Veniturile nedeclarate ale persoanelor fizice care au facut cheltuieli sau detin elemente de patrimoniu mai mari cu 10%, dar nu mai putin de 50.000 de lei, decat veniturile declarate si a caror natura nu este cunoscuta la momentul controlului de catre ANAF vor fi impozitate cu 16%. Avocatnet.ro iti spune ce metoda poate aplica Fiscul pentru a verifica daca ai venituri nedeclarate.
Masura impozitarii cu 16% a veniturilor nedeclarate a fost inclusa in
OUG nr. 117/2010 pentru modificarea Codului Fiscal, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 891 din 30 decembrie 2010.
“Toate persoanele care nu si-au declarat veniturile, ma refer la persoanele fizice, iar in momentul controlului nu pot demonstra natura acestora, vor fi impozitate cu 16%. Este o decizie curajoasa, solicitata de multa vreme de institutiile financiare", a spus ministrul Gheorghe Ialomitianu, aratand ca sistemul care va fi implementat in Romania functioneaza in mai multe state UE si in SUA”, declara ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, dupa adoptarea actului normativ de catre Guvern.
Sorin Blejnar, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), a adaugat ca reglementarile noului act normativ ofera autoritatilor posibilitatea reala de combatere a evaziunii fiscale si a muncii la negru, o componenta majora a fenomenului evaziunii, prin instituirea procedurii de verificare a situatiei fiscale asupra persoanelor fizice in ceea ce priveste raporturile dintre venituri, pe de o parte, si cheltuieli si elemente de patrimoniu, pe de alta parte.
Astfel, potrivit ordonantei, orice venituri constatate de organele fiscale, in conditiile Codului de procedura fiscala,
a caror sursa nu a fost identificata se impun cu o cota de 16% aplicata asupra bazei impozabile ajustate pe baza procedurilor si metodelor indirect de reconstituite a veniturilor sau cheltuielilor. Prin decizia de impunere organele fiscale vor stabili cuantumul impozitului si al accesoriilor.
Organul fiscal are dreptul de a efectua o verificare fiscal prealabila documentara a ansamblului situatiei fiscale personale a persoanelor fizice cu privire la impozitul pe venit reglementat de titlul III din Codul fiscal.
Prin
situatie fiscala personala se intelege totalitatea drepturilor si a obligatiilor de natura patrimoniala, a fluxurilor de trezorerie si a altor elemente de natura sa determine starea de fapt fiscala reala a contribuabilului pe perioada verificata.
Verificarea consta in compararea intre, pe de o parte, veniturile declarate de contribuabili sau de platitorii de venit si, pe de alta parte, situatia fiscala personala a contribuabilului
Daca organul fiscal constata o diferenta semnificativa intre, pe de o parte, veniturile declarate de contribuabili sau de platitorii de venit si, pe de alta parte, situatia fiscala personala, acesta continua verificarea prin comunicarea avizului de verificare si stabileste baza impozabila ajustata prin utilizarea metodelor indirecte.
Diferenta este semnificativa daca intre veniturile estimate calculate in baza situatiei fiscale personale si veniturile declarate de contribuabili sau de platitorii de venit
este o diferenta mai mare de 10%, dar nu mai putin de 50.000 lei
In situatia in care organul fiscal constata diferente semnificative, acesta solicita contribuabilului prezentarea, in termen de cel mult 60 de zile de la comunicarea avizului de verificare, sub sanctiunea decaderii, de documente justificative sau alte clarificari relevante pentru situatia sa fiscala.
Termenul se poate prelungi cu 30 de zile, o singura data, la solicitarea justificata a contribuabilului, cu acordul organului fiscal.
Metodele indirecte pentru stabilirea bazei impozabile ajustate sunt urmatoarele:
a) metoda sursei si cheltuirii fondului. Metoda consta in compararea cheltuielilor efectuate cu veniturile declarate in
perioada supusa verificarii;
b) metoda fluxurilor de trezorerie. Metoda consta in analiza conturilor bancare si a fluxurilor de numerar pentru a stabili miscarile de disponibilitati banesti si asocierea acestora cu sursele de venit si utilizarea lor;
c) metoda patrimoniului. Metoda consta in determinarea venitului impozabil pe baza cresterii valorii patrimoniului net al unui contribuabil pe parcursul unui an fiscal. Cresterea sau descresterea valorii patrimoniului net se determina prin compararea valorii patrimoniului net la inceputul perioadei cu cea de la sfarsitul perioadei.
Comentarii articol (62)