Pentru o femeie, profesia de avocat poate fi dura, complicata, dar si nespus de frumoasa. De ziua femeii, Avocatnet.ro a discutat despre miturile create in jurul avocatelor de succes, despre cariera, vise si familie cu femei ale caror nume au rezonanta in avocatura de business din Romania.
De ce avocat?
„Nu eu mi-am ales profesia de avocat, ci ea m-a ales pe mine.”, ne-a spus
Cristina Maxim, avocat coordonator al Departamentului Financiar-Bancar la „Bostina si Asociatii” (foto stanga).
In opinia
acesteia, a fi avocat in adevaratul inteles al cuvantului, si nu doar un simplu interpret al legilor, este nevoie de mai mult decat o foarte buna memorie a textelor legale.
„Un avocat are nevoie de intuitie, de imaginatie pentru a contura si crea un intreg esafodaj juridic de multe ori, de foarte bune aptitudini de comunicare atat cu clientul propriu care se poate dovedi dificil, dar si de negociere cu partea adversa”, explica Cristina.
Ancuta Leach, partener la "Wolf Theiss Bucuresti", a ales avocatura pentru a oferi solutii si remedii, fara a absolvi medicina.
Laura Nicole Gradinescu, avocat senior la „DLA Piper” a ales calea avocaturii din pasiune, in special in ceea ce priveste activitatea avocatilor pledanti.
„Nu imi pot inchipui profesia de avocat fara litigiile din fata instantelor si nu as renunta niciodata la activitatea de avocat pledant. Profesia in sine este o provocare care poate fi privita dintr-o dubla perspectiva: atat aceea de a contibui la solutionarea unui diferend inainte de a se ajunge in instanta, cat si de a gasi toate argumentele si mijloacele legale de a obtine o solutie favorabila din partea instantelor. Ingeniozitatea in aceasta activitate ar trebui sa se imbine in mod obligatoriu cu pasiunea pentru ca rezultatul sa fie de cea mai buna calitate”, a precizat aceasta.
Carmen Manuela Peli, partener la „Peli Filip” considera ca profesia de avocat i s-a potrivit personalitatii ei. In opinia sa, desi nu par sa intre in “mitul” avocatului modern, logica, claritate, concizie sunt calitati fara de care, in avocatura de consultanta, nu se poate supravietui.
Pentru
Marta Popa, partener la "Voicu & Filipescu", profesia de avocat a fost atractiva datorita dinamismului si diversitatii: “Profesand, am descoperit ca nu m-am inselat si am inteles ca sfaturile avocatului au influente foarte vizibile si concrete”.
Alina Gorghiu, avocat si deputat in Parlamentul Romaniei (foto dreapta), a ajuns sa aiba aceasta profesie din pura intamplare. In opinia ei, avocatura este una dintre cele mai potrivite profesii pentru o femeie.
"Initial, mi-am dorit sa ma fac procuror, dar, pana sa dau la Institutul National de Magistratura, m-am inscris la examenul de intrare in Barou. Am intrat si am rasuflat usurata, motiv pentru care m-a apucat lenea sa mai dau la magistratura. Cred ca a fost prima si ultima oara in viata mea cand am cochetat cu lenea, dar si acum ma felicit pentru acel moment de slabiciune. Asa am ajuns avocat stagiar.
Mi-am petrecut primii doi ani printre infractori, cu grefe la Jilava si Rahova, proxeneti, sectii de politie si audieri la parchete. Din carti era mai atractiv penalul. In realitate, insa, a fost o experienta care m-a maturizat accelerat", povesteste Alina.
"Dupa 2 ani de plonjoane in cea mai frusta realitate a Romaniei am descoperit consultanta juridica. Mi s-a parut a fi o solutie inteligenta si noua pentru mine. Dupa examenul de definitivat, am pornit pe un alt drum, total necunoscut: mi-am deschis propria societate de avocatura. Am aflat destul de repede ca o afacere proprie nu inseamna sa faci orice vrei pentru ca tu esti seful, ci sa muncesti de doua ori mai mult decat proprii angajati, ca sa reusesti sa ramai propriul tau sef…", ne-a mai spus Alina.
