O scurta intoarcere la natura iti va prinde intotdeauna bine. Iar tara noastra, prin bogatia de factori naturali de care dispune, te poate ajuta nu doar sa iti delectezi sufletul, ci si sa iti imbunatatesti starea de sanatate.
Curele profilactice
Daca esti preocupat de propria sanatate, cu siguranta vrei sa previi bolile cu care te-ai putea confrunta in viitorul mai mult sau mai putin apropiat. Daca simti ca articulatiile incep sa-ti “rugineasca”, daca fumezi sau lucrezi in mediu toxic pentru arborele respirator, daca ai factori de risc pentru bolile de inima, o cura profilactica este exact ce ai nevoie.
Definitii
- Cura de teren - forma a terapiei prin miscare, in care sunt strabatute trasee standardizate
- Dietoterapia - regim alimentar care contribuie la tratamentul sau prevenirea anumitor afectiuni
-Helioterapia - expunerea controlata la radiatiile solare
- Kinetoterapia - terapia prin miscare
- Inhaloterapia - inhalarea de vapori provenind din ape cu efecte osmotice asupra cailor respiratorii
- Psamoterapia - terapia cu nisip
- Talassoterapia - terapia prin componentele mediului marin (apa, nisip, atmosfera, radiatii solare)
- Peleidoterapia - terapia cu namol
Curele de sanatate
Crezi ca statiunile balneoclimaterice sunt destinate doar oamenilor bolnavi? De fapt, ritmul alert al vietii moderne, stresul, dieta necorespunzatoare, sedentarismul, poluarea, predispun pe oricine la tot felul de probleme: cardiace, digestive, pulmonare si nu numai. Daca vrei sa iti fortifici organismul, sa te mentii in forma si, nu in ultimul rand, sa previi imbolnavirea, poti apela la cure balneoclimaterice, numite, in acest caz, cure de sanatate.
!!! Terapia prin apa a fost introdusa prima data in Austria in secolul al 19-lea de preotul Sebastian Kneipp. Acesta credea in proprietatile curative ale apei si prescria tratamente care presupuneau consumul de apa minerala, imbaierea in izvoare fierbinti, dusuri reci.
1. Cura de reconfortare
Daca te simti apatic, obosit, lipsit de energie, irascibil, esti somnolent sau, dimpotriva, noaptea stai cu ochii pe pereti, daca randamentul profesional a scazut si simti ca nu mai ai chef de nimic, ca-ti lipseste entuziasmul pentru lucruri care in trecut te pasionau, cu siguranta te intrebi care este problema. Daca te-ai adresat deja medicului, dar rezultatele analizelor sunt, paradoxal, normale si ti s-a spus ca esti “sanatos tun”, nu dispera. Poate ca organismul tau este doar obosit si are nevoie de o vacanta. Cateva zile petrecute intr-o statiune balneoclimaterica te pot ajuta sa-ti incarci bateriile. O cura de reconfortare are ca obiective relaxarea, antrenarea progresiva a organismului la efort, refacerea bioritmurilor normale somn-veghe si repaus-efort, echilibrarea sistemului nervos, antrenarea functiei de termoreglare, alimentatia echilibrata, fara suprasolicitarea functiilor digestive si metabolice, educatia comportamentala etc. Aceasta cura este indicata persoanelor sanatoase de orice varsta, mai ales dupa perioadele de solicitare fizica sau emotionala crescuta. Poti sa-ti iei cu tine copiii sau parintii si, cu siguranta, le va fi de folos. Si ai de unde alege, multe statiuni balneoclimaterice oferind acest gen de servicii: Baile Herculane, Buzias, Calimanesti- Caciulata, Baile Olanesti, Baile Govora, Covasna, Balvanyos, Baile Felix, Moneasa, Sangeorz-Bai, Slanic Moldova, Sovata, Soveja, Baile Tusnad, Vatra Dornei.
