"Asa cum fiecarei vaci ii apartine vitelul ei, fiecarei carti trebuie sa-i apartina copia ei". Diarmait Mac Cerbhaill - Rege, Irlanda 560 AD. Este una dintre primele hotarari judecatoresti care vizeaza rezolvarea unei probleme referitoare la dreptul de autor. Si este un prilej bun de discutie pentru o tendinta tot mai des intalnita in internetul romanesc: copierea neautorizata a continutului.
Istoria
Colomba e numele unui sfant. Cu toate astea, motivele pentru care ne aducem astazi aminte de el sunt putin mai indreptate spre cele lumesti decat spre cele sfinte.
Sa ne intoarcem deci putin dupa inceputul anului 560 dupa Hristos, pe vremea cand cartile erau rare, oamenii erau relaxati iar legile erau doar o forma de razbunare organizata. In dimineata in care Colomba a ajuns la Manastirea Movilla, voia doar sa citeasca. Si, cum auzise ca Finian, mai-marele acelei manastiri si viitor sfant la randul lui, era autorul unui psalm celebru deja, Colomba l-a rugat sa il lase sa il copieze. Si l-a copiat. Apoi, convins ca poate lua copia cu el, a luat-o. Finian, suparat de idee, a pornit un scandal care a ajuns in fata regelui Irlandei, Diarmait Mac Cerbhaill.
Iar regele a dat o sentinta care, din multe puncte de vedere, ar putea insemna inceputul unei abordari pragmatice a dreptului de autor. Autorul decide cum si cand se poate face o copie. Tot el decide ce se intampla cu copia in cauza.
Discutia de astazi priveste dreptul de autor si implicatiile lui pe internet, mai ales in zona copiatului unor materiale de pe un site pe altul.
Ipoteza
Tocmai am terminat de citit un articol interesant pe blogul cuiva. Pentru ca imi place, il copiez pe blogul meu. Am facut un lucru interzis de lege?
Raspunsul este, fara indoiala, da. Indiferent ca pun sau nu sursa catre articolul original, nu am voie sa copiez munca unei alte persoane fara consimtamantul sau expres.
Ce zice legea?
Adica Legea nr. 8 din 1996, privind dreptul de autor. ;)
Art. 13 “
Utilizarea unei opere da nastere la drepturi patrimoniale, distincte si exclusive, ale autorului de a autoriza sau de a interzice: a) reproducerea operei;”
Art. 14 “
Prin reproducere, in sensul prezentei legi, se intelege realizarea, integrala sau partiala, a uneia ori a mai multor copii ale unei opere, direct sau indirect, temporar ori permanent, prin orice mijloc si sub orice forma, inclusiv realizarea oricarei inregistrari sonore sau audiovizuale a unei opere, precum si stocarea permanenta ori temporara a acesteia cu mijloace electronice.”
Art. 140 “
(1) Constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la o luna la 2 ani sau cu amenda urmatoarele fapte comise fara autorizarea sau consimtamantul titularului drepturilor recunoscute de prezenta lege: a) reproducerea operelor sau a produselor purtatoare de drepturi conexe;”
Prin urmare, reproducerea unei opere (fie ea si articol publicat pe internet) poate fi o infractiune :).
Si, inca ceva la fel de important, legea nu defineste niciun fel de limita maxima a caracterelor care pot fi preluate de cineva astfel incat preluarea sa fie legala.
Concluzia
Chiar si in internet, faptul ca se poate copia usor un text de pe un site pe altul nu inseamna ca aceasta copiere este legala. Iar incalcarea dreptului de autor este una dintre cele mai intalnite probleme in internetul din Romania contemporana.
Si morala
Chiar si sfintii s-au certat intre ei pentru o problema legata de dreptul de autor.
Nota Avocatnet.ro
De astazi inainte, Avocatnet.ro va prezinta, in fiecare saptamana, cate un material in care se dezbate o problema legata de internet si de aplicarea legislatiei din Romania in lumea online.
Despre autor
Alin Popescu este avocat, specializat in drept informatic, cu o experienta de 10 ani in materia problemelor legate de drept si internet. Websiteul sau este
www.alinpopescu.ro. De asemenea, este autorul cartii
Despre afacerile online si problemele lor juridice, Universul Juridic, 2009.