Pentru
Cristina Daianu, Managing Counsel la „Salans”, a fi avocat a fost un vis din copilarie.
„Din ultimii ani de liceu mi-am dorit sa lucrez in domeniul consultantei internationale, asa ca, inca din primii ani de studentie la Drept, am avut diferite stagii in companii din big 4 sau in firme de consultanta, in strainatate”, ne-a spus ea.
Simona Chirica, avocat la "Schoenherr si Asociatii"
(foto dreapta), a fost indrumata de tatal ei spre o cariera juridica. Acesta ar fi preferat ca fiica
lui sa fie magistrat, insa practica din timpul facultatii la un birou de avocatura specializat in domeniul dreptului comercial, i-a schimbat gandurile de viitor. Decizia Simonei a fost influentata si de o profesoara de-ale ei.
“O femeie avocat extraordinara, care m-a ajutat sa imi sau seama ce vreau sa fac", povesteste Simona.
“In momentul in care am decis urmez o cariera in domeniul avocaturii am considerat, si am ramas fidela aceleasi convingeri, ca avocatura este o profesie foarte provocatoare din punct de vedere intelectual si care permite o libertate mai mare de gandire, iar, prin practicarea acestei profesii, simti ca poti cu adevarat sa ajuti persoane care au nevoie de cunstiintele si de experienta ta. Nu in ultimul rand, ca poti invata din experientele altora foarte multe lucruri folositoare", mai spune aceasta.
Sacrificiile unei cariere de succes
„Raspunsul care vine din prima suflare este sacrificarea unei parti a vietii personale, cu tot ceea ce presupune aceasta”, considera Laura Gradinescu.
Parerea Laurei este ca acest sacrificiu trebuie facut de toti cei care doresc performanta, indiferent de domeniu sau de activitate.
„Eu simt, insa, ca sacrificiul facut din pasiune este mult mai usor de suportat si de acceptat. Iar daca este completat si de rezultate deosebite, justificarea, cel putin fata de sine (pentru ca exista riscul ca cei din jur – familia, in special, sa accepte mai greu), este mult mai solida”, adauga aceasta.
Pentru Cristina Maxim viata de familie si de mama reprezinta punctul de echilibru din viata profesionala, asadar trebuie respectata cu sfintenie.
„Termenul de sacrificii presupune o renuntare la ceva pretios pentru binele altcuiva sau a ceva, or meseria trebuie facuta cu placere si din pasiune”, explica ea.
Desigur, si pentru Cristina exista anumite aspecte mai putin placute:
„Cand ceasul bate de ora 7 sau 8 seara, te intrebi ce scuza mai gasesti fata de copil pentru faptul ca ai ratat momentul baii zilnice si ce jucarie sa-i cumperi ca sa-l imbunezi ca nu i-ai spus noapte buna."
Si pentru
Ancuta Leach (foto stanga) cea mai mare provocare pe care viata de avocat o presupune este dramuirea timpului, astfel incat sa ramana suficient si pentru viata din afara biroului.
Marta Popa este de parere ca, in Romania, femeilor avocat le este dificil sa realizeze un echilibru intre viata profesionala si cea de familie, avand in vedere mentalitatea potrivit careia femeile ar fi singurele raspunzatoare pentru gestiunea gospodariei si cresterea copiilor: "Eeste inca o realitate care continua sa genereze diferente de roluri sociale. Insa, „sacrificiile” sunt in mare parte cele pe care le presupune orice profesie careia i te dedici cu suflet si spirit: timp si energie", incheie aceasta.