2. Cura de fitness
Poate ti se pare ca in ultima vreme ai castigat cateva kilograme si cauti metode de a scapa de ele sau, pur si simplu iti simti organismul lipsit de vitalitate. Desi orice hotel care se respecta pune la dispozitie o sala cu echipamente pentru gimnastica, oferta este cu mult mai generoasa in cazul statiunilor balneoclimaterice. In afara de gimnastica pe care deja o cunosti, aici iti poti antrena sistemul muscular in aer liber. Te poti plimba pe pante montane impadurite, cu aerosoli naturali si atmosfera nepoluata, poti sa inoti in lacuri, in piscine sau in mare. Concomitent, poate fi aplicata hidroterapia cu factori termici contrastanti (de exemplu, bai calde alternand cu unele reci), iar dieta te va ajuta sa scapi de surplusul ponderal. Dupa o saptamana de miscare in aer liber, bai in ape cu proprietati terapeutice, cu un regim alimentar potrivit, te vei simti in forma maxima. Iar corpul tau va aprecia cu siguranta “rasfatul” pe care i-l oferi. O asemenea cura poate fi efectuata, practic, in orice statiune. Alegerea iti apartine in intregime.
3. Cura anti-stres
Este indicata persoanelor tinere si active, cu profesiuni solicitante, cu schimbari frecvente ale ritmului de viata, schimbari de fusuri orare sau ture de lucru care intervin in bioritmurile normale ale organismului, in principal somn-veghe si repaus-efort. Stresul poate fi amplificat de conditii conjuncturale: nesiguranta locului de munca, teama de somaj, de concurenta, dificultati socio-economice etc. Daca si tu suferi din plin efectele stresului, solutia ar putea fi o “evadare” intr-o statiune balneoclimaterica. In acest scop, sunt recomandate in special statiunile din zona colinara, pentru efectele relaxante, sedative ale climatului. Poti efectua balneoterapie si hidroterapie, electroterapie sedativa cu campuri electromagnetice, masaj, kinetoprofilaxie, tehnici de relaxare, psihoterapie. Vei beneficia si de un regim dietetic adecvat, iar perioadele de activitate si odihna vor fi echilibrate. Toate aceste proceduri vor contribui la inlaturarea efectelor stresului, astfel incat, la sfarsitul curei, te vei simti o alta persoana. Curele pot fi individualizate in functie de orarul tau. Daca ai un program foarte incarcat, esti angrenat in numeroase activitati si dispui de putin timp liber, poti programa cure anti-stres cu durata scurta, la sfarsit de saptamana, pe care sa le repeti cat de des poti. Daca dispui de mai mult timp liber, poti sa optezi pentru o cura prelungita, cu durata de doua-trei saptamani. Statiunile indicate pentru curele anti-stres sunt: Sinaia, Predeal, Soveja, Balvanyos, Buzias, Calimanesti-Caciulata, Covasna, Baile Felix, Baile Govora, Baile Herculane, Moneasa, Baile Olanesti, Sangeorz-Bai, Slanic Moldova; Sovata, Baile Tusnad, Vatra Dornei, Voineasa.
4. Cura profilactica pentru bolile aparatului locomotor
Poate simti ca efortul fizic pe care il presupune profesiunea ta iti pune serios la incercare aparatul locomotor. Sau poate, chiar daca stai toata ziua pe scaun, in fata calculatorului, pozitia la birou iti suprasolicita muschii si articulatiile. In cazul tau, este recomandata o cura profilactica pentru afectiunile degenerative ale aparatului osteomuscular. Vei fi ajutat sa corectezi posturile de lucru necorespunzatoare si vei invata posturi de relaxare, pe care sa le aplici apoi in timpul orelor de serviciu. Daca activitatea profesionala te solicita fizic, vei afla modalitatea corecta de efectuare a eforturilor fizice si vei putea sa antrenezi flexibilitatea articulara. Antrenamentul aerobic iti va antrena organismul pentru efort, iar sistemul muscular iti va fi tonificat prin tot felul de activitati antrenante: plimbari, jocuri, kinetoprofilaxie in sala si in aer liber. Statiunile indicate pentru acest tip de cura sunt: Sinaia, Bazna, Calimanesti-Caciulata, Eforie Nord, Mangalia, Neptun, Saturn, Techirghiol, Baile Felix, Baile Govora, Geoagiu-Bai, Baile Herculane, La¬cul Sarat, Pucioasa, Slanic Prahova, Sovata.
