ACCES PREMIUM
De ce premium?
Absolventul Facultatii de Drept in sistemul Bologna poate fi consilier juridic sau avocat fara a urma studii de masterat?
Intrebarea cititorului: Am absolvit cu examen de licenta cursurile Facultatii de Drept din Sibiu. Perioada de studii la zi a fost de 4 ani (240 de credite). Cu toate acestea pe adeverinta de absolvire, eliberata dupa promovarea examenului de licenta, scrie ,"Absolvent Ciclul I Bologna, Licentiat in Drept". As fi afectat in sensul ocuparii unui post de consilier juridic sau sustinerea examenului de barou datorita faptului ca pe adeverinta de absolvire se mentioneaza Ciclul I Bologna? Trebuie sa urmez si studiile de masterat?
Articolul continuă mai jos
Raspunsul specialistului:
Sistemul Bolgna, inclusiv pentru absolventii facultatilor de drept s-a aplicat incepand cu anul universitar 2005-2006, pentru studentii admisi in anul I, potrivit art. 19 din Legea nr. 288/2004 privind organizarea studiilor universitare, cu modificarile si completarile ulterioare.
La invatamantul de zi, durata normala a studiilor universitare de licenta este de 3-4 ani si corespunde unui numar de 60 de credite de studiu transferabile pentru un an de studiu. Durata studiilor de licenta pentru invatamantul tehnic este de 4 ani. [art. 4 alin. (3) din aceeasi lege]
Pentru facultatea de drept durata normala a studiilor universitare de licenta este de 4 ani.
Deci, este corect sa se mentioneze in actele oficiale de studii ca sunteti absolvent de studii universitare ciclul I Bologna.
Dar, acest fapt nu va afecteaza la ocuparea unui post de consilier juridic sau la sustinerea examenului de barou. In acest sens dispune art. 5 alin. (2) din Legea nr. 288/2004: „Absolventii cu diploma ai studiilor universitare de licenta isi pot exercita profesia, conform competentelor si drepturilor corespunzatoare diplomei dobandite”.
In concluzie, aveti drepturi egale cu absolventii de licenta ai facultatilor de drept care nu au fost inclusi in sistemul Bologna. Diploma ce v-a fost acordata atesta ca ati dobandit cunostinte si competente generale si de specialitate, precum si abilitati cognitive specifice profesiei juridice, in conformitate cu art. 6 alin. (1) din legea mentionata.
Nu aveti nevoie de master pentru exercitarea profesiei de consilier juridic sau pentru sustinerea examenului de barou.
Cele 240 de credite va ajuta in sensul ca este de ajuns sa urmati un master de doar un an de zile (si nu de doi) pentru a fi considerat absolvent si de studii universitare de masterat. In acest sens dispune art. 8 alin. (3) din aceasi lege: „Durata totala cumulata a ciclului I - studii universitare de licenta si a ciclului II - studii universitare de masterat trebuie sa corespunda obtinerii a cel putin 300 de credite de studiu transferabile.
Studiile de masterat le veti valorifica la fel ca absolventii de masterat care nu au fost inclusi in sistemul Bologna. De exemplu, veti putea ocupa o functie de conducere in administratia publica (desi cerinta a fost amanata pana la 1 ianuraie 2015) sau veti putea sustine examenul de admitere la doctorat.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.