Ar trebui sa incep cu o marturisire, asa cum vedem in filme in grupurile de alcoolici anonimi. Sunt Alin Popescu si nu-mi mai pot controla furia. Astazi, iti propun sa ne unim vocile intr-o actiune coerenta.
Articolul continuă mai jos
Sunt un om politicos, nu sunt violent, nu injur si obisnuiam sa fiu, pana nu demult, un om echilibrat. De o vreme, insa, nu ma pot gandi decat la un singur lucru: ca i-as trimite la origini pe toti cei care fac legi in tara asta.
Din cauza lor, suntem foarte aproape sa asistam la moartea profesionala a unor specialisti care asigurau in trecut lumina in hatisul birocratic niciodata simplu din Romania.
In numele acestor profesionisti scriu astazi acest text si te rog sa-mi spui daca gresesc sau nu:
Declaratie
Atunci cand Codul fiscal cunoaste modificari atat de dese, publicate atat de tarziu, nu ai timp sa citesti cu adevarat aproape nimic. Pe langa multe alte lucruri, asistam astazi la distrugerea ideii de consultant juridic, de avocat, de contabil, de consultant fiscal, de orice alt tip de consultant implicat in studierea, explicarea si aplicarea legii pentru clientii sai. Stiu, poti spune ca multi dintre acesti oameni beneficiaza serios de pe urma haosului legislativ care se cultiva demential de mult in Romania moderna. Asa o fi? Intreaba un contabil care sta la coada la ITM. Intreaba un avocat care vrea sa ia de la Primarie o hartie referitoare la sediul social al societatii ce urmeaza sa fie deschisa de un client. Intreaba un contabil care trebuie sa inteleaga cine, ce si cat plateste. Si exemplele pot continua.
Si daca legile pe care le redacteaza guvernantii ar fi perfecte, tot n-ar fi timp sa fie parcurse cu adevarat de un consultant. Pentru ca, daca n-au aflat inca, cei din Guvern trebuie sa stie faptul ca e mai important ca o lege sa fie inteleasa decat ca ea sa fie citita. Iar intelegerea unei legi noi poate sa ia, in medie, de la cateva zile pana la cateva luni intregi, poate chiar ani.
Intr-un curs gratuit de initiere in efectul legilor, as vrea doar sa punctez cateva aspecte: 1. O lege este mai mult decat scrisul acela negru pe alb pe care il citim de la cap la coada si de la coada la cap. Spiritul legii, pe care Guvernul il ascunde atat de bine incat nu-l gasim aproape niciodata, e mai important decat litera ei. Domnilor conducatori, in ultimii ani ati omorat ideea de lege si prestanta pe care aceasta ar trebui sa o aiba asupra oamenilor carora li se aplica.
2. Interpretarea unei legi tine de multe ori de practica si nu de teorie. Adica degeaba inteleg eu ceva, daca 99% dintre ceilalti oameni care citesc aceeasi lege inteleg altceva. Si lucrul asta nu se intampla pentru ca eu sunt tampit ori pentru ca restul lumii e formata din tampiti. Nu! Se intampla dintr-un motiv cat se poate de simplu: legile, ca sume finite de cuvinte, nu pot aminti toate situatiile care se intampla in practica. Si atunci, ori de cate ori vorbim despre o situatie noua, trebuie sa vedem in ce masura ea este reglementata de lege sau nu.
3. Nu pot citi, intelege si aplica astazi o lege publicata in seara trecuta. Nu pot! Mi-e imposibil sa fac toate legaturile corecte intre acea lege si celelalte legi conexe noii reglementari. Ma faceti de ras in fata clientilor mei, atunci cand nu stiu ce sa le spun. Toti clientii consultantilor vin cu credinta ca apeleaza la un om cu pregatire speciala in interpretarea si aplicarea unor legi. Si astazi, nu e cazul! Nu
4. Am devenit dependent de ziare si televiziuni. Pentru ca voi dati legile mai intai la televizor, ne ametiti cu zeci de variante de reglementare si apoi ne aruncati osul unui text scris parca de analfabeti grabiti. Habar nu aveti de normele de tehnica legislativa (importante pentru aia care scriu legi). Sincer, cred ca multi dintre voi nici nu stiti ca exista un astfel de act care impune reguli stricte la crearea legilor. Tot ce stiti sa faceti e sa tocati nervii unor oameni care inca-si mai pierd timpul sa se uite la voi.
5. Puneti dracului mana si cititi o carte de drept ca sa aflati ce inseamna urgenta in procedura legislativa. Si nu ne mai aburiti ca sunt urgente prostiile pe care le visati voi noaptea. Daca ati inventat ceva in teoria dreptului, atunci ati inventat o alta institutie de drept: prostia institutionalizata.