5. Cura profilactica pentru afectiunile cardiovasculare
Daca esti supraponderal, fumezi, ai o alimentatie bogata in grasimi sau parinti si bunici cu boli cardiovasculare, te afli intr-o situatie periculoasa. Poti insa sa previi sau sa intarzii aparitia afectiunilor cardiovasculare printr-o cura balneoclimaterica profilactica. Vei beneficia de antrenament aerobic, plimbari, jocuri sportive, inot si excursii, balneoterapie cu bai carbogazoase, hidroterapie si masaj sedativ, dietoterapie si, eventual, psihoterapie de grup. Acest gen de cura are si un rol educativ cu privire la consecintele fumatului, ale consumului de alcool si asupra obiceiurilor alimentare nesanatoase. De asemenea, iti vei insusi metode de relaxare musculara si psihica si exercitii fizice utile pentru a antrena functia cardiorespiratorie si musculara. Poti sa alegi dintre urmatoarele statiuni: Buzias, Balvanyos, Covasna, Baile
6. Cura profilactica activa pentru afectiunile respiratorii
Daca esti fumator sau lucrezi intr-un mediu toxic pentru arborele respirator, esti candidat pentru tot felul de boli pulmonare. Insa, un risc - ce-i drept, mai mic - il are oricine, deoarece afectiunile respiratorii pot fi declansate si de aerul poluat pe care il respiram. Pornind de la aceasta realitate, curele balneoclimaterice isi propun sa te scoata din mediul nociv, cu aer poluat si sa te ajute sa previi bolile respiratorii. Vei invata despre efectele negative ale fumatului, despre necesitatea de a respira cat mai mult timp in aer curat sau sedentarismul etc.
De asemenea, vei deprinde gimnastica respiratorie corecta, modalitatile de a-ti tonifia muschii respiratori, de a corecta tulburarile musculo-scheletice si de a creste capacitatea de aparare la rece. Vei beneficia de proceduri de climatoterapie, aero-helioterapie si cura de teren, inhaloterapie cu ape alcaline sau clorurosodice si gimnastica respiratorie, aspecte educationale, eventual psihoterapie de grup. Statiunile balneoclimaterice indicate sunt: Baile Govora, Slanic, Praid.
Curele balneoclimaterice pentru persoanele bolnave
In cazul persoanelor bolnave, medicina impreuna cu mijloacele terapeutice ale naturii pot face minuni. Studiile au aratat ca, in cazul multor boli, tratamentul medicamentos, combinat cu balneoclimatoterapia a dat rezultate superioare celor obtinute doar prin administrarea de medicamente.
!!! Cetatenii din Roma antica petreceau ore in sir in baile comunale cu apa fierbinte. Acestea erau locurile lor preferate, unde socializau si chiar incheiau afaceri. Ei construiau bai oriunde gaseau izvoare cu apa calda. Ruinele bailor romane se mai gasesc inca in Europa si Africa.
“Bolile aparatului locomotor pot fi inflamatoare si non-inflamatoare. Primele nu au indicatie pentru un tratament balnear complex, decat cel mult atunci cand, prin mijloace medicamentoase aplicate judicios, procesul inflamator a fost stins, cu alte cuvinte: boala a devenit inactiva. In caz contrar, putem asista la agravari. Reumatismele degenerative beneficiaza, insa, din plin de pe urma tratamentului cu mijloace fizicale. Este motivul pentru care dirijarea catre o statiune balneara trebuie sa poarte girul specialistului.”, a declarat
Prof. dr. Horatiu D. Bolosiu, medic reumatolog.
Afectiuni neurologice periferice
Si bolnavilor cu nevralgii si neuropatii le sunt utile curele balneoclimaterice deoarece acestea amelioreaza durerea, contribuie la restaurarea functiilor, ajuta la mentinerea mobilitatii articulare, la corectarea posturilor neadecvate, la mentinerea tonusului mus¬cular etc. Nevralgiile au indicatii pentru statiunile cu ape termale, sulfuroase sau sarate: Amara, Bazna, Calimanesti, Eforie Nord, Baile Felix si 1 Mai, Baile Govora, Geoagiu-Bai, Saturn, Sovata, Techirghiol.
Afectiuni reumatismale inflamatorii
Pentru persoanele care sufera de anumite boli reumatice, sunt recomandate statiunile cu ape termale oligominerale (Felix, 1 Mai, Geoagiu s.a.) in orice anotimp sau statiunile cu ape sarate de concentratie medie si namol (Techirghiol, Eforie Nord, Amara, Lacul Sarat), in perioadele mai-iunie, respectiv septembrie-octombrie. Programele de recuperare au la baza hidrokinetoterapia in bazine sau cazi individuale cu ape minerale la temperaturi de 36-37°C, asociate cu proceduri fizice de electrotermoterapie si masaj. Procedurile atenueaza durerea, scad inflamatia si contractura musculara, facilitand kinetoterapia de refacere a mobilitatii articulare, a fortei musculare, a capacitatii de mers si prehensiune.