“Ca in orice alte profesii, succesul nu poate rezulta decat in urma unui efort sustinut si constant, mai ales in perioada de formare profesionala, cand se acumuleaza foarte multe cunostinte, informatii si se petrece mult timp studiind. Intr-adevar, femeile care sunt implinite si din punct de vedere personal resimt mult mai puternic lipsa timpului petrecut cu familia, acesta fiind considerat unul dintre sacrificiile majore ale unei femei avocat”, adauga Simona Chirica.
Carmen Peli crede ca primii ani sunt dificili pentru avocatii ambitiosi, implicand mai mult timp petrecut la munca si mai putin cu familia si prietenii..
De altfel, in opinia lui Carmen, la acest capitol al sacrificiilor, in avocatura, nu exista diferenta intre cariera unei femei si cea a unui barbat. Oricum ar fi, sacrificiile nu sunt specifice vietii de avocat.
„Pentru colaboratorii nostri, ne dorim sa pastram o proportie rezonabila intre ceea ce inseamna proiect profesional si viata personala”, mai spune Carmen.
Pentru Alina Gorghiu, nu exista ideea de sacrificiu atunci cand iti doresti cu adevarat ceva, ci doar lasi anumite lucruri pe mai tarziu.
"Daca tot ne acuza, frecvent, barbatii ca vorbim prea mult si negociem cu fervoare totul, de ce nu am aduce aceste lucruri la rang de arta? Pentru ca iti trebuie maiestrie atunci cand pregatesti pledoaria, iti trebuie intuitie, atentie si capacitate analitica pentru a face din dosarul tau un real succes. Or, femeile din avocatura dau acest examen zilnic si il trec cu succes de fiecare data. si trebuie sa ai incredere ca vei castiga un proces, chiar si atunci cand sansele sunt mici; inveti sa speculezi procedura, sa stii cand sa insisti in argumentatie, cand sa te opresti. Cu toate acestea, avocatura fara mijloace si proceduri alternative de solutionare a conflictelor, proceduri pe care sa le aplici cu pricepere, nu se poate face. Vorbesc aici de arbitraj, de mediere, activitati pe care le practic de cate ori pot. Cand a aparut perspectiva medierii in cariera mea de avocat, am simtit ca tocmai m-am intalnit cu pestisorul de aur: generos in ceea ce priveste participarea la congrese, forumuri si seminarii internationale, vizionar si revolutionar pentru sistemul nostru juridic. Vorbesc si acum, de cate ori pot, fie in spatiul public, fie in reuniuni cu teme dedicate, despre acest procedeu si sper sa imi vad in cativa ani visul cu ochii: degrevarea instantelor de multitudinea dosarelor si solutionarea cauzelor prin apelarea la mediatori", explica aceasta.
Aceeasi parere o are si
Cristina Daianu (foto dreapta): „Ca in orice profesie unde vrei sa faci performanta, e nevoie de sacrificii pe plan personal, timp mai putin petrecut cu cei dragi, timp mai putin sa-ti urmezi hobby-urile. Nu o sa fiu insa ipocrita, pentru ca recompensa vine, la un moment dat pe masura sacrificiului. Mi-am dorit si imi place ceea ce fac, astfel ca sper ca, in putinul timp care-mi ramane pentru cei dragi, sa fiu impacata cu mine insami si tonica."
Un alt drum?
Desi ii place mult ce face, lui Carmen i-ar surade sa se ocupe de decoratiuni sau sa tina un bistro eco. „Mult mai demult, as fi vrut sa fiu balerina”, spune ea.
“Executive coach”, ne raspunde Ancuta Leach.
Cristinei Maxim i-ar fi placut sa fie pilot de avion, dar cursele ar fi avut intarzieri, ne zice ea, asa ca se limiteaza la ceea ce stie sa faca bine.
Pe de alta parte, Cristinei Daianu ii este dificil sa se gandeasca la un alt drum, insa nu i-ar displace sa faca ceva intr-un mediu international, care sa o solicite din punct de vedere intelectual si personal. „M-am intrebat si eu adeseori. Lucrez deja de 13 ani in aceasta profesie si nu am cunoscut sau incercat alte optiuni”, mai spune aceasta.
