Competenta profesionala reprezinta capacitatea de a realiza activitatile cerute la locul de munca la nivelul calitativ specificat in standardul ocupational.
Potrivit art. 5 alin. (2) din Ordonanta Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesionala a adultilor1 , republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, competentele profesionale se dobandesc pe cale formala, non-formala sau informala care, se definesc astfel:
a) prin calea formala se intelege parcurgerea unui program organizat de un furnizor de formare profesionala;
b) prin calea non-formala se intelege practicarea unor activitati specifice direct la locul de munca sau autoinstruirea;
c) prin calea informala se intelege modalitatile de formare profesionala neinstitutionalizate, nestructurate si neintentionate - contact nesistematic cu diferite surse ale campului socio-educational, familie, societate sau mediu profesional.
Prin Ordinul Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei nr. 468/2004
2 si Ordinul Ministerului Educatiei si Cercetarii nr. 4543/2004
3 s-a aprobat
Procedura de evaluare si certificare a competentelor profesionale obtinute pe alte cai decat cele formale. Capitolul IV din aceasta procedura reglementeaza evaluarea si certificarea competentelor profesionale obtinute pe alte cai decat cele formale.
Potrivit art. 25 din Procedura, persoanele care doresc sa fie evaluate in vederea recunoasterii competentelor profesionale obtinute pe alte cai decat cele formale, pe baza unui standard ocupational/standard de pregatire profesionala, trebuie sa se adreseze unui centru autorizat pentru ocupatia/calificarea respectiva.
Evaluarea se poate face pentru toate unitatile de competenta din cadrul unui standard ocupational/standard de pregatire profesionala sau doar pentru una ori mai multe unitati de competenta din respectivul standard, in functie de cererea persoanei in cauza.
Standardul ocupational/standardul de pregatire profesionala este documentul care precizeaza unitatile de competenta si nivelul calitativ asociat rezultatelor activitatilor cuprinse intr-o ocupatie, respectiv calificare. Unitatea de competenta defineste o activitate majora a unei ocupatii si rezultatul asociat acestei.
Art. 27 din Procedura stipuleaza ca fiecare candidat trebuie sa depuna o cerere in scris la un centru autorizat pentru ocupatia/calificarea pentru care solicita evaluarea si certificarea. In vederea evaluarii competentelor profesionale corespunzatoare unei ocupatii/calificari, fiecarui candidat ii este repartizat un evaluator de competente profesionale care raspunde de punerea in aplicare a intregului proces de evaluare.
Inainte de intrarea in procesul de evaluare propriu-zis, candidatul analizeaza, asistat de evaluatorul de competente profesionale, propria performanta profesionala in raport cu continutul standardului ocupational/standardului de pregatire profesionala. Evaluatorul de competente profesionale explica si detaliaza, la cerere, continutul si prevederile standardului ocupational/standardului de pregatire profesionala. In functie de rezultatul autoevaluarii, evaluatorul de competente profesionale recomanda candidatului sa intre in procesul de evaluare pentru intregul standard sau pentru o parte a acestuia ori sa nu intre in procesul de evaluare. Decizia de a intra in procesul de evaluare apartine candidatului, care anexeaza la cererea depusa unitatile de competenta pentru care doreste sa fie evaluat, din lista unitatilor de competenta ale standardului pus la dispozitia sa de catre evaluatorul de competente profesionale. Evaluatorul de competente profesionale prezinta candidatului metodele de evaluare care vor fi utilizate si stabileste programul de desfasurare a procesului de evaluare de comun acord cu candidatul. Programul de desfasurare a evaluarii este aprobat de conducerea centrului. [art. 28 – 29 din Procedura]
Fiecare centru stabileste modalitatea concreta de evaluare, astfel incat metodele aplicate sa conduca cu consecventa la demonstrarea competentei in ansamblul ei. Este obligatoriu ca testul scris si o metoda de demonstrare practica a competentei sa faca parte din orice combinatie a metodelor aleasa de centrul/evaluatorul de competente profesionale. Durata procesului de evaluare se stabileste de fiecare centru in functie de specificul si de complexitatea ocupatiei/calificarii, fara a depasi 30 de zile. [art. 30 din Procedura]
Dovezile de competenta produse de candidat pe parcursul evaluarii sunt analizate si judecate de evaluatorul de competente profesionale in raport cu cerintele standardului ocupational/standardului de pregatire profesionala. Decizia privind competenta candidatului se stabileste pentru fiecare unitate de competenta pentru care a fost evaluat candidatul. Daca in urma evaluarii candidatul nu este multumit de decizia "inca nu competent", raportata la anumite unitati de competenta, are dreptul de a face contestatie, pe care o depune la centrul de evaluare in termen de 5 zile de la data comunicarii deciziei. Centrul desemneaza un alt evaluator de competente profesionale care organizeaza un nou proces de evaluare pentru unitatile de competenta care fac obiectul contestatiei. [art. 31 – 32 din Procedura]
Potrivit art. 33 din Procedura, persoanele declarate competente in urma procesului de evaluare primesc un certificat de competente profesionale, pentru unitatile de competenta in care au fost declarate competente. Persoanele declarate competente pentru toate unitatile de competenta specifice unei ocupatii sau calificari primesc un certificat de competente profesionale care cumuleaza toate competentele profesionale specifice acelei ocupatii sau calificari in conformitate cu standardul ocupational, respectiv standardul de pregatire profesionala.
Aceste ultime certificate au aceeasi valoare ca si certificatele de absolvire, respectiv de calificare cu recunoastere nationala, eliberate in sistemul formal de formare profesionala.
___________
1Republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 711 din 30.09.2002, modificata si completata ulterior.
2Publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 903 din 05.10 2004, modificat si completat ulterior.
3Publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 903 din 05.10 2004, modificat si completat ulterior.
Comentarii articol (0)