Afectiuni cardiovasculare
Obiectivele curelor balneoclimaterice terapeutice indicate la bolnavii cu afectiuni cardiovasculare sunt: eliminarea simptomatologiei bolii respective, facilitarea refacerii tesuturilor ischemice, stimularea miocardului la efort progresiv, refacerea echilibrului neurovegetativ si neuropsihic, adaptarea la factori termici alternanti, readaptarea la activitati uzuale prin terapia ocupationala.
In functie de afectiunea cardiaca de care suferi, poti alege intre urmatoarele statiuni balneoclimaterice: Baile Tusnad, Buzias, Balvanyos, Calimanesti-Caciulata, Covasna, Eforie, Sinaia, Malnas, Mangalia, Techirghiol, Saturn, Slanic Prahova, Vatra Dornei etc.
Afectiuni neurologice centrale
Statiunile balneare sunt recomandate bolnavilor cu paralizie dupa accident vascular cerebral pe perioade limitate, existand insa multe limite si contraindicatii din cauza riscului de a cadea in bazele de tratament si in hotel, a lipsei facilitatilor pentru deplasarea si ingrijirea adecvata a acestor bolnavi. De aceea, curele de recuperare propriu-zisa pot fi indicate numai in statiuni care dispun de centre medicale specializate, cu experienta in acest domeniu: Spitalul de recuperare Baile Felix, spitalele sau sanatoriile balneare cu sectii de recuperare din Techirghiol, Mangalia, Eforie Nord.
Afectiuni ortopedice traumatice
In traumatismele membrelor sau ale coloanei vertebrale, segmentele traumatizate sunt imobilizate mult timp, la efectele traumatismului adaugandu-se efectele imobilizarii prelungite. Articulatia “intepeneste”, muschii se atrofiaza, densitatea osului poate scadea, circulatia sangelui este afectata etc. Curele balneoclimaterice pot fi deosebit de utile in cazul acestor persoane. Cele mai potrivite sunt statiunile de pe litoral, dat fiind faptul ca talassoterapia favorizeaza procesul de recuperare. Se pactica helioterapia, termoterapia pe nisipul plajei, termoterapia cu namol, baile cu apa de mare sau de ghiol. Sunt dovedite stiintific efectele acestor metode asupra refacerii structuri¬lor osoase, formarii osului, asupra circulatiei periferice.
Afectiuni reumatismale degenerative articulare si axiale
Majoritatea bolnavilor cu afectiuni articulare reumatismale degenerative pot beneficia de cure balneoclimaterice intr-o serie larga de statiuni cu factori naturali diferiti:
-statiuni balneare cu ape termale oligominerale ( Felix, 1 Mai, Geoagiu, Moneasa) sau termale sulfuroase (Herculane, Mangalia, Calimanesti-Cozia) sau sulfuroase cu diferite compozitii (Pucioasa, Govora, Sarata Monteoru);
-statiuni balneare cu ape sarate de concentratie medie (Techirghiol, Eforie Nord, Saturn, Amara, Lacu Sarat) sau cu ape sarate concentrate (Sovata, Ocna Sugatag, Slanic Prahova s.a.);
-statiuni balneare cu namoluri terapeutice (Techirghiol, Eforie Nord, Amara, Sovata, Vatra Dornei s.a.).
Nevroze
Pentru pacientii predispusi la nevroze sunt indicate curele profilactice balneoclimaterice care au ca obiectiv corectarea tulburarilor neurovegetative si a reactivitatii hormonale, a tulburarilor de bioritm, combaterea unor manifestari nevrotice (tulburari de somn, cefalee, depresie, anxietate etc). Pentru acesti bolnavi, exista unitati specializate in unele statiuni balneoclimaterice la Predeal si Sinaia.
Afectiuni respiratorii
Curele balneoclimaterice sunt indicate celor afectati de boli respiratorii si ORL cu scopul de a ameliora simptomele printr-o terapie complexa, medicamentoasa, igieno-dietetica, fizico-kinetica si balneara. In plus, bolnavul este scos din mediul toxic-poluat de la domiciliu. In functie de afectiunea respiratorie de care suferi, poti alege intre urmatoarele statiuni balneoclimaterice: Baile Govora, Baile Olanesti, Calimanesti-Caciulata, Eforie Nord, Mangalia, Praid, Slanic Moldova, Slanic Prahova, Techirghiol, Baile Govora etc.
Comentarii articol (2)