Si Laurei ii este aproape imposibil sa se gandeasca la o alta profesie: „Cand mi-am ales in mod definitiv profesia, aveam ca alternativa medicina, insa a fost o optiune pe care nu am aprofundat-o niciodata. Daca ma gandesc ce mi-ar placea sa fac daca nu as mai profesa in domeniul avocaturii, probabil ca m-as indrepta spre un domeniu mai linistit, dar cu potential creator, de tipul decoratiunilor interioare.”
Nici
Marta Popa (foto dreapta) nu se poate gandi la o alta profesie, avand in vedere ca aceasta cale i s-a potrivit atat de bine. ”Lucrez intr-un domeniu in care nu te plictisesti niciodata si care evolueza permanent. Daca ar fi sa o iau de la capat, as ramane cu siguranta in domeniul juridic, fie ca as ajunge sa lucrez tot in domeniul dreptului afacerilor, al dreptului civil sau m-as orienta catre zona umanitara/a responsabilitatii sociale”, spune aceasta.
Si Simona Chirica ar alege oricand tot cariera de avocat: “Probabil as fi profesat avocatura clasica, adica de instanta si de abia apoi, as fi trecut in avocatura de business/consultanta”.
Alina Gorghiu nu vede o alta cale decat cea de avocat. "Precum Frank Sinatra, indiferent de cat de greu a fost cateodata sau complicat, drumul pe care l-am ales este si ramane drumul meu.
As face la fel de o mie de ori. Avocatura nu e o meserie pe care sa o schimbi daca ai apucat sa o simti. E un microb de care nu mai scapi. E o meserie frumoasa, in care, si daca iti propui, nu poti deveni autosuficient. Tot timpul esti pus la incercare."
Mituri care deranjeaza
„Defeminizarea” ar fi unul dintre ele, considera Carmen Peli. Argumentele contra: „Toate colegele mele din firma sunt foarte “feminine”, le place sa se imbrace in trend, sa mearga la saloane de frumusete, sa cumpere pantofi. Majoritatea au multa atentie si empatie pentru cei din jur. Sau planuiesc sa aiba copii. As zice ca nu si-au pierdut calitatile de femei”.
„Depersonalizarea”, adauga Cristina Maxim. „Femeia nu renunta la a fi femeie odata ce a ales drumul carierei”.
„Nu e asa, femeia de succes din punctul meu de vedere nu este cea care ajunge in varf si bea o cupa de sampanie singura, ci femeia care reuseste sa aiba o viata de familie reusita, o viata sociala activa, prieteni si prietene cu care-si sarbatoreste fiecare victorie si care o sprijina chiar si cand greseste”.
“Femeia de succes este, uneori, perceputa ca fiind dura, severa, masculinizata. In realitate, femeia contribuie la succes prin empatie, rabdare si disponibilitatea de a gasi solutii reciproc avantajoase”, completeaza Ancuta Leach.
Simona este de aceeasi parere: “Cei care sunt in afara acestei profesii au tendinta de a crede ca femeia avocat poate avea succes, doa
r daca este o femeie “masculinizata”, dura, insensibila, lipsita de feminitate si gata sa se lupte cu armele barbatilor intr-o lume dominata de barbati”.
Si
Laura Gradinescu (foto stanga) este de parere ca lumea percepe o femeie de succes ca fiind o persoana dura, insensibila si intransigenta, care nu este capabila sa imbine o viata de familie implinita cu o cariera de succes. „Perceptia nu corespunde intotdeauna realitatii, iar calitati pentru fermitatea, integritatea, perseverenta si increderea in fortele proprii sunt denaturate si transformate in defecte. Incercarea cea mai grea este data de necesitatea de a ‚imparti’ cat mai egal posibil viata profesionala cu cea familiala, iar o astfel de reusita, care in mod necesar presupune eforturi continue, o caracterizeaza pe acea femeie ca fiind „de succes"”, explica ea.