Si as mai spune multe, dar n-are niciun sens. Pentru ca si eu, si altii ca mine, nu facem decat sa nastem un cor de cuvinte grele adresate unor guvernanti cu obrazul gros si stomacul tabacit. Si astazi, pentru mine, recunosc faptul ca nu mai e de ajuns sa ii injur. Nu mai e de ajuns sa le suport imbecilitatea. Nu ma mai descarc asa.
Ce e de facut? Poate bune, poate proaste, eu m-am gandit la niste solutii. Unele de bun-simt. Fara juraminte pe cruce si fara taiatul nasului pentru aia care nu se tin de cuvant. Si promit solemn sa particip la orice discutie viitoare care are la baza ideea de creionare a unui cadru de stabilitate legislativa in Romania. Pentru ca nu se mai poate. Trebuie sa luam atitudine civica, nu atitudine golaneasca.
In final, as mai vrea sa spun ca o actiune a consultantilor din Romania ar putea fi o solutie. Pentru ca Guvernul, in graba lui, ii mananca la micul dejun si pe artisti, pensionari, sistemul sanitar, sistemul de educatie si multe alte categorii sociale care nu dispun de parghiile juridice necesare pentru a-si apara drepturile. O implicare a consultantilor ar putea schimba multe chiar si din perspectiva faptului ca am putea presa mai mult in zone "fierbinti" pentru guvernanti.
Iata deci cum ar putea arata inceputul unui astfel de pact propus guvernantilor:
1. Este nevoie de o ierarhizare clara a legilor din aceasta tara. Sa reformulam prostia impartirii legilor in organice, ordinare si de altfel, precum si celelalte bla bla-uri cu care ne ametiti zilnic. Oricum nu le-ati respectat niciodata statutul. Pentru voi, Constitutia e o hartie cu care va stergeti in fiecare zi la fund. E nevoie de un pact prin care orice conducator viitor al Romaniei trebuie sa garanteze stabilitatea legislativa. Si e nevoie de sanctiuni. Ce sanctiuni? NEAPLICAREA legilor in cauza. Trebuie sa existe o solutie.
2. Trebuie sa cream grupe de legi a caror modificare nu poate intra in vigoare mai devreme de x luni. Daca totusi sunteti atat de grabiti incat sa nu respectati regula, atunci sanctiunea ar trebui sa fie lipsirea de efecte a acestor prevederi legislative pentru perioada de x luni prevazuta mai sus.
3. Trebuie sa va tineti de cuvant, dupa urmatoarea campanie electorala (pentru ca stiu ca, de declarat, o sa declarati asta), ca veti pune stabilitatea legislativa mai presus de orice alta regula de guvernare. Avem nevoie de o asigurare ca lucrurile vor sta asa. Pactul social implicit imaginat de Rousseau trebuie impus cu adevarat.
Inchei aici, cu scuze pentru cititorii care s-au simtit fortati in simturile lor de limbajul folosit. Cateodata, insa, fara a fi obscen, trebuie sa vorbesti altfel pentru a te face auzit. Si astazi gandesc sa folosim puterea pe care o reprezinta in prezent Avocatnet.ro in Romania (saptamana trecuta am fost pentru cateva zile cel mai accesat site de afaceri din Romania si suntem constant in primele 2 sau 3 titluri de afaceri) pentru a schimba ceva.
Tu ce parere ai? Crezi ca functioneaza o astfel de abordare?
PS
Ipoteza de la care am plecat mai sus are la baza profesionistii care citesc si interpreteaza legea. Despre oamenii obisnuiti, Dumnezeu cu mila! Chiar nu inteleg cum de n-am avut miscari de strada. Nu ii inteleg pe oamenii care stau la cozi si injura in barba guvernantii. Nu ii inteleg pe oamenii care se uita la televizor si incearca sa gaseasca ceva acolo. Nu ii inteleg si pace. Nepasarea noastra i-a adus pe toti cei care fac legi in pozitia de putere de acum.
PPS
Crezi ca un text de genul asta are vreun efect? Daca da, copiaza-l, trimite-l prin email, trimite link-ul la aceasta pagina, trimite-l prin scrisoare, fa orice crezi tu ca poti face. Incepe cu "Sunt [numele tau] si sunt furios". Iti dau acordul meu sa reproduci textul, sa il publici, etc etc. Poate, pana la urma, ajunge la cine trebuie sa il vada. Si poate ca data viitoare macar, cineva o sa tina cont de gargaunii pe care ii au in cap oamenii, obisnuiti sau nu, care tin in spinare tara asta.
Comentarii articol (192)