in anul 2015 sa devina 50%.
Salariul de baza va deveni principalul element al castigului salarial si se va realiza prin includerea in salariul de baza a unor sporuri care au un caracter general. Sporurile pentru conditii de munca se vor acorda in continuare separat.
Diferentierea salariilor de baza, respectiv a indemnizatiilor pentru functiile de demnitate publica si a soldelor pentru personalul militar, se va realiza prin utilizarea unor coeficienti de ierarhizare, cuprinsi in intervalul 1, pentru functia cu cea mai mica responsabilitate, si 15, pentru functia cu cea mai inalta responsabilitate in stat.
Salariul minim va reprezenta elementul de calcul pentru grila de salarizare, avand valoarea coeficientului 1 din grila.
Valoarea coeficientului 1 va avea urmatoarea evolutie: anul 2010 - 705 lei, anul 2011 - 765 lei, anul 2012 - 845 lei, anul 2013 - 935 lei, anul 2014 - 1015 lei, anul 2015 - 1100 lei.
Suma sporurilor acordate cumulat pe total ordonator de credite nu va putea depasi 30% din fondul corespunzator alocat cheltuielilor salariale.
Pentru realizarea ponderii de 30% a sporurilor in totalul castigului salarial, pe total personal bugetar, au fost incluse in salariul de baza, pe langa sporurile cu caracter general (sporul de vechime in munca, sporul de preventie specific sanatatii, spor de suprasolicitare neuropsihica specific invatamantului si altele similare acestora) si alte sporuri specifice unor domenii de activitate – cum ar fi, spor de confidentialitate, spor de fidelitate, spor de stabilitate, spor pentru radiatii electromagnetice.
Reducerea numarului de grade si trepte profesionale
Proiectul de act normativ prevede si simplificarea sistemului de salarizare prin reducerea numarului de grade si trepte profesionale la maximum 3 pentru fiecare functie, fata de 5 cat sunt in prezent la majoritatea functiilor contractuale.
Persoanele incadrate pe gradele sau treptele profesionale desfiintate vor fi reincadrate pe gradele si treptele imediat superioare celor desfiintate.
Pentru functionarii publici s-au transpus prevederile din Statutul functionarului public, salariul de baza avand o componenta noua.
Pentru categoriile de personal care au statute proprii s-a mentinut numarul de grade profesionale si de trepte prevazute de acestea.
Pentru functiile de conducere s-au prevazut doua grade, coeficientul de ierarhizare cuprinzand sporurile cu caracter general, inclusiv sporul de vechime si indemnizatia de conducere.
_______
Proiectul legii salarizarii unitare vi-l prezentam integral, ca fisier atasat (WinRAR ZIP archive).
Dezbate in FORUM:
Vi se par corecti coeficientii de ierarhizare? Considerati ca este justa diferentierea intre categoriile de personal si, totodata, intre personalul din aceeasi categorie? Dezbate acest subiect in Forumul Avocatnet.ro.
Comentarii articol (6)