“Preconceptiile potrivit carora succesul profesional deformeaza latura feminina si umana, transformandu-le in fiinte lipsite de intelegere fata de oamenii cu care lucreaza. Sau cele referitoare la lipsa abilitatilor de conducere, de maturitate economica sau financiara. Sau cele care spun ca „in spatele fiecarei femei de succes se afla un barbat de succes”. Dar sunt doar mituri, nu-i asa?”, completeazai Marta Popa.
Cristina Daianu vede, insa, lucrurile total diferit: „Nu ma deranjeaza niciun mit”, a spus ea. „Traim, din pacate, intr-o lume de sabloane, ele ne simplifica probabil viata. Cred ca este rolul fiecaruia dintre noi sa demontam sabloanele, oricare ar fi acelea, prin exemplul personal”, zice Cristina.
Nici Alina Gorghiu nu este deranjata de existenta acestor mituri. Recunoaste, insa, existenta lor. "Se spune despre o femeie de succes ca nu ar fi o mama buna, ca nu ar avea timp de familie, ca ar fi mai feroce decat un barbat intr-o pozitie similara etc.. Principalul repros este insa legat de pierderea feminitatii, iar aici chiar vreau sa contrazic acest cliseu. Nu cred ca fermitatea (de care e nevoie in mod cert intr-o cariera de success) anuleaza “sine die” feminitatea si delicatetea unei femei", ne spune, cu convingere, Alina.
Femeia din spatele avocatei
Cristina Maxim se descrie ca fiind o mama ce abia asteapta sa petreaca timp cu copilul ei. „In spatele atitudinii business, office, cu spatele arcuit si privirea dreapta este o mama care abia asteapta sa schimbe costumul si morga scortoasa cu ceva mai lejer pentru a se da pe tobogan cu copilul ei.”
Si
Carmen (foto stanga) se bucura de faptul ca este mama. „Imi place sa ma joc cu Andrei, baiatul meu; imi place sa fim in familie (Feri, Andrei, si Aliosa, motanul). Imi place sa gatesc (si prietenii zic ca ies lucruri bune). Imi place sa citesc, sint incintata de noul meu kindle! Imi plac pantofii de calitate si ma enerveaza ca le stric tocurile in trotuarele si strazile noastre cu gropi…”, spune Carmen.
Iar cand vine vorba despre femeia din spatele avocatei, Carmen spune ca sunt una si aceeasi persoana. „Numai fiscul ne vede separate”, incheie ea.
Pentru Cristina timpul petrecut cu fiul ei este important. „Imi place sa calatoreasc, sa citesc, sa beau o cafea buna, sa ma intalnesc cu prietenii - lucuri simple, dar care ma umplu de buna-dispozitie si energie si imi dau putere sa merg mai departe in lungile nopti petrecute la birou”.
Laura recomanda femeii din spatele avocatei sa nu uite ca este femeie, cu tot ce presupune aceasta.
Pentru Simona, femeia din spatele avocatei, este ambitioasa, rabdatoare, cu o motivatie intelectuala deosebita pentru domeniul juridic si cu interes pentru studiu aprofundat.
In spatele avocatei Alina Gorghiu se afla tot o femeie, ne spune aceasta. O femeie careia ii place sa probeze o rochie, sa manance o mancare buna, sa mearga la un salon pentru a se rasfata cu un tratament, sa mearga cu bicicleta si sa manance fructe din pom.
Ancuta se descrie, simplu, ca fiind o fire optimista si curioasa.
Pe de alta parte, Marta considera ca intre ea si profesia de avocat exista un angajament pe termen lung, dat fiind faptul ca are, pana in prezent, 10 ani de cariera. “Atat profesia, cat si familia imi sunt deopotriva prioritati, cu toate ca pastrarea echilibrului dintre ele nu este intotdeauna o sarcina simpla”, spune ea.
Comentarii articol (4)