Contribuabilii ar putea beneficia de esalonarea la plata pentru obligatiile fiscale restante catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) pe o perioada de 5 ani. Facilitatea se va acorda pe baza unor garantii, care ar putea fi executate in cazul in care nu se achita ratele de esalonare.
Proiectul de lege privind reglementarea acordarii esalonarilor la plata se afla pe ordinea de zi a Senatului, avand raport favorabil din partea Comisiei pentru buget, finante, activitate bancara si piata de capital.
Initiativa legislativa prevede posibilitatea organelor fiscale de a acorda inlesniri sub forma esalonarii la plata pentru obligatiile restante administrate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, pe o perioada de cel mult 5 ani. De asemenea, esalonarea la plata se va acorda in cazul obligatiilor fiscale restante la data eliberarii certificatului de atestare fiscala.
Pentru acordarea esalonarii la plata a obligatiilor fiscale, potrivit proiectului, la data eliberarii certificatului de atestare fiscala, trebuie indeplinite
cumulativ urmatoarele conditii:
- depunerea tuturor declaratiilor fiscale, conform vectorului fiscal;
- sa se afle in dificultate generata de lipsa temporara de disponibilitati banesti.
Totodata,
contribuabilii pentru care a fost inceputa procedura insolventei, precum si contribuabilii care au fost dizolvati, nu pot beneficia de esalonarile la plata a obligatiilor fiscale restante.
In acelasi timp, potrivit amendamentului adus de Comisia sesizata in fond formei initiale a proiectului de lege, esalonarea se va acorda si pentru:
- obligatiile fiscale restante pentru care a fost inceputa procedura de valorificare a bunului sechestrat prin publicarea anuntului de vanzare;
- obligatiile fiscale restante pentru care a fost comunicat acordul organului fiscal competent pentru valorificarea de catre debitor a bunului sechestrat;
- obligatiile fiscale restante care au facut obiectul unei esalonari acordata in temeiul prezentei legi, care si-a pierdut valabilitatea.
Esalonarea la plata a obligatiilor fiscale
se va acorda la cerere, in acest sens contribuabilul va depune o cerere la registratura organului fiscal competent, care va fi
solutionata in termen de 60 de zile.
Continutul cererii si documentele care trebuie depuse
se vor reglementa prin norme metodologice de aplicare a legii privind reglementarea acordarii esalonarilor la plata.
Organul fiscal competent va emite din oficiu certificatul de atestare fiscala, care va fi comunicat contribuabilului in 5 zile lucratoare de la inregistrarea cererii sau in 10 zile, daca contribuabilii au sedii secundare. Certificatul de atestare fiscala va contine obligatiile fiscale restante reprezentand obligatii fiscale exigibile neachitate la data eliberarii acestuia.
Proiectul de lege prevede ca, in termen de 30 de zile de la data comunicarii deciziei de esalonare la plata,
contribuabilii vor constitui garantii in urmatoarele forme:
- consemnarea de mijloace banesti la o unitate a Trezoreriei Statului pe numele organului fiscal competent. De asemenea, garantiile trebuie sa acopere sumele esalonate la plata, precum si dobanzile datorate pe perioada esalonarii la plata;
- scrisori de garantie bancara cu o perioada de garantie bancara cu cel putin 3 luni mai mare decat scadenta ultimei rate din esalonarea la plata;
- bunuri in vederea instituirii masurilor asiguratorii.
In cazul pierderii valabilitatii esalonarii, garantiile se vor executa de catre organul fiscal competent, iar in cazul contribuabilului persoana fizica, se va executa si garantia oferita sub forma bunului imobil care reprezinta spatiul minim de locuit de acesta si familia sa.
Pentru mentinerea valabilitatii esalonarii la plata trebuie indeplinite urmatoarele conditii vor trebui achitate obligatiile fiscale cu termene de plata incepand cu data comunicarii obligatiei fiscale. In acelasi timp, trebuie respectate cuantumul si termenele de plata din graficul de esalonare. Esalonarea la plata, potrivit proiectului, isi va mentine valabilitatea si daca rata de esalonare este achitata pana la urmatorul termen de plata din graficul de esalonare. Totodata, contribuabilii trebuie sa achite obligatiile fiscale nestinse la data comunicarii deciziei de esalonare si care nu fac obiectul esalonarii, in termen de cel mult 30 de zile.
Initiativa legislativa prevede si plata unor dobanzi, nivelul fiind de 0,04% pentru fiecare zi de intarziere. In acelasi timp, pentru rata de esalonare la plata achitata cu intarziere pana la urmatorul termen din graficul de esalonare, se va percepe
o penalitate de 10% din rata de esalonare.
In proiect este inclusa si posibilitatea de a plati anticipat, partial sau total sumele cuprinse in graficul de esalonare.
Conform expunerii de motive, esalonarea la plata nu va genera diminuarea veniturilor bugetare, ci va asigura ritmicitatea incasarii acestora, fiind o alternativa de recuperare a obligatiilor fiscale care permite contribuabililor sa depaseasca dificultatile conjuncturale care au generat incapacitatea temporara de plata.
Senatul este prima camera sesizata.
Va prezentam in fisier atasat proiectul de lege.
Comentarii articol (9)