Romania a fost selectata ca stat evaluator pentru Georgia si Uganda in cadrul mecanismului pentru examinarea implementarii Conventiei ONU impotriva coruptiei, se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului Justitiei. Decizia a fost luata in cadrul reuniunii Grupului privind examinarea implementarii Conventiei ONU impotriva coruptiei, desfasurata in perioada 28 iunie - 2 iulie 2010 la Viena.
Potrivit MJ, punctul principal de pe agenda reuniunii a fost tragerea la sorti a statelor parti la Conventie care urmeaza sa fie evaluate in primii patru ani ai primului ciclu de evaluare. Romania a fost selectata ca stat evaluator in primul an al ciclului de evaluare, urmand a fi evaluata in cel de-al treilea an al ciclului.
Alte puncte de pe agenda grupului au fost: adoptarea ghidului pentru expertii guvernamentali participanti in procesul de evaluare si pentru secretariat, sablonul raportului de evaluare, resursele financiare ale mecanismului.
La aceasta intalnire, Romania a fost reprezentata de Ministerul Justitiei, Ministerul Administratiei si Internelor, Ministerul Afacerilor Externe - prin Misiunea Permanenta a Romaniei pe langa organizatiile internationale de la Viena si Directia Nationala Anticoruptie.
Mecanismul de examinare a implementarii Conventiei a fost adoptat in cadrul celei de-a treia Conferinte a statelor parti la Conventia ONU impotriva coruptiei, ce a avut loc in perioada 9-13 noiembrie 2009 la Doha, Qatar. Scopul acestuia este de a sprijini statele parti in implementarea Conventiei, oferind acestora ocazia de a face schimb de opinii, idei si bune practici, si contribuind astfel la consolidarea cooperarii intre statele parti in prevenirea si combaterea coruptiei.
Conform unei rezolutii adoptate in cadrul conferintei, fiecare faza a evaluarii va fi compusa din doua cicluri de evaluare a cate 5 ani fiecare, cel putin o patrime din statele parti urmand a fi evaluata in primii patru ani ai fiecarui ciclu de evaluare.
Primul ciclu de evaluare are in vedere capitolul III (Incriminare, investigare si reprimare) si capitolul IV (Cooperarea internationala) din Conventie, iar cel de-al doilea ciclu se va axa pe capitolul II (Masuri preventive) si capitolul V (Recuperarea bunurilor). Mecanismul este un proces interguvernamental, reunind pana in prezent peste 800 de experti din statele parti la Conventie. Conform termenilor de referinta, fiecare stat va fi evaluat de alte doua state parti, unul dintre acestea fiind din aceeasi regiune geografica cu cel evaluat si avand, daca este posibil, un sistem de drept similar. Pentru a facilita culegerea informatiilor privind implementarea Conventiei, va fi folosit un chestionar de autoevaluare. In cazul in care statul evaluat si cele evaluatoare sunt de acord, se poate organiza o vizita de evaluare sau o reuniune comuna la sediul ONU din Viena. \
Rezultatul procesului de evaluare va fi un raport de tara, care va contine si un rezumat executiv. Raportul va identifica succese, bune practici si provocari, si va face observatii privind implementarea Conventiei. Rezumatul executiv va fi tradus in limbile oficiale ONU si va fi publicat ca document oficial al Grupului privind examinarea implementarii, numai pentru informare.
Comentarii articol (0)