Proprietarii imobilelor care ar constitui pericol public pentru trecatori vor fi obligati de primarii sa efectueze lucrari de interventii in sase luni de la notificarea facuta de primar, urmand ca, in cazul in care refuza sa reabiliteze fatadele, primaria sa se ocupe de acest lucru fara, iar costurile sa revina tot proprietarilor, conform unui proiect de lege initiat de MDRT.
MDRT a publicat spre dezbatere publica proiectul de lege privind masuri de crestere a calitatii arhitectural-ambientale a constructiilor prin care detinatorii imobilelor a caror degradare care ar pune in pericol siguranta si sanatatea populatiei si afecteaza calitatea cadrului urban sunt obligati sa ia masuri de realizare a lucrarilor de interventie pentru reabilitarea structural-arhitecturala a anvelopelor constructiilor.
Potrivit notei de fundamentare, MDRT considera ca “
lucrarile de interventie asupra anvelopelor constructiilor, pe langa actiunea benefica de eliminare a pericolului public pe care il prezinta riscul de prabusire a unor elemente constructive ori ornamentale degradate, “asaneaza” urbanistic, estetic si functional zona, creaza puncte de interes local pentru comunitate si polarizeaza activitatile si serviciile de interes public”.
Legea ar urma
sa abiliteze autoritatile publice sa solicite proprietarilor imobilelor degradate reabilitarea acestora. Acestea vor impementa un program multianual prin care vor identifica si inventaria constructiile cu astfel de probleme. Primarul va notifica proprietarii cu privire la “obligatiile care le revin pentru cresterea calitatii arhitectural-ambientale a constructiilor”, masurile, termenele de reabilitare, dar si in legatura cu sanctiunile pe care le-ar primi.
In acest sens, proiectul prevede
un termen de sase luni pentru efectuarea reparatiilor, calculat de la data notificarii.
Potrivit proiectului de lege, lucrarile de interventie se executa la anvelopa constructiei si pot consta, dupa caz, in lucrari de reparatii la zidrii, lucrari de tencuieli, zugraveli, vopsitorii, lucrari de reparatii sau inlocuire la tamplaria exterioara cu tamplarie performanta energetic, lucrari de refacere a invelitorii/terasei, lucrari de refacere/reparare a trotuarelor de protectie aferente constructiei, de izolare a rosturilor si de demontare/remontare a instalatiilor si echipamentelor montate aparent pe fatade/terase.
In acelasi timp, proiectul elaborat de MDRT prevede
recuperarea in procent de 50% a taxe pe valoare adaugata aplicata asupra pretului materialelor de constructii puse in opera si respectiv asupra manoperei aferente executarii lucrarilor de constructii de catre detinatori, in calitate de beneficiari ai lucrarilor de interventie.
Daca lucrarile de interventie necesare nu au fost executate sau au fost incepute, dar nefinalizate, precum si in situatia in care detinatorii notificati refuza executarea lucrarilor de interventie,
primarul va putea solicita consiliului local aprobarea prin hotarare a executarii lucrarilor de interventie, in numele si
pe chelturiala detinatorilor notificati, in limita fondurilor aprobate annual cu aceasta destinatie in bugetul local, cu conditia recuperarii cheltuielilor de la detinatorii notificati.
Daca detinatorul imobilului nu va permite accesul, primarul va pune in aplicare hotararea consiliului local emisa, cu autorizarea instantei judecatoresti, prin ordonanta presedintiala, potrivit dispozitiilor Codului de procedura civila.
De asemenea, proiectul de lege prevede ca finantarea lucrarilor sa se faca pe cheltuiala proprie de catre detinatorii constructiilor, iar, prin exceptie, din fondurile autoritatii administratiei publice locale.
Totodata,
in cazul in care proprietarii notificati refuza sa efectueze reparatiile, vor raspunde pentru accidentele care au loc din cauza degradarii imobilelor care le apartin.
Prevederile proiectului de lege
nu se aplica:
-constructiilor expertizate tehnic si incadrate in clasa I de risc seismic;
-cladirilor de locuit multietajate incadrate prin raport de expertiza tehnica in clasa I de risc seismic si care prezinta pericol public;
-blocurilor de locuinte reabilitate termic sau inscrise in programele locale pentru executarea lucrarilor de reabilitare terminca.
Va prezentam in fisier atasat proiectul de Lege.
Comentarii articol (22)